"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

31.3 C
Trikala

Δ. Κουρέτας: Αυτές είναι οι προτεραιότητες με την ανάληψη των καθηκόντων…

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Θέτουμε στο επίκεντρο το Θεσσαλό πολίτη», τονίζει στη συνέντευξη του στο airetos.gr ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.  «Τον θέλουμε  δίπλα μας, συνδιαμορφωτή του μέλλοντος που φιλοδοξούμε να κτίσουμε μαζί του».

Ο Δημήτρης Κουρέτας αναφέρεται σε παρεμβάσεις για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τονίζοντας όμως ότι «δεν εγκαταλείπουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό  του προγράμματός  μας που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία  για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Κουρέτα  στο airetos.gr και τον Νικο Βοσδογάνη

Κύριε Κουρέτα, Κερδίσατε τις εκλογές, είστε ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Τι περιμένουν οι πολίτες από εσάς;

Νομίζω ότι  οι πολίτες της Θεσσαλίας -παρότι ως νέα Περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνουμε από την 1η Γενάρη- αναγνωρίζουν το καθημερινό και έμπρακτο ενδιαφέρον μας για εκείνους. Εξακολουθούμε  να βρισκόμαστε μαζί τους στις πληγείσες περιοχές και ταυτόχρονα  προωθούμε προς υλοποίηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την υποστήριξή τους. Για να ορθοποδήσουν, να ξαναβρούν το βηματισμό  και να επανακάμψουν στην κανονικότητά τους το γρηγορότερο δυνατό. Πέραν όμως και όλων των παρεμβάσεων μας, που παραπέμπουν στην μεγάλη υπόθεση της βιώσιμης ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, δεν εγκαταλείπουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό  του προγράμματός  μας που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία  για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.  Όλα αυτά θα μπορέσουμε να τα κάνουμε ακόμη πιο μεθοδικά και οργανωμένα, μετά την ανάληψη  της ηγεσίας της Περιφέρειας, από  την 1/1.

Ποια είναι τα πολιτικά  συμπεράσματα από τη  μάχη στις Περιφέρειες; Εκφράστηκαν  οι τοπικές κοινωνίες ή ήταν μια ακόμη αναμέτρηση κομματικών δυνάμεων; 

Η εκλογική μάχη έχει στην κάθε περιοχή και κάθε φορά τα δικά της αυτοτελή χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της Θεσσαλίας ειδικά, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι, η δική μας πρόταση άθροισε κοινωνικά και όχι κομματικά ποσοστά.

Οι προτεραιότητες σας με την ανάληψη των καθηκόντων;

Δημιουργούμε το Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας (ΠΣΕΚ) τον Γενάρη και διοργανώνουμε ημερίδες μέχρι τέλη Φλεβάρη για να φτιαχτεί το εργαλείο της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια που είχε μείνει πίσω. Ξεκινάμε μια βαθιά διαβούλευση με δήμους και παραγωγικούς φορείς για την ετοιμασία των φορέων και τη συμμετοχή τους με έργα και δράσεις στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ). Προκηρύσσουμε τις πρώτες συνεργασίες Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις (στόχος Ι-3 του ΠΕΠ) που είχαμε την χειρότερη επίδοση στη χώρα ως Περιφέρεια. Γίνονται οι πρώτες προσκλήσεις σε όλους τους στόχους του ΠΕΠ 2021-2027 και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αστικής ανάπτυξης των 4 πρωτευουσών των νομών. Αρχίζει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέατρο, κινηματογράφο και τσίρκο δρόμου στις πλημμυρισμένες περιοχές για να ξαναζωντανέψουν ο Παλαμάς και η Φαρκαδόνα, η Αργιθέα και το Μουζάκι. Ταυτόχρονα ξεκινάμε το πρόγραμμα για αθλητισμό στην τρίτη ηλικία που θα έχει πολλές και δομημένες παρεμβάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις αρχικά. Ολοκληρώνουμε τα αναχώματα στις περιοχές που επλήγησαν και πιστεύω ότι μέσα στον Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί το master plan των Ολλανδών που φτιάχνεται μαζί με την ομάδα μας πλέον. Αυτά θα μας δείξουν τον δρόμο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη Θεσσαλία. Και φυσικά θα συνεχίσουμε με όλα τα άλλα στους τομείς που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, στα πλαίσια της δράσης της Περιφέρειας.

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διαβούλευση. Τι ακριβώς θα κάνετε;

Κατ’ αρχάς ως Περιφερειακή Αρχή, θέτουμε στο επίκεντρο το θεσσαλό πολίτη. Τον θέλουμε  δίπλα μας, συνδιαμορφωτή του μέλλοντος που φιλοδοξούμε να κτίσουμε μαζί του. Έχουμε προγραμματίσει ήδη, από τον ερχόμενο Φλεβάρη να επικοινωνήσουμε το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) με όλους τους παραγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς στις 4 πρωτεύουσες των νομών, και να ακούσουμε τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους. Αυτό επιβάλλεται άλλωστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της «επιχειρηματικής ανακάλυψης». Και κάτι ακόμη. Με τεκμηριωμένες θέσεις θα κερδίσουμε το αυξημένο μερίδιο που μας αναλογεί, εξαιτίας και της πρόσφατης καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τη νέα ΚΑΠ και θα επαναδιαπραγματευθούμε τα ποσά του νέου ΠΕΠ σε τομείς που η Θεσσαλία έχει μείνει πίσω και έχουν σχέση με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Αν διαλέγατε 5 λέξεις που θα χαρακτήριζαν εσάς και σας στόχους σας ποιες θα ήταν αυτές;

Επιτρέψτε μου να απλοποιήσω τα πράγματα, επιλέγοντας μόνο τρεις (3) λέξεις, με έντονο ωστόσο το πολιτικό και συναισθηματικό  φορτίο: Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Με πλήρη επίγνωση, γνωρίζουμε ότι, θα απαιτηθούν γι’ αυτό πρωτοφανείς συναινέσεις, συνεννοήσεις και συνέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης