"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Δ. Κουτσούμπας: Οι ζευγάδες φεύγουν, αλλά η καλή σπορά μένει

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πολιτικό μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί, στο Παλιοζωγλόπι Ραχούλας, στον τόπο ταφής του, στον Άη Λιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Μια εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και 50 από την ίδρυση της ΚΝΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι αγώνες του λαού, οι εκδηλώσεις που γίνονται για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι μπορεί οι ζευγάδες να φεύγουν αλλά η καλή σπορά μένει, λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και κακοί σπόροι, και θα πρέπει να απομακρυνθούν τα ζιζάνια ώστε λαός και πατρίδα να κερδίσουν όσα τους αξίζουν. Ο κ. Κουτσούμπας έτυχε θερμής υποδοχής από όσους βρέθηκαν σήμερα στο Παλιοζωγλόπι, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ αμέσως μετά την ομιλία του Νίκου Τέγου, Γρ. της ΤΕ Καρδίτσας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, κατέθεσε ανθοδέσμη στον τάφο του Χ. Φλωράκη. Λουλούδια επίσης κατέθεσε εκ μέρους της ΚΝΕ, ο κ. Αρης Ευαγγελίδης , μέλος του Γραφείου του ΚΣ.
Στην ομιλία του ο κ. Τέγος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο σύντροφος Χαρίλαος οργανώθηκε στις Ομάδες Πρωτοπόρων Μαθητών της ΟΚΝΕ, το 1929, την περίοδο που οι κομμουνιστές διώκονταν με το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου. Επόμενος σταθμός, το 1933 η Σχολή Τηλεγραφητών. Ξεσπά η απεργία και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα, καθώς οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, εκλέγεται γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας του κλάδου.
Στη συνέχεια παίρνει μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο κι αμέσως μετά το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μεσούσης της Κατοχής είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που οργανώνουν και καθοδηγούν την απεργία των Τριατατικών και όλων των δημοσίων υπαλλήλων τον Απρίλη του 1942, την πρώτη μεγάλη απεργία υπό γερμανική κατοχή και μία από τις πρώτες απεργίες στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Για την δράση του διώχθηκε και συνελήφθηκε επανελλειμένα από τις αρχές ασφάλειας. Στις αρχές του 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε σαν στέλεχος της διοίκησης της 5ης Ταξιαρχίας και της 11ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ενάντια στους κατακτητές.
Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, διετέλεσε Διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε. Έγινε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ την άνοιξη του 1949 και στη συνέχεια τακτικό. Μετά το τέλος τη μεγάλης στρατιωτικής αναμέτρησης, τον Σεπτέμβρη 1949 περνάει στην ΕΣΣΔ.
Με εντολή του Κόμματος, στις 5 του Απρίλη του 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη, ενώ το Μάη του 1960 ξεκινά η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο. Στις 20 του Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Ξανά συλλαμβάνεται ανήμερα του απριλιανού πραξικοπήματος και εξορίζεται μέχρι την άνοιξη του 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, το 1968, συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας.
Τον Ιούνη του 1972 έγινε μέλος του Π.Γ. και τον Οκτώβρη του 1972 Α Γραμματέας της Κ.Ε. και από το 9ο Συνέδριο, Γ.Γ. της Κ.Ε.
Όλη η ζωή του σ Χαρίλαου ήταν συνυφασμένη με την ιστορική πορεία του Κόμματος. Πάλεψε αταλάντευτα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα. Η ζωή του και οι πράξεις του ανέδειξαν την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία. Επιβεβαιώθηκε πως όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων στήνει το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής». Μιλάει για το «τέλος των μνημονίων», την «επιστροφή στην κανονικότητα», την «ανάκαμψη της οικονομίας».
Το πολιτικό σχέδιο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, όλων των αστικών κομμάτων, περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έφεραν τη χρεοκοπία για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.
Όλοι αυτοί αφήνουν άθικτους τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που όλα αυτά τα χρόνια τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία.
Ήδη έχουν ψηφίσει μέτρα-φωτιά, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, οι ιδιωτικοποιήσεις, που συνιστούν ουσιαστικά ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.
Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευτεί.
Κοµισιόν, ΔΝΤ, και ο ΣΕΒ δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων».
Αποτελεί μεγάλη απάτη ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η έξοδος στις αγορές φέρνει το τέλος της λιτότητας και μεγαλύτερα περιθώρια για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής.
Εξίσου απατηλό είναι το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της οικονομίας σε κάποιους κλάδους στηρίζεται πάνω σε παλιά και νέα μέτρα. Δεν θα συνοδευτεί µε πραγματική ανακούφιση, πολύ περισσότερο µε αναπλήρωση των τεράστιων οικονομικών απωλειών.
«Δίκαιη ανάπτυξη» σε ένα άδικο σύστηµα δεν µπορεί να υπάρξει.
Ο λαός της περιοχής μας έχει εμπειρία από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Στη περιοχή της Θεσσαλίας οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τους 60χιλ. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς πείνας, και τσακισμένα δικαιώματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι ζούνε στο πετσί τους την αβάστακτη φορολογία, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα είναι καθημερινά. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους, με την εφαρμογή της ΚΑΠ.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των Συλλογικών Συµβάσεων είναι ψεύτικες.
Ακόμη κι αν γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα είναι χωρίς αντίκρισμα, µόνο και µόνο για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, ενώ η αντεργατική πολιτική θα συνεχίζεται αμείωτη.
Τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί στο λαό, ακόμη και στις συνθήκες της επισφαλούς καπιταλιστικής ανάκαμψης που βρισκόμαστε.
Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος για αυξήσεις σε μισθούς, Συλλογικές Συµβάσεις, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των χαρατσιών, για δηµόσια – δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας.
Να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός – αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του αγώνα µας. Μόνο έτσι μπορούν να µπουν εµπόδια, να υπάρχουν ακόμη και προσωρινές, επιμέρους νίκες και κατακτήσεις.
Δεν μπορούμε όμως σύντροφοι και φίλοι να παραβλέψουμε πως η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.
Δικαιολογημένα ο λαός ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή µας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το πού πάνε τα πράγματα. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μπορεί να συγκαλυφθεί µε τις προσπάθειες εφησυχασμού που κάνει η κυβέρνηση.
Ο λαός χρειάζεται να δει τη μεγάλη εικόνα. Στις σημερινές συνθήκες, που οι δυσκολίες ανάκαμψης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας είναι μεγάλες και οι κίνδυνοι νέας βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης υπαρκτοί, δεν επαρκούν στο σύστημα µόνο τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται σφοδρή αναμέτρηση για νέες αγορές, νέα πεδία κερδοφορίας, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενεργειακούς αγωγούς, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων.
Και όταν όλα αυτά δεν μπορούν να λυθούν µε εύθραυστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», λύνονται µε άλλα μέσα, µε ιμπεριαλιστικό πόλεµο.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ακριβώς η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής µε άλλα, βίαια -στρατιωτικά κυρίως- μέσα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων Κυβερνήσεων έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, µε την επέκταση και αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών βάσεων.
Αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες» µε κράτη-δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Κοροϊδεύει το λαό, λέγοντας ότι οι δολοφόνοι των λαών, ΝΑΤΟ – ΕΕ, εγγυώνται για την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων εκεί κυρίως στοχεύουν.
Δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φτάνοντας στο σημείο να αντιμετωπίζει µε καταστολή και αυταρχισμό τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Η εργατική τάξη της χώρα μας δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς.
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την καλλιέργεια ρατσισμού, ξενοφοβίας.
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το σύστημα που γεννά το φασισμό, τους πολέμους.
Είμαστε προσηλωμένοι όπως και ο σύντροφος Χαρίλαος στη Διεθνιστική αλληλεγγύη, στη φιλία των λαών.
Ένα σύνθημα πρέπει να ακούγεται στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλο το κόσμο.
ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ. Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ!!!
Φέτος γιορτάζουμε μαζί με τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.
Ο Χαρίλαος Φλωράκης έδειχνε με τις πράξεις του την απεριόριστη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, στη αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει.
Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα; Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο. Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο.
Η νεολαία έχει να ακουμπήσει και αυτό δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ, το πιο νέο Κόμμα της Ελληνικής κοινωνίας, γιατί παλεύει για το νέο κόσμο το σοσιαλισμό . Αυτό που μπορεί να κάνει τη μεγάλη και σίγουρη διαφορά, για το λαό και το κίνημα του, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό, ποτέ δεν υποσχέθηκε εύκολες λύσεις µέσω της εναλλαγής κυβερνήσεων εντός των τειχών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Είναι μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για να ανασάνει ο λαός. Είναι η δύναμη που μπορεί, και το έχει αποδείξει, να ηγηθεί αποτελεσματικά και οργανωμένα σε μεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες.
Αντιπαλεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεµο, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Μάχεται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας. Για να ανέβει η συσπείρωση στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα, στους Συλλόγους των Επαγγελματιών και Αγροτών, στους Συλλόγους Γυναικών, Φοιτητών, Σπουδαστών, σε κάθε μορφή οργάνωσης «από τα κάτω». Για να δοθεί ώθηση στη συνολική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των λαϊκών συµφερόντων, σε βάρος της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, της μεγάλης εργοδοσίας.
Έχει ρεαλιστική πρόταση οικονομικής διεξόδου υπέρ του λαού. Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη µε τη δουλειά της δημιουργεί. Για να μπορεί να δουλεύει µε καλύτερες συνθήκες, µε λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά µε εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει µόνο η εξουσία της εργατικής τάξης. Γιατί µόνο η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ στους χώρους δουλείας, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές.
Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν».
Στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από μουσικό σύνολο του κόμματος

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης