"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Εικόνα ντροπής μιας πιο ντροπιαστικής πραγματικότητας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η Κεβσέρ Ελτούρκ, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σκοτώθηκε σε μάχη της οργάνωσης με τον τουρκικό στρατό στις 10 Αυγούστου στο Βάρτο της επαρχίας Μους, σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών.

Η φωτογραφία της σορού της, γυμνής, αιμόφυρτης, με σημάδια βασανιστηρίων, σπασμένα ισχία και ίχνη στραγγαλισμού (κατά τη Hurriyet) ενώ τρεις άντρες την περιεργάζονται, που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων σε διεθνή ΜΜΕ, που έσπευσαν να την αναπαράξουν, έστω και πιξελαρισμένη.

Επειτα από την οργισμένη αντίδραση Κούρδων -κι όχι μόνο- στα κοινωνικά δίκτυα για αυτή τη μεταχείριση που στόχο έχει να ταπεινώσει τον «εχθρό» ακόμη και νεκρό, ο κυβερνήτης της Μους διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό όσων τράβηξαν και διέδωσαν την εικόνα.

Σύμφωνα ωστόσο με τη φιλοκουρδική οργάνωση Save Kobane, οι υπαίτιοι είναι γνωστοί: «Η φωτογραφία διέρρευσε από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που την τράβηξαν και πρωτοκυκλοφόρησε στα εθνικιστικά κοινωνικά δίκτυα που τη χαιρέτισαν γεμάτοι περηφάνια».

Δεν είναι η πρώτη Κούρδισσα που πέφτει σε μάχη, ιδίως μετά τον διμέτωπο που κήρυξε ο πρόεδρος Ερντογάν προ μηνός και εξελίσσεται σε μονομέτωπο αγώνα όχι κατά των σφαγέων του «Ισλαμικού κράτους» αλλά κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Ούτε κουβέντα στα δημοσιεύματα για το ποια ήταν και γιατί πέθανε η Κεβσέρ Ελτούρκ, για τις αγωνίστριες μέλη των πεσμεργκά στο Ιράκ και των Γυναικείων Μονάδων Αυτοάμυνας στη Συρία που έχουν ανακόψει την επέλαση των εξτρεμιστών του «Ι.Κ.», για την ισότιμη θέση των γυναικών στις αυτοδιοικούμενες κουρδικές κοινότητες, πόσο μάλλον για τη θηριωδία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον τους.

Η είδηση μετατοπίστηκε από τα γεγονότα στην εικόνα και αντί να αναφερθούν όλα αυτά που συνιστούν την ουσία της, περιορίστηκε στη θέα ενός γυμνού βασανισμένου γυναικείου σώματος, εντυπωσιακό λάφυρο για τα νοσηρά ένστικτα του κιτρινισμού, ανοιχτού ή κεκαλυμμένου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης