"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

“Είναι αργά για δάκρυα Κρισταλίνα”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το ΔΝΤ και ο John Maynard Keynes

                                                    

Στις 14 Μαρτίου στο “The Guardian”  η επί κεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva  επικαλείται τον  John Maynard Keynes και κατά συνέπεια την Κευνσιανή θεωρεία και αντίληψη για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως το βασικό θέμα της ανισοκατανομής του πλούτου μεταξύ των μελλών των κοινωνιών και την αρνητική επίδραση του παράγοντα της ανισοκατανομής στην ανάπτυξη.

Σε ομιλία της στο King’s College of Cambridge τόνισε:   

 «Απλώς δεν μπορούμε να φτάσουμε στο «σενάριο υψηλών φιλοδοξιών» για ανάπτυξη αν δεν προωθήσουμε μια δικαιότερη παγκόσμια οικονομία.  Υποστήριξε ότι ο κόσμος ήταν σε ένα σημείο καμπής, κάνοντας μια σύγκριση με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, όταν ο κορυφαίος Βρετανός οικονομολόγος John Maynard Keynes έγραψε το θεμελιώδες δοκίμιό του Economic Possibilities for Our Grandchildren.(Οι οικονομικές προοπτικές για τα εγγόνια μας ) 

 

  Είπε ότι ο Κέινς είχε δίκιο που προέβλεψε ότι τα τεχνολογικά κέρδη θα μπορούσαν να επιφέρουν οκταπλάσια αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε 100 χρόνια, αλλά ότι ο ιδρυτής της σύγχρονης οικονομίας ήταν πολύ αισιόδοξος για το πώς θα μοιραστούν τα οφέλη της ανάπτυξης.

  Ο Κέινς, ο οποίος ήταν συνεργάτης και ακαδημαϊκός διαχειριστής στο King’s και έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στη δημιουργία του ΔΝΤ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προέβλεψε ότι τα τεχνολογικά κέρδη αυξάνοντας την παραγωγικότητα θα επέτρεπαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με 15ωρη εργασία την εβδομάδα.»

  Καλά όλα αυτά, αλλά τι συνέβη στην πορεία και δεν έχουν διαχρονικά υλοποιηθεί οι Κευνσιανές προοπτικές στην παγκόσμιο οικονομία;

Δύο οι βασικοί λόγοι:

 1. Η Κεϋνσιανή θεωρία δεν εφαρμόστηκε με ορθότητα και πληρότητα.
 2. Η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού που είναι το αντίπαλο δέος των Κεϋνσιανών απόψεων , εφαρμογή των οποίων σε πρακτικό επίπεδο απαιτούν ένα σύνολο μελετών για την επιτυχία των.»  Κατά την άποψη μου δίνοντας με παράδειγμα το μέγεθος του προβλήματος των οικονομιών του παγκόσμιου γίγνεσθαι, εικάζοντας την υπόθεση ότι οι εθνικές οικονομίες των χωρών του κόσμου είναι δύστροπες ως προς την ενδυμασία κυρίες, στις οποίες προσπαθούμε να φορέσουμε τον ίδιο τύπου φορέματος. Οι αντιδράσεις προφανώς θα είναι πολύπλευρες και πολύπλοκες, κατά τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσουν και οι οικονομίες σε μια ισοπεδωτική και άνευ μελέτης εφαρμογή των Κευνσιανών απόψεων.

   

  Πλην όμως η εφαρμογή των εν λόγω απόψεων είναι αναγκαία τόσο στην περίπτωση της χώρας μας όσο και στις χώρες της ΕΕ και η θέση της κας    Georgieva Kristalina είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο δρόμος προς την εφαρμογή των στις οικονομίες, ιδίως στα πρώτα χιλιόμετρα, έχει πολλές στροφές και απαιτεί την κατάλληλη προσοχή.

   

  Σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του νεοφιλελευθερισμού που προώθησε εκτενώς και μετ επιτάσεως το ΔΝΤ τα αποτελέσματα περιγράφονται δεόντως  στην ομιλία της κας Georgieva.

   

    Εμείς στη χώρα μας πήραμε μια πολύ καλή γεύση των συνταγών του νεοφιλελευθερισμού  του ΔΝΤ που εφαρμόστηκαν μέσω της τρόικας.

    Συνεπώς για μας και για τις χώρες από όπου πέρασε το ΔΝΤ με τη νεοφιλελεύθερη παντιέρα “είναι αργά για δάκρυα Kristalina γιατί πριν από εσάς πολλά χύσαμε εμείς”

   

  Παναγιώτης Βλάχος

  Οικονομολόγος-Περιβαλλοντολόγος 

  Συγγραφέας

   

  Υστερόγραφο

  -Με την κα Kristalina Georgieva είχαμε συναντηθεί στο συνέδριο με θέμα Beyond GDP  (Πέραν του ΑΕΠ) που έγινε στις Βρυξέλες στις 19 και 20 Νοέμβρη του 2007.

  -Άλλα πολύ σημαντικά έργα του Keyns είναι « Η γενική θεωρεία της απασχόλησης του τόκου και του χρήματος» και « Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης»   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ότι αφορά την εφαρμογή των απόψεων του Κέυνς  καθώς ο ίδιος το ανάφερε λέγοντας πως «καμιά οικονομική θεωρεία δεν αποτελεί ένα δόγμα ή ένα θέσφατο το οποίο ταιριάζει παντού, αλλά αποτελεί ένα σύνολο απόψεων, και τεχνικών η

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης