"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.1 C
Trikala

Είχε προετοιμαστεί για μελλοντικές πλημμύρες ο Δήμος Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία που επηρέασε και περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, ως σαφή και ουσιαστική αναγκαιότητα εμφανίζεται πλέον η πρόνοια για συμμετοχή του στο πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμύρων με τον τίτλο SMART WATER («Έξυπνο Νερό»). Πριν ακόμη εμφανιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είχε ληφθεί η απόφαση ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν 15 ημέρες, είχε υπογραφεί σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο, διά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Κωτούλα, και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο από το αρκτικόλεξο SMART WATER (Εξυπνο Νερό) και κατά λέξη στην αγγλική αναλύεται σε Simple MAnagement of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions, που σημαίνει «Απλή διαχείριση κινδύνων μέσω διαδικτυακώς προσβάσιμου εργαλείου για ευρωπαϊκές περιφέρειες». Είναι διακρατικό και  συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη χώρα μας μετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως εταίρος. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 21 Ιανουαρίου.

Τι είναι
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε ο κ. Κωτούλας, το έργο θα προσφέρει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Δήμους. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS σύστημα, το οποίο είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.

Σε πρώτη φάση, ο Δήμος θα προμηθεύσει τους αρμόδιους επιστημονικούς υλοποιητές του προγράμματος, με όλα τα στοιχειά για την ύπαρξη πλημμυρών στις περιοχές δικαιοδοσίας του. Αυτά τα στοιχεία θα εισαχθούν στην κεντρική βάση δεδομένων, ώστε να αξιοποιούνται ως πληροφόρηση και, ουσιαστικά, να αποτελούν τη βάση για τη δυνατότητα πρόβλεψης, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, πιθανών πλημμυρών.
Είναι προφανές ότι τα οφέλη για τον Δήμο μας, είναι τεράστια:

  • προγραμματίζονται οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας
  • ενεργοποιείται η ΔΕΥΑΤ
  • επιταχύνεται η λήψη μέτρων προστασίας
  • αποφεύγεται, κατά το δυνατόν, η καταστροφή καλλιεργήσιμων κυρίως εκτάσεων
  • αποφεύγεται πιθανός κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές
  • μειώνεται το κόστος πιθανών αποκαταστάσεων από πλημμύρες
  • προφυλάσσεται η περιουσία των συμπολιτών
  • αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων από δημόσιο χρήμα, για αποζημιώσεις

Κι όλα αυτά, χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για τον Δήμο Τρικκαίων. Το μόνο που απαιτείται, είναι η συνεργασία της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΤ, για την υλοποίηση του προγράμματος.

Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης