Εκατοντάδες παιδιά στις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Την Δευτέρα 14 Ιουλίου ήταν η ημέρα του γυμνού και του ντυμένου με εμψυχώτρια την Κατερίνα Κοπάνου, λογοθεραπεύτρια, η οποία αφηγήθηκε με ιδιαίτερη παραστατικότ Την Δευτέρα 14 Ιουλίου ήταν η ημέρα του γυμνού και του ντυμένου με εμψυχώτρια την Κατερίνα Κοπάνου, λογοθεραπεύτρια, η οποία αφηγήθηκε με ιδιαίτερη παραστατικότ Rating: 0

Εκατοντάδες παιδιά στις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

Εκατοντάδες παιδιά στις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

Την Δευτέρα 14 Ιουλίου ήταν η ημέρα του γυμνού και του ντυμένου με εμψυχώτρια την Κατερίνα Κοπάνου, λογοθεραπεύτρια, η οποία αφηγήθηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα το αριστούργημα του σπουδαίου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά»

Το κλασικό αυτό παραμύθι διασκευασμένο για τη σκηνή έχει ως ήρωα έναν αφελή και υπερόπτη βασιλιά, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για πανάκριβα ρούχα. Έτσι όταν δύο απατεώνες έρχονται στη χώρα του ξέρουν ακριβώς πώς να βγάλουν χρήματα. Πουλάνε στο βασιλιά τα μαγικά ρούχα που γίνονται ορατά μόνο απ’ όσους είναι έξυπνοι και άξιοι για το αξίωμά τους…..

Πρόκειται για ένα παραμύθι που καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς του: τη συνειδητοποίηση πως η υπεροψία έχει ακριβό τίμημα και πως ο πλούτος κάποιου δεν τον προστατεύει από την ανοησία, την απόρριψη της κολακείας και του ψέματος και τέλος, την πίστη στην ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την αλήθεια.

Μετά την αφήγηση του παραμυθιού ακολούθησε ένα κατασκευαστικό παιχνίδι όπου τα παιδιά , χωρισμένα σε ομάδες, καλούνταν να σχεδιάσουν το περίγραμμα του σώματος ενός παιδιού και στην συνέχεια να το ντύσουν με ρούχα της επιλογής τους βάσει μιας κρυμμένης λέξης ή φράσης όπως «καληνύχτα μαμά» που αντιστοιχούσε σε πυζάμες.

Τα παιδιά με ενθουσιώδη τρόπο και ανεπτυγμένη φαντασία δημιούργησαν με χαρτόνια, ψαλίδια, κόλλες, πολύχρωμα γκοφρέ χαρτιά και άλλα υλικά, υπέροχες κατασκευές.

Την Τρίτη 15 Ιουλίου ήταν η ημέρα του πάνω-κάτω, μπρος-πίσω και αριστερά-δεξιά.

Αρχικά η δασκάλα Μαρία Κουτούπη αφηγήθηκε το παραμύθι «Πετρόσουπα» του Τζον Τζ, Μουθ μέσα από την οποία αναδύθηκε η αξία και η δύναμη της προσφοράς. Πού άραγε κρύβεται η ευτυχία; Στη συνεισφορά όλων και με την ενασχόληση με απλά καθημερινά πράγματα που πολλές φορές προσπερνάμε ως ασήμαντα.

vivlioth_paidia1 vivlioth_paidia3

Στο παραμύθι οι χωρικοί ανακαλύπτουν πόσα πράγματα ο καθένας τους έχει να προσφέρει στους άλλους, αλλά και πόσα μπορεί να πάρει ως «ανταπόδοση»

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικονογράφος και συγγραφέας Τζον Τζ, Μουθ με την «Πετρόσουπα» ενισχύει την παρατηρητικότητα των μικρών αναγνωστών αναφορικά με τον συμβολικό ρόλο των προσώπων και των πράξεών τους.

Την αφήγηση ακολούθησε ένα ευρηματικό παιχνίδι στο προαύλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να μπορέσουν τα παιδιά να περιγράψουν τον χώρο που τα περιβάλλει με συγκεκριμένους όρους και λέξεις.

Με την καθοδήγηση των βιβλιοθηκονόμων Μαρίας Κολοβού και Τζένης Ρώσσιου τα παιδιά κατέγραψαν σε χαρτί ό,τι έβλεπαν γύρω τους σε σχέση με το αν είναι μπροστά ή πίσω από κάτι άλλο, πάνω ή κάτω, δεξιά ή αριστερά. Ακολούθησε η αναγγελία των γραφομένων η οποία κατέδειξε πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η οπτική και συναισθηματική προσέγγιση των αντικειμένων, της φύσης κλπ. του κάθε ατόμου ανάλογα με την ηλικία, την παιδεία, την ιδιοσυγκρασία και πολλές άλλες παραμέτρους.

Στην συνέχεια δόθηκαν στα παιδιά διάφορα παραμύθια από τα οποία το καθένα απομόνωσε μια φράση της επιλογής του. Όταν οι φράσεις ενώθηκαν δημιουργήθηκε μια «τρελή» ιστορία η οποία προκάλεσε πολύ γέλιο σ΄ ένα πολύ χαρούμενο περιβάλλον.

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους αντίθετους κόσμους της φυσικής.

 

Ο Βασίλης Παππάς, καθηγητής φυσικής του ΓΕΛ Καλαμπάκας,άνοιξε μαζί με τα παιδιά το βαλιτσάκι με τα όργανα φυσικής και πειραματίστηκαν με το φως και το σκοτάδι, το μέσα και το έξω, το πραγματικό και το φανταστικό, το φυσικό και το τεχνητό.

Aρχικά ο Βασίλης Παππάς διάβασε απόσπασμα από την ελληνική μυθολογία σχετικά με τον θεό Απόλλωνα και τον γιό του Φαέοντα αναφέροντας ότι η πρώτη αντίληψη του αρχαίου ελληνικού κόσμου σχετικά με το φως ήταν μέσω της μυθολογίας. Τα παιδιά ατομικά ζωγράφισαν ελεύθερα το φως και το σκοτάδι διαπιστώνοντας ότι στην ανθρώπινη αντίληψη η έννοια του φωτός είναι περισσότερο κατανοητή από αυτή του σκότους. Στο τέλος είδαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και πειραματίστηκαν βλέποντας αντικείμενα με το φως.

vivlioth_paidia4 vivlioth_paidia

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των επόμενων ημερών έχει ως κάτωθι:

17 Ιουλίου, 11:00 – 12:00, το πρωί

«Η μέρα της αλήθειας και των ψεμάτων. Αλήθεια ή ψέματα;»

Παίζουμε ένα παιχνίδι, λέμε ψέματα, λέμε αλήθεια και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα ψέματα που λένε οι συμπαίκτες μας.

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Για παιδιά 8 – 12 ετών. 

18 Ιουλίου, 10:00 – 12:00, το πρωί

«Η μέρα των ανέμων»

Κατασκευάζουμε έναν ανεμοδείκτη και μαθαίνουμε για το Βοριά και το Νοτιά, τον ανατολικό και τον δυτικό άνεμο.

Για παιδιά 6 – 12 ετών.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή