Εγινε παρεξήγηση* Reviewed by Momizat on . Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πει στον λαό αν ο πρόεδρός του και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος. Οι ε Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πει στον λαό αν ο πρόεδρός του και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος. Οι ε Rating: 0

Εγινε παρεξήγηση*

Εγινε παρεξήγηση*
Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πει στον λαό αν ο πρόεδρός του και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος.
Οι εφημερίδες.
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφτηκε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσαν οι μονίμως ετοιμοπόλεμοι αντίπαλοί της, παρερμηνεύοντάς την βάναυσα, να την αξιοποιήσουν προς ίδιον (φυσικά) πολιτικό όφελος. Και τι δεν είπαν. Για αλήστου μνήμης επίπεδο και μεθόδους πολιτικής αντιπαράθεσης. Που θα τις ζήλευαν ο Μανιαδάκης, ο Μακκάρθυ κι ο Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκαν σε κάποια ακραία ομάδα περί τον πρωθυπουργό που –δήθεν, άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει- παρακολουθεί κάθε κίνηση του αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να εκδίδει τέτοιας υποστάθμης ανακοινώσεις. Για απόλυτο πανικό της κυβέρνησης από την αποτυχία της μνημονικής πολιτικής και από την εκκωφαντική κατάρρευση των δημοσκοπικών επιδόσεων των δύο κομμάτων που τη συναποτελούν. Μίλησαν ακόμη για τον εκχυδαϊσμό του δημόσιου λόγου, για σκοταδισμό και προσπάθεια εκφοβισμού, έτσι ώστε ο συντηρητικός ψηφοφόρος, ενόψει μάλιστα πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, να στραφεί όλο και δεξιότερα.
Ο όρος δεξιότερα ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μερικών, ίσως γιατί τους θυμίζει τη μνημειώδη φράση – προτροπή “Δεξιότερα Κουροπάτκιν!”. Αντιγράφω από κείμενο του συγγραφέα κ. Νίκου Δήμου: «…Ο Κουροπάτκιν, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν στρατηγός του Τσάρου, που πολέμησε στο Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο (1904-1905) και ηττήθηκε στο Μούκδεν. Ίσως όμως να μην είχε ηττηθεί αν διάβαζε (κάπως δύσκολο βέβαια, εκεί, στα ενδότερα της Σιβηρίας) τον ελληνικό Τύπο. Οκτάστηλο είχε κυκλοφορήσει κύριο άρθρο της εποχής, και ο τίτλος —πέρα ως πέρα στη σελίδα— ορμήνευε: “ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ!” Ο Κουροπάτκιν δεν άκουσε τη φωνή του Έλληνα αρθρογράφου. Δεν έστριψε δεξιά. Ενδεχομένως μάλιστα (ολέθριον!) να τοποθέτησε το στρατό του αριστερότερα, σε λάθος διάταξη μάχης. Και ηττήθηκε. Και καθαιρέθηκε. Και ταπεινώθηκε…».
Όλα, λοιπόν, αυτά που προσάπτονται στην επίδικη ανακοίνωση, επιτρέψτε μου να τα αντιπαρέλθω ασυζητητί και να σημειώσω απλώς ότι δεν είναι παρά κακόβουλες υπερβολές που σκοπό έχουν, εκτός από το να πλήξουν την κυβέρνηση, να τορπιλίσουν το -κατά τα άλλα ήρεμο- πολιτικό κλίμα. Αντιθέτως, μια καλόπιστη κι απροκατάληπτη προσέγγιση της εν λόγω ανακοίνωσης θα απέδιδε το αληθινό της νόημα και θα οδηγούσε σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Ο συντάκτης της κάθε άλλο παρά εζήλωσε δόξαν Ιγνάτιου Λοϊόλα (ήταν ο ιδρυτής της θρησκευτικής αδελφότητας των Ιησουιτών, που είναι γνωστή και ως Αδελφότητα ή Εταιρεία του Ιησού), όπως με τέτοια ελαφρότητα και ανευθυνότητα τον κατηγορούν οι αντίπαλοι τη κυβέρνησης.
Απλούστατα, το μόνο που ζήτησε (ο συντάκτης της ανακοίνωσης, καθώς και όσοι, ιδίως μερικοί σεβαστοί ιεράρχες –σαν έτοιμοι από καιρό- τον ακολούθησαν) από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ακούσει (ει δυνατόν από τα χείλη του ίδιου του κ. Τσίπρα), καθαρά και ξάστερα, αν και σε ποιόν Θεό πιστεύει εν τέλει ο πρόεδρός του και εν αναμονή πρωθυπουργός της χώρας. Μήπως, λοιπόν, είναι όντως άθεος, όπως έσπευσε να αποκαλύψει, από τηλεοπτικού βήματος, κάποιος αθυρόστομος βουλευτής του; Αν συμβαίνει το τελευταίο, έχει, πάντως, ο κ. Τσίπρας κάποια χρονικά περιθώρια, αν βέβαια κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις του, να μετανοήσει και να επανέλθει στην οδό της σωτηρίας.
Τουλάχιστον τού προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία (να ωθεί) και μάλιστα από τους αντιπάλους του. Είναι στο χέρι του να την αξιοποιήσει. Για το καλό του. Και για το καλό της πατρίδας που θα έχει έναν ακόμη πρωθυπουργό, αν μη τι άλλο, δεδηλωμένο χριστιανό ορθόδοξο και όχι έναν άνθρωπο του οποίου η σχέση με την Εκκλησία είναι μηδενική, ώστε, για να δανειστώ τα σοφά λόγια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, ούτε ο ίδιος να εξευτελίζεται συνεργαζόμενος με έναν θεσμό που δεν πιστεύει, αλλά ούτε την Εκκλησία να αφήνει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Το αν θα είναι, βέβαια, και άξιος πολιτικός ηγέτης (είδος, κατά κοινή ομολογία, εν απελπιστική ανεπαρκεία), αυτό είναι… αλλουνού παπά Ευαγγέλιο και εν πάση περιπτώσει πρόκειται για ένα ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι όλα αυτά τα εντυπωσιακά και σπουδαία τυχαίνει να συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2014. Που (αρέσκεται μάλιστα να δηλώνει ότι) εμπνέεται από την αρχαιοελληνική σκέψη και τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ιδεώδη περί ανεξιθρησκίας, ελευθερίας του λόγου, προσωπικών δεδομένων καθώς επίσης και συνταγματικά και δια διεθνών κειμένων κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
*Ο τίτλος είναι δανεικός στίχος από τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη.
 ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)
 
 21/01/2014

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή