"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

31.3 C
Trikala

Εκβιασμούς αγροτών από τους εκκοκκιστές καταγγέλλει το ΚΚΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τους εκβιασμούς που υπόκεινται οι αγρότες από τους εκκοκκιστές με το ΦΠΑ. Φαινόμενο που παρατηρείται έντονα και στα εκκοκκιστήρια της περιοχής μας. Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή 31 Οκτώβρη.

 

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Παγιδεύονται και εκβιάζονται οι αγρότες με το ΦΠΑ από τους εκκοκκιστές.

Πολλά και διαφορετικά είναι τα προβλήματα που βασανίζουν την αγροτιά με το ΦΠΑ. Εκτός από τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, που την περιμένουν οι αγρότες για να αγοράσουν εφόδια και να καλλιεργήσουν, τώρα έχουμε και την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, όπου στην κυριολεξία παγιδεύονται και εκβιάζονται οι αγρότες, για να μην μπορούν να εισπράξουν το ΦΠΑ που δικαιούνται, όταν παραδίνουν το προϊόν τους.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αποφύγουν οι εκκοκκιστές – έμποροι βάμβακος να ζητήσουν εκείνοι επιστροφή ΦΠΑ λόγω πιθανής εξαγωγής του εκκοκκισμένου βαμβακιού από την εφορία, ζητάνε από τους αγρότες που είναι στο κανονικό καθεστώς των βιβλίων και του ΦΠΑ να εκδώσουν τα τιμολόγια της φετινής παραγωγής τους χωρίς ΦΠΑ ή ακόμα χειρότερα να εκδώσουν οι ίδιοι οι εκκοκκιστές τιμολόγια αγοράς χωρίς ΦΠΑ. Χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι είναι εξαγωγικές επιχειρήσεις και δικαιούνται να εκδίδουν απαλλακτικό δελτίο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Φτάνουν μάλιστα μέχρι τον εκβιασμό για μειωμένη τιμή παραγωγού για το προϊόν του!

Μεταθέτουν όμως με αυτό τον τρόπο την απόδειξη της εξαγωγής στους παραγωγούς αγρότες, που δεν γνωρίζουν και δεν κάνουν τις εξαγωγές, δημιουργούν συνθήκες μεγάλης καθυστέρησης στην επιστροφή ΦΠΑ που θα αναγκαστούν οι αγρότες παραγωγοί να ζητήσουν από την εφορία, μπλέκουν τους αγρότες στη διαδικασία των απαραίτητων ελέγχων που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις και κυρίως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μη λάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί τον ΦΠΑ από τις ποσότητες που δικαιούνται, όταν μάλιστα ο συντελεστής είναι υψηλός και φτάνει το 23%.

Τις προηγούμενες χρονιές επειδή ήταν λίγοι συγκριτικά με το 2014, οι αγρότες που ήταν ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, τιμολογούσαν με ΦΠΑ το βαμβάκι που πουλούσαν στους εκκοκκιστές και απέδιδαν τη διαφορά ΦΠΑ εκροών μείον του ΦΠΑ εισροών στην εφορία.

Ο κίνδυνος για τους βαμβακοπαραγωγούς να δουν μία ακόμα μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους είναι υπαρκτός, γιατί αν τυχόν κατά την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ αναγκαστούν να κάνουν αναλογική έκπτωση ΦΠΑ (pro rata), τότε ίσως και χάσουν οποιαδήποτε δυνατότητα επιστροφής ή έκπτωσης ΦΠΑ που έχουν πληρώσει για τις δαπάνες της καλλιέργειάς τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

– Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος την υποχρέωση των εκκοκκιστών – εμπόρων για επιστροφή ΦΠΑ.

– Να μην υποστούν οι αγρότες την καθυστέρηση που απαιτούν οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ.

– Να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος στη δυνατότητα επιστροφής ή έκπτωσης ΦΠΑ για τους αγρότες παραγωγούς».

 

ΤΡΙΚΑΛΑ 24/10/2014                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης