Εβδομάδα για τον μητρικό θηλασμό Reviewed by Momizat on .                          Η εβδομάδα από 1 έως 7 Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στο Μητρικό Θηλασμό Μητρικός Θηλασμός – Δικαίωμα Ζωής Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παι                          Η εβδομάδα από 1 έως 7 Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στο Μητρικό Θηλασμό Μητρικός Θηλασμός – Δικαίωμα Ζωής Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παι Rating: 0

Εβδομάδα για τον μητρικό θηλασμό

Εβδομάδα για τον μητρικό θηλασμό

                         Η εβδομάδα από 1 έως 7 Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στο Μητρικό Θηλασμό

Μητρικός Θηλασμός – Δικαίωμα Ζωής

Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο, όλες τις κοινωνικές ομάδες, ότι ο Μητρικός Θηλασμός και το Μητρικό Γάλα αποτελούν την ιδανική αρχή για το ξεκίνημα της Ζωής του. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή.

Αποδεδειγμένα ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη καθώς:

–          Εξασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των βρεφών.

–          Ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού.

–          Προστατεύει από τις λοιμώξεις.

–          Προλαμβάνει από τις αλλεργίες.

–          Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου

–          Και επιπλέον ο Μητρικός Θηλασμός είναι ο πιο πρακτικός, ασφαλής και οικονομικός τρόπος ταΐσματος του μωρού.

Στη χώρα μας όμως παρά την επαρκή ενημέρωση στις νέες μητέρες για τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού, διαπιστώνεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ της  «καλής πρόθεσης» και του σχετικά «φτωχού» αποτελέσματος.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά τον θηλασμό. Είναι όμως και υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας να διαθέτουν τις πιο πρόσφατες γνώσεις και δεξιότητες για να υποστηρίξουν τις μητέρες να ξεκινήσουν τον θηλασμό (π.χ. η πρώτη οπτική επαφή και η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας-παιδιού να γίνεται την πρώτη μισή ώρα από τη γέννηση του παιδιού). Καθώς επίσης οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με το πώς να συνεχίσουν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου έτους.

Χρειάζεται λοιπόν να καλλιεργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο συνηγόρων υπέρ του Μητρικού Θηλασμού χρησιμοποιώντας νέους και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας με τις μητέρες και τις οικογένειες. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πέρα από τα στενά όρια του μαιευτηρίου είναι κρίσιμης σημασίας για να αγγίξουμε μεγαλύτερο κοινό.

Στην πόλη μας, στην Ν.Μ.Υ Ε.Ο.Π.Υ.Υ Τρικάλων (Ομήρου 13), εντός του Συμβουλευτικού Σταθμού Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου, πραγματοποιούνται μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής (ανώδυνου τοκετού), στα πλαίσια των οποίων ενημερώνονται – εκπαιδεύονται οι μέλλουσες μητέρες για τον Μητρικό Θηλασμό. Μπορούν επίσης να απευθύνονται στον σταθμό και όσες μητέρες επιθυμούν να παρακολουθήσουν μόνο τον Μητρικό Θηλασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να προσέρχεστε στη Ν.Μ.Υ. Ε.Ο.ΠΥ.Υ. Τρικάλων ή  να καλείτε στα τηλ: 2431046643 & 2431046647.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή