Εγώ κλέβω, εσύ κλέβεις… εμείς στιγματιζόμαστε Reviewed by Momizat on . Η είδηση είναι η εξής: Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας (του ΣΔΟΕ) διαπίστωσε ότι: - Πέντε αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά και πλαστά Τιμολόγια Η είδηση είναι η εξής: Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας (του ΣΔΟΕ) διαπίστωσε ότι: - Πέντε αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά και πλαστά Τιμολόγια Rating: 0

Εγώ κλέβω, εσύ κλέβεις… εμείς στιγματιζόμαστε

Εγώ κλέβω, εσύ κλέβεις… εμείς στιγματιζόμαστε

Η είδηση είναι η εξής:
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας (του ΣΔΟΕ) διαπίστωσε ότι:
– Πέντε αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά και πλαστά Τιμολόγια συνολικού ύψους 3.534.856,00 ευρώ και έτσι εισέπραξαν παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α.
– Δικηγόρος απέκρυψε εισόδημα ύψους 262.063 ευρώ με την μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων.
– Βιομηχανία έλαβε 12 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 506.000 ευρώ προκειμένου να ωφεληθεί τον ΦΠΑ και συγχρόνως να μειώσει ισόποσα τα κέρδη της.
Ποια ακριβώς είναι η είδηση; Διότι, σε μια κοινωνία που έχει κάνει κτήμα της την άποψη – βεβαιότητα – ότι την κατακλέβουν, αυτά όλα δεν είναι είδηση. Μετά από μισή ώρα κιόλας, από την ώρα που θα διαβα΄σει κάποιος αυτέες τις γραμμές, η είδηση θα έχει ξεχαστεί. Κι αν κάποιος ρωτήσει, «πόσοι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια», μπορεί ίσως να θυμηθεί έναν οποιονδήποτε αριθμό. Πέντε, τρεις, έξι, δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι η είδηση είναι λειψή. Και λειτουργεί άκρως υποτιμητικά για το σύνολο των αγροτών, των δικηγόρων και των βιομηχάνων της Θεσσαλίας.
Για τους εξής λόγους:
1. Τσουβαλιάζει περίπου 150.000 αγρότες της Θεσσαλίας (ουδείς γνωρίζει τι είναι το «ειδικό καθεστώς» και όλοι μένουν με την εντύπωση «αγρότες είναι»). Μαζί με τη χρόνια σπέκουλα (αλλά και πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις, ότι «αγρότες έφαγαν τις επιδοτήσεις», σαν να μην ενεπλάκη ουδείς από άλλα κλιμάκια), η ρετσινιά μένει: ακόμη και τώρα οι αγρότες «τρώνε». Η είδηση δεν αναφέρει, ποιοι εξέδωσαν τα τιμολόγια, τι είδους εμπορεύματα αφορούσαν, σε ποιες εφορίες έγινε ο έλεγχος κ.λπ.

2. Βάζει στην ίδια μοίρα περίπου 2.500 δικηγόρους της Θεσσαλίας. Είναι μάλλον απίθανο, όλοι να κόβουν όλες τις αποδείξεις. Οπως συμβαίνει και στις καφετέριες, στα τυροπιτάδικα, στα καταστήματα ρούχων,… παντού. Το ερώτημα είναι, πώς κοτζάμ δικηγόρος απέκρυψε τόσο μεγάλο εισόδημα. Ή θα πρέπει αν είναι εντελώς άσχετος ή θα πρέπει να μην προέρχεται το εισόδημα από αποδείξεις. Και, για να είναι τόσο μεγάλο το ποσό, προφανώς θα αφορά σε δικηγόρο από τους επονομαζόμενους «μεγάλους». Αυτές τις σκέψεις, όμως, ουδείς τις κάνει. Και του μένει η εντύπωση: «κλέβουν οι δικηγόροι». Γιατί, όμως, ενώ αισθανόμαστε υποχρέωση να πληρώνουμε την απλή επίσκεψη στον γιατρό, την ίδια συμβουλή που θα μας δώσει ο δικηγόρος ή ο λογιστής, τη θεωρούμε από μόνοι μας «δωρεάν παροχή»; Δεν περνά ώρα π δικηγόρος για να καταλάβει, γιατί το χωράφι που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας ούτε από τον αναδασμό, είναι δικό μας;
3. Θεωρεί ως μονίμως φοροδιαφεύγοντες τους βιομήχανους. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Κατά βάση οι βιομήχανοι έχουν μικρότερη φορολογία αναλογικά με αυτή που πληρώνει ο μισθωτός. Τα κατ’ έτος στοιχεία για το βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων στην απόδοση φόρου, είναι σαφή. Από την άλλη, και πάλι η είδηση είναι λειψή. Δεν διευκρινίζεται, ποιος έδωσε τιμολόγια, ποιος έλεγξε, πώς γλίτωσε ΦΠΑ. Μπορεί για ορισμένους γνώστες των οικονομικών, αυτά να είναι γνωστά. Αλλά δεν είναι για όλους.
Επομένως,
από τη μια συγχέεται η είδηση με το μήνυμα (η είδηση αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά το μήνυμα είναι ότι «μαζί τα φάγαμε») και από τη άλλη, επιχειρείται μια σαφής συσκότιση, αναφορικά ε το ακριβές αδίκημα

Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης, γράφει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Συντακτών των συναδέλφων της Αθήνας.
Σαφώς. Αλλά ποια δημοσίευση; Η ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη. Διότι ο καθείς μπορεί να πει: Ολοι οι ελεγκτές του κράτους τα παίρνουν (δημοσιεύονται κατά καιρούς τέτοιες ειδήσεις). Είναι αληθές αυτό; Είναι η γενίκευση σοτιχείο της αλήθειας; Ποτέ δεν ήταν.
Προσέξτε γενικεύσεις:
Ολοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν ιδιαίτερα

Ολοι οι δημοσιογράφοι είναι παπαγαλάκια
Ολοι οι αστυνομικοί πουλούν προστασία
Ολοι οι ποδοσφαιριστές/προπονητές/παράγοντες/διαιτητές στήνουν παιχνίδια

Ολοι οι δικαστές χρηματίζονται
Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δουλεύουν

Ολοι οι δήμαρχοι βολεύουν δικά τους παιδιά

Ολοι οι συνταξιούχοι παίρνουν μεγάλη σύνταξη

Ολοι οι ΑμΕΑ έχουν κοροϊδέψει και παίρνουν παράνομα σύνταξη
Ολοι οι γιατροί παίρνουν φακελάκι
Ολοι οι ταξιτζήδες πειράζουν τα ταχύμετρα

Ολοι οι έμποροι φένουν σκάρτο πράγμα και το πωλούν υπερτιμημένο
και τα λοιπά….

Ας αποφασίσει λοιπόν η κοινωνία: είμαστε όλοι τόσο σάπιοι ή υπάρχει πρόβλημα με το είδος της κοινωνίας στην οποία ζούμε; Μια κοινωνία που έχει τη συκοφαντία και τη διάθεση για δημόσιο εξευτελισμό ως «σημαία» της, λειτουργεί αυτομάτως ως Κρόνος. Ο οποίος έχασε από τα παιδιά του.
Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή