"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης 11 Δεκεμβρίου 2014 ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρικκαίων για το 2015. Με τις ψήφους της συμπολίτευσης και του συνδυασμού «Αλλαγή πορείας» με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Χατζηγάκη, έγινε αποδεκτός ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας δημοτικής αρχής. Ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει την κατάσταση του Δήμου, αλλά και που επιχειρεί να προωθήσει πλήθος αναπτυξιακών έργων ή έργων που θα συνδράμουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου. Η δημοτιή αρχή προώθησε τις θέσεις της, διά των εισηγήσεων της αρμόδιας Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Χρυσάνθης Γάλλου – Δαλκαφούκη και του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Γάλλου – Δαλκαφούκη, η πολυπόθητη ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία θα επέλθουν, όταν υπάρξουν επαρκείς πιστώσεις. Για τον λόγο αυτό, όμως, πρέπει, κατά την ίδια, να επιτευχθούν από τη δημοτική αρχή πέντε στόχοι:
– Η οργάνωση του Δήμου, ώστε μα καταστεί λειτουργικός και αποδοτικός στην παροχή υπηρεσίας στον πολίτη

– η αύξηση των ιδίων εσόδων και ο εξορθολογισμός των δαπανών

– Η προστασία του ξεχωριστού χαρακτήρα του περιβάλλοντος και των πλεονεκτημάτων Δήμου μας

– Η διεκδίκηση των πόρων που αναλογούν στον Δήμο Τρικκαίων, μαζί με την ΚΕΔΕ

– η απορροφητικότητα των χρηματοδοτούμενων πόρων και η υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Υπενθύμισε, δε, τις εγκυκλίους και τις οδηγίες, βάσει των οποίων καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, τονίζοντας ότι αυτός είναι ισοσκελισμένος, στα 66.756.962,38 ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη βασική αρχή κατάρτισης, που είναι πλέον η πραγματοποίηση εξόδων, μόνο εάν υπάρχουν αντίστοιχα έσοδα.
Κάτι που τόνισε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στη συζήτηση που διεξήχθη, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργεί κάποιος εντυπώσεις ως προς αυτό. Επίσης, επεσήμανε ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προς τη διεκδίκηση πόρων. Χαρακτηριστικά, σημείωσε:
– τη μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, παρά το τεράστιο βάρος που η ίδια σήκωσε, για την εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Κάτι που θα πρέπει να οδηγήσει σε απόδοση αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ΟΤΑ

– τη μείωση της ΣΑΤΑ, μέσω της οποίας εκτελούνταν αρκετά έργα: από το σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ που αποδίδονταν στους ΟΤΑ το 2009, αυτή μειώθηκε σα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ το 2014.

Για τον Δήμο Τρικκαίων, επομένως, είναι σημαντικό να υπάρξει σύνταξη με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΔΕ, για πράξεις, όπως:

– Αύξηση εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

– Διάθεση 2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ

– Απόδοση πόρων για συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών

– Μείωση επιτοκίου δανεισμού από το ΤΠ&Δ

Επομένως, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η άσχημη οικονομική κατάσταση ανατρέπεται από τριπλή τακτική, στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσεων, μέχρι την απόδοση της διεκδικητικής πολιτικής:

– εξορθολογισμός των δαπανών

– αύξηση των εκτελούμενων έργων μέσω υπαρχόντων προγραμμάτων

– προώθηση πραγματικά αναπτυξιακών έργων

Στον πρώτο στόχο, αναφέρεται χαρακτηριστικά η εκπόνηση μελέτης για το «πράσινο πακέτο». Με περίπου 4.500 λαμπτήρες τεχνολογίας led, επέκταση χρήσης φυσικού αερίου σε δημοτικά κτήρια, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες παρόμοιες δράσεις, που ήδη ετοιμάζονται μέσω εκπονούμενων μελετών, ο Δήμος μειώνει το λειτουργικό του κόστος. Ταυτοχρόνως, άλλες μελέτες προετοιμάζουν – ως προς τον δεύτερο στόχο – τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Μιχαλάκης να έχουν ισχυρά «όπλα», όταν θα απαιτήσουν τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία.
Εξάλλου, τα χρήματα για το ποδηλατοδρόμιο (400.000 ευρώ) το κλειστό γυμναστήριο (περίπου 1,2 εκατ. ευρώ), τα τομεακά προγράμματα (μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το κολυμβητήριο και τους αθλητικούς χώρους, για παράδειγμα), οι μελέτες για τα γήπεδα Πύργου και βοηθητικό Τρικάλων, αποτελούν στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν το όφελος από την εκτέλεση έργων

Για τον λόγο αυτό, και σε συνάφεια με τον τρίτο στόχο, ο Δήμος Τρικκαίων έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος κατά 1,1 εκατ. ευρώ, ώστε εντός του 2015 να αρχίσει η υλοποίησή τους, αλλά και σε συνδυασμό με την πρόσθεση κονδυλίων για συγκεκριμένα έργα. Όπως το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον ιατρικό τουρισμό στο Πρίνος, που θα ανακοινωθεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη την ερχόμενη Δευτέρα. Ή, όπως τα έργα μέσω του Λίντερ που ήδη αναμένουν έγκριση, αλλά και η γενικότερη αντίληψη για χρηματοδότηση ωφέλιμων έργων.
Και, με δεδομένο ότι ο δημότης Τρικκαίων και ο κάτοικος της πόλης εν γένει, δεν θα διαπιστώσουν αυξήσεις στα δημοτικά Τέλη για το ερχόμενο έτος, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε την αισιοδοξία του. Όχι μόνο επειδή ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός και «σχεδιάζει» το 2015 με βάση υπαρκτά δεδομένα. Αλλά και επειδή αποτυπώνει την πρώτη προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής, να αναζητήσει και να επιτύχει τρόπους ανάπτυξης, για τον δημότη και τον πολίτη. Και η προσπάθεια αυτή σημαίνει περισσότερη δουλειά, σκληρότερη δουλειά, ουσιαστικότερη δουλειά σημείωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

 

Από το γραφείο Τύπου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης