Εβαλε πλώρη για Δήμαρχος Πύλης ο Μαράβας Reviewed by Momizat on . Με πλήθος φίλων στο πλευρό του, με παλιούς και νέους συνεργάτες, αλλά και με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στην πρώτη σειρά, ο Κώστας Μαράβας άρχισε επισήμως τον Με πλήθος φίλων στο πλευρό του, με παλιούς και νέους συνεργάτες, αλλά και με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στην πρώτη σειρά, ο Κώστας Μαράβας άρχισε επισήμως τον Rating: 0

Εβαλε πλώρη για Δήμαρχος Πύλης ο Μαράβας

Εβαλε πλώρη για Δήμαρχος Πύλης ο Μαράβας

Με πλήθος φίλων στο πλευρό του, με παλιούς και νέους συνεργάτες, αλλά και με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στην πρώτη σειρά, ο Κώστας Μαράβας άρχισε επισήμως τον προεκλογικό του αγώνα. Σε χθεσινή συγκέντρωση ανέπτυξε τις βασικές του σκέψεις για τον Δήμο Πύλης, έθεσε ζητήματα και δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα θέματα, στα οποία θα δώσει έμφαση ως Δήμαρχος. Αναλυτικά η ομιλία του έχει ως εξής:

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Φίλες και Φίλοι,

Χρόνια πολλά σε όλους

maravas4Ανάμεσά σας βλέπω φίλους από τα παλιά με τους οποίους δώσαμε κοινούς αγώνες από το ίδιο μετερίζι και σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ.

Βλέπω όμως και νέους φίλους οι οποίοι έρχονται να ενισχύσουν τον αγώνα μας και γι’ αυτό σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Είναι ένας αγώνας αγνός, τίμιος και καθαρός. Ένας αγώνας ο οποίος στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι,

Τρεισήμισι χρόνια πριν όταν ονόμασα τον συνδυασμό μας «Πρώτα ο Άνθρωπος» αρκετοί ήταν που ξαφνιάστηκαν.

Άλλοι θετικά αλλά και άλλοι με αρνητικά σχόλια.

Ήταν τότε που ακόμη περνούσαν τα παχιά λόγια για ανάπτυξη, για μεγαλεπήβολα σχέδια που θα έφερναν την επανάσταση στην καθημερινότητά μας.

Όταν οι υπόλοιποι έβλεπαν οράματα όντας βολεμένοι, εγώ που έδινα και δίνω καθημερινά αγώνα  κόντρα στις αντιξοότητες του γκρίζου επιχειρηματικού περιβάλλοντος,  ζώντας με πραγματικούς ανθρώπους που αγωνίζονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είχα δει τι μας έρχεται και πήγα κόντρα στο ρεύμα.

Ήμουν ο μοναδικός όχι μόνο στο Δήμο Πύλης αλλά ίσως και σ’ όλη την Ελλάδα που έθεσα τις ανάγκες των Δημοτών ως άμεση προτεραιότητα.

Ήμουν αυτός που μετά τις εκλογές, αποφάσισα να αφήσουμε πίσω τις στείρες αντιπαραθέσεις στα συλλογικά όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου στις θέσεις που μας έταξε ο λαός, γιατί γνωρίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι συνδημότες μας όταν οι ίδιοι αγωνίζονται για να ζήσουν είναι το χιλιοπαιγμένο   παιχνίδι εντυπώσεων.

Επέμενα και επιμένω στην ουσία.

Στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για  να στηρίξουμε στην πράξη τις τοπικές μας κοινωνίες.

Γι’ αυτό έθεσα ως βασική προτεραιότητα τον άνθρωπο προκειμένου όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση η οποία τείνει να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Σήμερα, εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης, δεσμεύομαι ότι και πάλι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Όχι ως σύνθημα κενό περιεχομένου.

Αυτά δεν έχουν θέση σε μένα που είμαι πρακτικός άνθρωπος.

Θέλω και θέλουμε ένα Δήμο Πύλης ανθρωποκεντρικό.

Ένα Δήμο Πύλης ο οποίος θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.

Ένα Δήμο Πύλης ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαίο κύτταρο και όχι για το συμφέρον κλειστών ομάδων εξουσίας.

Η βασική μας αρχή είναι η οικοδόμηση ενός ανθρωποκεντρικού Δήμου που θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των Δημοτών και θα προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδας.

Η πρότασή μας για τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου βρήκε μιμητές σ’ όλη την Ελλάδα εκτός από τον Δήμο Πύλης.

Ήρθε η ώρα να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής πολιτικής η οποία δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε λογικές πελατειακών σχέσεων αλλά να αφορά εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

maravas1Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο σ’ αυτή τη βασική προτεραιότητα.

Δεσμεύομαι:

–  Για  συλλογικότητα με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διοίκησης του Δήμου.

Το μοντέλο της δημαρχοκεντρικής λειτουργίας δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στον Δήμο Πύλης.

Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά όχι μόνο σε επίπεδο Δημοτικής Ομάδας αλλά σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών με την ενεργοποίηση θεσμών του «Καλλικράτη», όπως το τοπικό δημοψήφισμα.

– Για την αποκεντρωμένη λειτουργία του με τα Τοπικά Συμβούλια να έχουν ουσιαστικό ρόλο και δικό τους προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας.

– Για διαφάνεια στην πράξη  με την αναβάθμιση της λειτουργίας των Επιτροπών του «Καλλικράτη».

–  Για ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της τοπικής οικονομικής βάσης.

Όταν η τοπική οικονομία καταρρέει είναι πράγματι πρόκληση να μιλάμε για μεγαλόπνοα αναπτυξιακά σχέδια αφήνοντας πίσω μας οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.

Πρώτα θα πρέπει να στηρίξουμε την τοπική οικονομική δραστηριότητα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αφορούν τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή.

Για παράδειγμα, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού θα εξετάσουμε την προοπτική άμεσης δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου στον ορεινό όγκο.

Ως προς την πρωτογενή παραγωγή, ήμουν ο πρώτος που έβαλα τη διάσταση της ολοκληρωμένης μελέτης που θα στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Η διαφορά μας όμως είναι ότι εμείς δεν θέλουμε μελέτες για τις μελέτες αλλά μελέτες που θα γίνουν πράξη προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

– Δεσμεύομαι για δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων ανά Δημοτική Ενότητα.

maravas2 Οι αδικίες είναι αυτές που φράσουν σύνορα μεταξύ των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων που συναποτελούν τον Καλλικρατικό Δήμο Πύλης.

Αν απαντήσουμε πειστικά στην αδικία τότε θα δώσουμε την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να ενωθούν πραγματικά σε μία ισχυρή οντότητα.

Παράλληλα, με συλλογικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα δημιουργήσουμε την αίσθηση της ενότητας η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να μέλλον ως ένας ενιαίος Δήμος.

 

Φίλες και Φίλοι,

Οι συγκεκριμένες αρχές είναι το κοινό πλαίσιο της συνεργασίας παλαιών αλλά και νέων μελών αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

Θα μελετήσουμε κάθε πτυχή του Δήμου και θα παρουσιάσουμε ένα πλήρες και τεκμηριωμένο πρόγραμμα το οποίο θα είναι απολύτως υλοποιήσιμο στην πράξη.

Η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε το δήμο μας ένα δήμο πρότυπο, με καλά οργανωμένες υπηρεσίες, με διαφανείς διαδικασίες, και ορθή διαχείριση των πόρων, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Ο αγώνας να εντάξουμε σε όσα περισσότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορέσουμε το δήμο μας, προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχειρηματικότητα για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας, θα είναι δύσκολος.

Χρειάζεται η συμμετοχή και η ενεργοποίηση όλων μας, απ’ όποιο μετερίζι μπορεί ο καθένας μας.

 

Σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια όλων των δημοτών αναλαμβάνοντας το ποσοστό ευθύνης που μου αναλογεί, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση και τη διάθεση των συνδημοτών μου, την 25η  Μαΐου 2014.

 

Δηλώνω ότι θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Πύλης στις Δημοτικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2019.

Γνωρίζω πολύ καλά τις βασικές ανάγκες και τα προβλήματα όλων των χωριών.

Γνωρίζω ότι σ ‘ αυτά τα 5 χρόνια θα πρέπει να «στήσουμε» και να εδραιώσουμε το νέο μας δήμο αλλά και να ανταποκριθούμε ταυτόχρονα στις αρμοδιότητες που έχει αυτός από άκρο σε άκρο σε όλη του την έκταση.

maravas3Γνωρίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε απ’ την Περιφέρεια, και τα Υπουργεία ως τις Βρυξέλλες με επισκέψεις ουσίας όμως και όχι ταξίδια αναψυχής  για να αντλήσουμε (τους τελευταίους ίσως) ευρωπαϊκούς πόρους, αφού μετά το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα περιοριστούν πάρα πολύ οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

 

Ελάτε να βάλουμε μία και καλή στο περιθώριο ότι δεν μας αρέσει.

Ότι μας προσβάλει σαν ανθρώπους και σαν δημότες. Ελάτε μαζί να γκρεμίσουμε τον τοίχο που χωρίζει τον Δημότη από τον Δήμο. Τον τοίχο που το σύστημα εξουσίας ύψωσε ανάμεσα στον απλό κόσμο και τον Δήμο για να είναι μόνο οι εκλεκτοί του, μέσα σε αυτόν.

Ελάτε να το γκρεμίσουμε μαζί, ανοίγοντας της πόρτες του νέου Δήμου Πύλης σε όλες και σε όλους. Στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον επαγγελματία του τουρισμού, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, τον συνταξιούχο, τον άνεργο.

 

Φίλες και Φίλοι.

Γυρίζοντας αυτά τα χρόνια στα χωριά του Δήμου μας, ακούω τον κόσμο, ακούω εσάς να λέτε ότι φτάνει πια. Κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς, εδώ στον τόπο μας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των καιρών.

Όταν εγώ είπα ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ήξερα τι έλεγα.

Όλοι μιλούσαν για άλλα πράγματα. Για σχέδια, μελέτες και μεγάλα οράματα.  Δεν  έβλεπαν ότι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα. Μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα.  Και δεν το έβλεπαν γιατί δεν είναι ένα με τον λαό.

Τι να πεις σε έναν Δημότη ο οποίος δεν έχει να βάλει πετρέλαιο ή να πάρει καυσόξυλα για να ζεσταθεί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα;

Τι να τα κάνει αυτός τα μεγάλα τα λόγια;

Έχει σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Σ’ αυτά θέλει ενεργό σύμμαχο και συμπαραστάτη τη δημοτική αρχή με πράξεις και όχι με λόγια.

Ο Δήμος Πύλης με τις όποιες δυσκολίες του, που εντοπίζονται κυρίως στις μεγάλες αποστάσεις, στο όχι και τόσο καλό οδικό δίκτυο, στην εγκατάλειψη και ερήμωση των πιο ορεινών χωριών του, στην έλλειψη ακόμη βασικών υποδομών σε πολλές περιοχές, στην απουσία ουσιαστικής  μέριμνας και φροντίδας, στη μη αξιοποίηση των συγκριτικών του στοιχείων και των μεγάλων του πλεονεκτημάτων, μπορεί να γίνει και βιώσιμος,  να γεννά προσδοκίες για το μέλλον και αποτελεσματικός για τους δημότες του.

Ξέρω ότι ο αγώνας θα φτιάξουμε τον Δήμο που θέλουμε και δικαιούμαστε δεν είναι εύκολος.

Εγώ δεν είμαι για τα εύκολα.

Δεν το έβαλα ποτέ κάτω ακόμη και όταν μου έριχναν λάσπη.

Στις πιο μεγάλες δυσκολίες ήμουν παρών. Όρθιος χωρίς να χάσω την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους. Δεν θα πω όχι και ας έχω μπροστά μου ένα δύσκολο αγώνα.

Εγώ νοιώθω τυχερός που και πάλι έχω την εμπιστοσύνη των παλαιών μου φίλων και που σ’ αυτούς προστίθενται και εκατοντάδες άλλοι.

Και αισθάνομαι τυχερός όχι γιατί θα ικανοποιήσω μια προσωπική φιλοδοξία αφού δήμαρχος ήμουν και δεν έχω ανάγκη από τίτλους και αξιώματα, αλλά γιατί ό,τι κάνουμε τώρα έχει πολλαπλάσια δύναμη για την επιβίωση των ανθρώπων.

Και γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Οι συνεργάτες μου και εγώ, είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Δεν είμαι μόνος μου. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει κανείς μόνος του.

Γιατί η δύναμη ενός Δήμου είναι η δύναμη των δημοτών του. Πρώτα ο Άνθρωπος, Πρώτα ο Δημότης, Πρώτα ο Δήμος Πύλης.

Σας ευχαριστώ που με τιμήσατε με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ που ήρθατε μια γιορτινή μέρα για να στηρίξετε τον συλλογικό αγώνα μας.

Υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσω.

Χρόνια πολλά σ’ όλους και σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή