"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Είναι αυτό κράτος;

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Τη «γύμνια» του ελληνικού κράτους επιβεβαιώνει το προχθεσινό τροχαίο δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του ο 38χρονος Αμπελωνίτης Χρήστος Κων. Θεοδοσίου ενώ σοβαρά τραυματίσθηκε και ο 13χρονος γιός του Κώστας. Με την οικογένεια του εκλιπόντος ενώ θρηνεί την απώλειά του, του ιδιαίτερα αγαπητού όπως τον περιγράφουν υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ενώ βιώνει ώρες αγωνίας με αφορμή και την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του 13χρονου, θα πρέπει παράλληλα αυτές τις δύσκολες ώρες να διαχειριστεί το «ανύπαρκτο» κράτος με την κυρίαρχη γραφειοκρατία και, την πολιτική αδιαφορία.

Αφού χθες, λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, η σορός του 38χρονου – «ελλείψει» νεκροτόμου στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας – έπρεπε να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης ενώ το 13χρονο αγοράκι, με αφορμή τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη στο τροχαίο και μετά από νευροχειρουργική επέμβαση, «ελλείψει» Μονάδας (ΜΕΘ) Παίδων στην περιοχή, διακομίσθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα, με Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ Καρδίτσας (!) σε Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλ. Κυριακού».

«Ελλείψει» νεκροτόμου καθώς το μεν υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά το αίτημα φορέων της Λάρισας εδώ και χρόνια, δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των 9 ή 11 νεκροτόμων που διαθέτουν τα δυο νοσοκομεία τη Λάρισας έτσι ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Λάρισας όταν ο μοναδικός νεκροτόμος χρειάζεται να απουσιάσει δικαιολογημένα από την εργασία του. Τα Γραφεία Κηδειών της Λάρισας, προσθέτοντας μια άλλη άγνωστη διάσταση, η Ιατροδικαστική της Λάρισας δεν λειτουργεί εδώ και ένα μήνα περίπου, καθώς δεν διαθέτει καν νεκροτόμο.

«Ελλείψει» Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παιδιών καθώς το δε υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με το χειρισμό του θέματος από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Λάρισας το 2011, ανάγκασαν το Ιδρυμα Νιάρχου να ανακαλέσει δωρεά ύψους 750.000 ευρώ για την προμήθεια του εξοπλισμού προκειμένου να λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη Λάρισα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να διακομίζονται επί ώρες, με ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, παιδιά – πολυτραυματίες.

Ετσι, χρόνια τώρα, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οικογένειες εκλιπόντων έχοντας χάσει τους ανθρώπους τους, αναγκάζονται να χάσουν και την αξιοπρέπειά τους, καταφεύγοντας στον πολιτικό κόσμο ελπίζοντας σε «γνωριμίες» για να συντομεύει τουλάχιστον η ταλαιπωρία τους και να πούνε το ύστατο χαίρε στους ανθρώπους τους.

Μια ακόμη διάσταση του ίδιου προβλήματος, ήσσονος βεβαίως σημασίας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ η νεκροψία γίνεται με παραγγελία του ελληνικού Δημοσίου και των Υπηρεσιών του, το πρόσθετο κόστος από τη μεταφορά της σορού είτε στην Κοζάνη είτε στη Θεσσαλονίκη, θα το πληρώσει, έχει – δεν έχει, η οικογένεια του νεκρού!

 

ΤΡΟΧΑΙΟ

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 7.25’ προχθές το απόγευμα, στο 8ο χλμ του δρόμου Λάρισας – Αμπελώνα, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο 38χρονος Αμπελωνίτης Χρήστος Κων. Θεοδοσίου με συνεπιβάτη το γιό του, εκτράπηκε της πορείας της. Το αποτέλεσμα ήταν, ο υπάλληλος της ΔΕΥΑ Τυρνάβου να τραυματισθεί θανάσιμα, ενώ σοβαρά τραυματίσθηκε ο 13χρονος γιός του.

Το 13χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου, με αφορμή και τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση. Τις πρώτες ώρες, μετεγχειρητικά, νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ Ενηλίκων του ΠΝΛ και χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, με Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ Καρδίτσας διακομίσθηκε για νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Κυριακού» στην Αθήνα.Δυστυχώς, δεν άντεξε και χθες εξέπνευσε…

Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» εξετάζεται «το ενδεχόμενο εμπλοκής έτερου οχήματος» στο τροχαίο.

 

ΝΕΚΡΟΤΟΜΟΣ

Καθώς ο θάνατος ο 38χρονου προκλήθηκε συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, από τις εισαγγελικές αρχές παραγγέλθηκε ιατροδικαστική έκθεση αλλά λόγω της απουσίας, χθες, του νεκροτόμου στην Ιατροδικαστική Λάρισας, η σορός αναμενόταν να μεταφερθεί στην αντίστοιχη Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης καθώς στην πλησιέστερη Υπηρεσία της Κοζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες από το συγγενικό περιβάλλον, επίσης απουσίαζε με άδεια ο ιατροδικαστής.

Υποβάλλοντας έτσι σε ταλαιπωρία, με πρόσθετο ψυχικό κόστος, την οικογένεια του εκλιπόντος. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που «κωφεύει» στις εκκλήσεις για την επίλυσή του.

Την τελευταία φορά, προς διετίας τουλάχιστον, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο τότε διοικητής του ΓΝΛ Κων. Καραμπάτσας και ο τότε υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Αθαν. Τσάτσος, σε κοινό υπόμνημά τους, καλούσαν την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να επιτρέψει τη συνδρομή 9 ή 11 νεκροτόμων στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας έτσι ώστε να αποφεύγεται η πρόσθετη ταλαιπωρία.

Πρόβλημα αμιγώς γραφειοκρατικό αφού οι νεκροτόμοι των νοσοκομείων υπάγονται στο υπουργείο Υγείας ενώ ο νεκροτόμος της Ιατροδικαστικής υπάγεται στο υπ. Δικαιοσύνης και παρότι αφορά στο ίδιο αντικείμενο, παρότι το Νεκροτομείο εδρεύει στο ΓΝΛ, δεν βρίσκεται «χρυσή τομή» αφού πρόκειται για υπαλλήλους… δυο διαφορετικών υπουργείων.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκροτόμων των νοσοκομείων, σύμφωνα με εκείνο το υπόμνημα, εκτιμάται πως ανέρχεται στους 9 ή 11 και στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας ενώ σήμερα είναι άγνωστο αν απασχολούνται με τα ίδια καθήκοντα ή έχουν αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες (τραυματιοφορείς κλπ) των νοσοκομείων.

Εκπρόσωποι Γραφείων Κηδειών σημείωσαν χθες στην «Ε» πως «το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό, έχει δημιουργηθεί από ημέρες αφού η Ιατροδικαστική Λάρισας δεν διαθέτει νεκροτόμο από τις 16 Οκτωβρίου» εδώ και ένα μήνα δηλαδή!

Πέρα από το ψυχικό, υπάρχει και το οικονομικό κόστος για τους συγγενείς αφού οι νεκροψίες γίνεται με παραγγελία του ελληνικού Δημοσίου, με ευθύνη του οποίου επίσης δεν λειτουργεί και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Ωστόσο το κόστος της μεταφοράς της σορού είτε στην Κοζάνη είτε στη Θεσσαλονίκη, που ανέρχεται σε 200 με 250 ευρώ επιπλέον θα το πληρώσει, η οικογένεια του νεκρού και όχι το Δημόσιο που δημιουργεί το πρόβλημα!

 

ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ

Η διακομιδή του 13χρονου στο Νοσοκομείο «Αγλ. Κυριακού» της Αθήνας ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το πρόβλημα της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στα νοσοκομεία της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2010, ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, Γ. Ζερβάκης, σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε νέες δωρεές, που αφορούσαν την αναμόρφωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, η μια εκ των οποίων (ύψους 750.000 ευρώ) αφορούσε στη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη παραβρέθηκε και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης προσφοράς.

 

Ένα χρόνο αργότερα, παρότι το θέμα είχε κοινοποιηθεί και στον τότε υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, η δωρεά χάνεται τελικά αφού καθώς,όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της «Ε» τον Μάιο του 2011 «σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στον αρμόδιο καθηγητή Παιδιατρικής κ. Γ. Συρογιαννόπουλο το έγγραφο όπου η διοίκηση του Ιδρύματος διαπιστώνει έλλειψη ανταπόκρισης από την πλευρά της Διοίκησης και δηλώνει υποχρεωμένη να αποσύρει την πρόταση δωρεάς».

Το Ιδρυμα Νιάρχος διαπίστωσε δηλαδή την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος και απέσυρε την προσφορά του, μόνο για τη Λάρισα. Με την ανάκληση της δωρεάς ουσιαστικά χάθηκε μια σπάνια ευκαιρία αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και δη σε παιδιά, σε αντίθεση με τη σημερινή πρακτική όπου, παιδιά – πολυτραυματίες (σ.σ. όπως χθες ο 13χρονος από τον Αμπελώνα) σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και μετά από νευροχειρουργική επέμβαση διακομίζονται για ώρες με ασθενοφόρο σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης