“Εικόνα σου είμαι, κοινωνία”: Με αφορμή την ταραχώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Φαίνεται ότι η προεκλογική περίοδος θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Χθες βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, η επίθεση του Δημάρχου στην τέως σύ Φαίνεται ότι η προεκλογική περίοδος θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Χθες βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, η επίθεση του Δημάρχου στην τέως σύ Rating: 0

“Εικόνα σου είμαι, κοινωνία”: Με αφορμή την ταραχώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων

“Εικόνα σου είμαι, κοινωνία”: Με αφορμή την ταραχώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων

Φαίνεται ότι η προεκλογική περίοδος θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Χθες βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, η επίθεση του Δημάρχου στην τέως σύμβουλο του συνδυασμού του και νυν υποψήφια με το «Φυσάει Κόντρα», όξυνε το κλίμα. Ο κ. Λάππας δεν χρησιμοποίησε καθόλου “ευγενή” έκφραση προς την κ. Ζαρίφη (μην πετάγεσαι σαν την… – και έμεινε εκεί), ούτε ο κ. Τάσιος προς τον κ. Βαβύλη περί… παπαριών ο λόγος). Γενικά, υπήρχε μια ένταση, χωρίς να υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό θέμα.
Αλλά υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό: η προεκλογική περίοδος. Ισως έχουν συνηθίσει κάποιοι (και δεν εννοούμε μόνο τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και όλους, όσοι «τρέφονται» από τις πεζοδρομίου εκφράσεις), κάθε προεκλογική περίοδος, να έχει κι ένα ξέσπασμα. Αν αυτό είναι απευκταίο, είναι, ταυτοχρόνως, μια πραγματικότητα, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντανάκλαση της κοινωνίας. Σε αυτή ζούμε και αυτά υπάρχουν γύρω μας. Το θέμα είναι, αν η προεκλογική περίοδος θα κινηθεί με όρους κερκίδας ή με όρους πολιτικούς: πρόγραμμα, θέση, αντίθεση, αντιπαράθεση.
Αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα (τη Μ. Τετάρτη), θα είναι η χειρότερη δυνατή. Ειδικά, όταν η αυτοδιοίκηση έχει επιβραβευτεί από τους πολίτες ως έναν από τους θεσμούς που αισθάνεται «πιο κοντά τους». Αν οι πολιτικοί όροι δεν κυριαρχήσουν, δεν χάνει ο Δήμος ως εικόνα, αλλά οι ίδιοι οι δημότες. Και είναι χρέος τους, πλέον, να παρέμβουν οι ίδιοι.

 

«Φυσάει Κόντρα»

Μια πρώτη παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Παπαθανασίου, αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του. Ο υποψήφιος Δήμαρχος με το «Φυσάει Κόντρα» ανέφερε τα εξής:

«Η αήθης φραστική επίθεση του απερχόμενου Δημάρχου στην Έφη Ζαρίφη , σε συνδυασμό με τις “φωτογραφικές” διατάξεις του δημοτικού συμβουλίου , που καλείται να συνεδριάζει πλέον σε “εξαντλητικούς” ρυθμούς εξυπηρέτησης των πελατειακών σχέσεων και των ρουσφετολογικών προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής , υποχρεώνει το “ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” να επαναξετάσει την παρουσία του στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του Δήμου μας , την Μεγάλη Τετάρτη.
Ούτε θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την μεγάλη κοροϊδία των πολιτών, ούτε κυρίως θα ανεχθούμε πλέον να καθυβρίζονται από τον πανικόβλητο Δήμαρχο οι δημοτικοί μας σύμβουλοι επειδή ασκούν έλεγχο και κριτική στις ενέργειες και παραλείψεις μίας καταρρέουσας δημοτικής αρχής».

Θέματα «ρουσφετολογικών προτεραιοτήτων»;
Ως προς τη φράση αυτή του κ. Παπαθανασίου: είναι σαφώς μια πολιτική φράση. Αξίζει, όμως, να δει κανείς, ποια θέματα συζητήθηκαν χθες (στην ημερήσια διάταξη) στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οσα, τουλάχιστον, θα μπορούσε κάποιος, υποθετικώς, να χρησιμοποιήσει για να επιρρίψει ευθύνες στη δημοτική αρχή και, τα συμπεράσματα δικά σας:

Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών

4. Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη παροχής χρηματικής επιχορήγησης στον Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγρελιάς “Η ΟΞΥΑ”.

5. Λήψη απόφασης για έγκριση  ή μη παροχής χρηματικής επιχορήγησης στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών Τρικάλων.

6. Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη παροχής χρηματικής επιχορήγησης στον Αθλητικό Όμιλο Πύργου, για την αποπεράτωση του έργου επισκευής τουαλετών-αποδητηρίων.

7. Λήψη απόφασης για έγκριση παράτασης μίσθωσης Δημοτικού αναψυκτηρίου και κολυμβητικών δεξαμενών στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου στην τοπική κοινότητα Τρικκαίων και έγκρισης συμψηφισμού μηνιαίων μαθημάτων για παρεμβάσεις οι οποίες απαιτούνται στο χώρο.

8. Λήψη απόφασης για έγκριση απευθείας ανάθεσης εκμίσθωσης δημοτικού αγροτεμαχίου που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Διαλεκτού.

9. Λήψη απόφασης για έγκριση διαγραφής χρηματικών καταλόγων δικαιώματος βοσκής που αφορούν και βεβαιώθηκαν το έτος 2013 των τοπικών κοινοτήτων Καλονερίου-Κεφαλοβρύσου-Μεγάρχης, της δημοτικής ενότητας Φαλώρειας, ως αχρεωστήτως βεβαιωθέντων.

10. Λήψη απόφασης για έγκριση εκμίσθωσης (παραχώρηση με τίμημα ) δημοτικών εκτάσεων που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα Γλίνους, στην τοπική κοινότητα Κεφαλοβρύσου και στη δημοτική κοινότητα του Δήμου Τρικκαίων για εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση ποιμνιοστασίων.

11. Λήψη απόφασης για έγκριση εκμίσθωσης κοινόχρηστης δημοτικής έκτασης που βρίσκεται στην Τοπ. Κοιν. Γλίνους για τοποθέτηση κυψελών μελισσών

12. Λήψη απόφασης για έγκριση απευθείας ανάθεσης εκμίσθωσης σχολικού αγροτεμαχίου που βρίσκεται στον οικισμό Καρυών.

13. Λήψη απόφασης για έγκριση υπογραφής συμβολαίων εκποίησης οικοπέδων που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα Γλίνους του Δήμου Τρικκαίων.

14. Λήψη απόφασης για έγκριση λύσης μίσθωσης Δημοτικών Αγροτεμαχίων που βρίσκονται στον Οικισμό Φλαμουλίου Δήμου Τρικκαίων και στην Τοπική Κοινότητα Πρίνους.

15. Λήψη απόφασης για έγκριση επιστροφής ποσών που κατατέθηκαν σαν εγγύηση καλής εκτέλεσης των όρων χορήγησης αδειών ανέγερσης-ανακαίνισης οικοδομών σε διάφορα σημεία της πόλης.

16. Λήψη απόφασης για έγκριση διόρθωσης – διαγραφής χρεωστών από τους χρηματικούς καταλόγους του Δήμου Τρικκαίων, λόγω ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής Αγία Μονή Ι και Γέφυρα Πάσχου ΙΙ.

17. Λήψη απόφασης για έγκριση διαγραφής ποσών ως αχρεωστήτως βεβαιωθέντων.

18. Λήψη απόφασης για έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών αργοτεμαχίων που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα Μεγάλου Κεφαλοβρύσου του Δήμου Τρικκαίων.

19. Λήψη απόφασης για έγκριση απευθείας ανάθεσης εκμίσθωσης αριθμ.28 αγροτεμαχίου κτηματικής περιφέρειας Βαλτινού ,θέση «Βρυσοπούλα» έκτασης 25 στρεμ.

20. Λήψη απόφασης για έγκριση διενέργειας Ενιαίας προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια υλικών καθαριότητας για τις ανάγκες του Δήμου Τρικκαίων και των Νομικών τους Προσώπων», ενδεικτικού προϋπ/σμού δαπάνης 68.081,12 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

21. Έγκριση Κατανομής 13ης δόσης ΣΑΤΑ έτους 2013 και 1ης δόσης ΣΑΤΑ 2014.

Γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων

Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης

27. Λήψη απόφασης επί αιτήσεως συλλόγου για παραχώρηση αίθουσας του Ε’ ΚΑΠΗ.

Δ/νσης Παιδείας – Πολιτισμού

33. Λήψη απόφασης για δωρεάν προσωρινή παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Κρηνίτσας και μιας αίθουσας του κοινοτικού γραφείου στον Εξωραϊστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Κρηνίτσας.

34. Λήψη απόφασης για έγκριση παραχώρησης της χρήσης αιθουσών του τμήματος Πολιτισμού της Δ/νσης Παιδείας- Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού

46. Ενημέρωση και λήψη απόφασης επί αιτήματος πολίτη για παράταση μίσθωσης, στην περιοχή “Νταμάρια” Μπάρας του Δήμου Τρικκαίων.

47. Λήψη απόφασης περί συνέχισης ή μη της συμβάσεως του έργου “Διαμόρφωση αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Μεγαλοχωρίου” του πρώην Δήμου Εστιαιώτιδας.
Αρα;

Θα μπορούσε κάποιος να πει «ναι, αυτά είναι όλα ρουσφέτια». Και κάποιος άλλος να ανταπαντήσει «μπορεί να έτυχε, διότι ίσως πίεζαν οι ημερομηνίες». Δεν είναι (μόνο) αυτό το θέμα. Το θέμα είναι, πρώτον, αν υπάρχουν στοιχεία. Αυτά, να παρουσιαστούν δημοσίως. Δεύτερον, όντως, σε προεκλογική περίοδο, τέτοια θέματα δημιουργούν ερωτηματικά και απορίες, ακόμη κι αν υπάρχει καλή διάθεση από οποιονδήποτε.
Τελικά, η ίδια η κοινωνία και η λειτουργία της, μπορούν να διερευνήσουν, τι ακριβώς συμβαίνει. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που όλοι είναι υποψιασμένοι και οι φήμες, ελέω εκλογών, μπορούν να καθίστανται διαβεβαιώσεις. Σημασία, όμως, έχει, να μην υπάρχουν «σκιές» από πουθενά, για κανέναν.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας