Δ. Φαρκαδόνας: Μιλούνια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά ο Δήμος ολισθαίνει στην ανυπαρξία Reviewed by Momizat on . Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των επιθυμούντων να είναι υποψήφιοι στον Δήμο Φαρκαδόνας. Ο κατάλογος αυτός καθημερινώς αυξάνεται και είναι εξαιρετικά αμφίβολο, α Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των επιθυμούντων να είναι υποψήφιοι στον Δήμο Φαρκαδόνας. Ο κατάλογος αυτός καθημερινώς αυξάνεται και είναι εξαιρετικά αμφίβολο, α Rating: 0

Δ. Φαρκαδόνας: Μιλούνια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά ο Δήμος ολισθαίνει στην ανυπαρξία

Δ. Φαρκαδόνας: Μιλούνια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά ο Δήμος ολισθαίνει στην ανυπαρξία

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των επιθυμούντων να είναι υποψήφιοι στον Δήμο Φαρκαδόνας. Ο κατάλογος αυτός καθημερινώς αυξάνεται και είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν όντως όλοι οι επιθυμούντες ή διακηρύξαντες την υποψηφιότητά τους, τελικώς θα κόψουν το νήμα, έστω της κατάθεσής της.

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιοποιήσει την επιθυμία τους οι Θαν. Μεριβάκης, Ηλ. Καραμάνος, Σπ. Σαπουνάς, Δημ. Καϊμάς, Σωτ Σακελλαρίου. Χθες εμφανίστηκε και ο Θ. Θωμάς. Ακούστηκε ότι μια κίνηση νέων από την περιοχή, θα ήθελε να παρέμβει. Ακούστηκε ότι επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος στη Γερμανία μπορεί να θελήσει. Ακούστηκε ότι άλλος επιχειρηματίας, ο Β. Σακελλαρίου, επίσης δραστηριοποιούμενος στο εξωτερικό, κάνει ήδη επαφές. Ακούστηκε ότι και μια γυναίκα θα ήθελε να κάνει κάτι. Δηλαδή… εννέα υποψηφιότητες! Αγνωστο, βεβαίως, τι θα πράξει ο Τάκης Χαντζής, ενώ ο Θαν Ζιώγκος πλέον είναι εκτός της μάχης.
Αν όλες αυτές οι υποψηφιότητες ήταν απόρροια μιας άμεσης (παρελθοντικής ή μη) σχέσης με τα κοινά, θα ήταν δώρο Θεού. Διότι θα έδειχνε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για προσφορά. Όμως, οι υποψηφιότητες, δεδομένης της κατάστασης, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: ένδεια. Ενδεια υποψηφίων, θέσεων και απόψεων. Ενδεια γνώσης. Ενδεια παρέμβασης. Ενδεια στόχων και προσανατολισμού. Ασαφείς και γενικόλογες προτάσεις, μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει.

Στον Δήμο Φαρκαδόνας όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική.

  1. Ο Δήμος (εν συνόλω) έχει πάνω από 10 χρόνια να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αναπτυξιακή παρέμβαση. Το μόνο που αναμένεται, είναι το φράγμα Νεοχωρίτη.
  2. Δεν υπάρχει ούτε μία κίνηση για κάποια μελλοντική δράση. ΒΙΠΑ, Κτηνοτροφικό Πάρκο, αγροτικά προγράμματα, έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως
  3. Ο Δήμος έχει χάσει σε διοικητικό επίπεδο την ομαλή του λειτουργία. Οικονομικώς αντέχει καλά, αλλά μέχρι πότε;
  4. Με τη σημερινή διοίκηση, έχει χαθεί ουσιαστικά και η επόμενη πενταετία, διότι ελάχιστες μελέτες είναι έτοιμες για ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
  5. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αξιοποίηση των πραγματικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Δηλαδή, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο Δήμος δεν λειτούργησε, ούτε ως «ομπρέλα» δράσεων, ούτε ως υποστηρικτής, ούτε ως πρωτοπόρος. Δεν λειτούργησε ως τίποτε.
  6. Δεκάδες προγράμματα έχουν χαθεί. Κάποια, ελάχιστα, έχουν προωθηθεί. Αλλά μόνο για τα τυπικά και όχι για τα ουσιαστικά ζητήματα
  7. Ποιος θα αναφερθεί, όμως, στα ουσιαστικά ζητήματα; Ουδέποτε έχει γίνει δημόσιος διάλογος, όπως, για παράδειγμα, ο απολογισμός της δημοτικής αρχής. Τα «θέλω και οι επιθυμίες δεν έχουν εκφραστεί ποτέ δημοσίως.
  8. Απουσιάζει το βασικό ερώτημα (για την απάντηση, ούτε λόγος): Ποιον Δήμο θέλουμε;

Εν ολίγοις, οι υποψηφιότητες, ακόμη και ανθρώπων που ούτε ξέρουν πώς λειτουργεί ένας Δήμος, τι είναι η Οικονομική Επιτροπή, τι σημαίνει ΝΠΔΔ και δημοτική επιχείρηση, είναι έκφραση της χρόνιας απουσίας στιβαρών πολιτικών (όχι κομματικών) παρεμβάσεων στην περιοχή. Μαθαίνοντας μόνο στις επιδοτήσεις, η κοινωνία δεν ζήτησε ποτέ κάτι περισσότερο. Όταν ήρθε η κρίση, επιδιώχθηκε μόνο η εξασφάλιση επιδομάτων. Δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα του μέλλοντος. Δεν ασχολήθηκαν, παρά ελάχιστοι, με το τι συμβαίνει τώρα και τι θα συμβεί στην επόμενη δεκαετία – τουλάχιστον. Ούτε καν πιστοποιήσεις σε παραγόμενα προϊόντα δεν έχει συμβάλλει ο Δήμος να δοθούν. Ούτε καν ένα συνέδριο, μια συζήτηση για το μέλλον των αγροτών. Ούτε μια ύπαρξη φορέα που θα έθετε κάποια ζητήματα….

Υπό το πρίσμα αυτό, πολλές υποψηφιότητες δεν φαίνεται να είναι ουσιαστικές. Χώρια που είναι ήδη πάρα πολύ αργά. Απαιτούνται περί τους 80 υποψηφίους στα 18 χωριά, με την ανάλογη ποσόστωση γυναικών, χρειάζεται χρήμα για τα παράβολα, μια τυπική παρουσία με εκλογικό υλικό, θέσεις, πρόγραμμα, εκλογικά κέντρα, περιοδείες. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Δύο μόνο μήνες έμειναν. Αλλά για τον Δήμο, έχει χαθεί χρόνος από το μέλλον…
Θανάσης Μιχαλάκης

(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 17-3-14)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή