Με τη συμμετοχή του Δημήτρη Δήμου, κτηνοτρόφου και ιδιοκτήτη της φάρμας « H Κιβωτός του Δήμου » στην Καλαμπάκα, το Ποτάμι πραγματοποιεί στην Αθήνα εκδήλωση για τα ελληνικά προϊόντα και τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική παραγωγή οι παλαιές και νέες κυβερνητικές αποφάσεις. Η εκδήλωση με τίτλο ” Τα προϊόντα μας υπό διωγμόν. Και όμως υπάρχει λύση! ” θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, 8ος όροφος).
Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το Ποτάμι έχει υπερασπιστεί την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής ως ενός από τους δρόμους που θα βγάλουν τη χώρα από την παρατεταμένη κρίση. Και έχει δώσει έμφαση στην προστασία των προϊόντων της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και την αναγνώρισή τους στην παγκόσμια αγορά. Για αυτό το σκοπό το Ποτάμι καλεί, ανάμεσα σε άλλους παραγωγούς και ειδικούς, στην Αθήνα το Δημήτρη Δήμο, από τους πιο πρωτοποριακούς κτηνοτρόφους, για να εκθέσει στους πολίτες του κέντρου τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής παραγωγής κρέατος και την οικονομική αιμορραγία που προκύπτει από την αυξανόμενη εξάρτηση από την εισαγωγή κρέατος.
Σήμερα το εγχωρίως παραγόμενο βόιο κρέας καλύπτει μόλις το 8% της κατανάλωσης και αντίστοιχα το χοιρινό μόνο το 24% της κατανάλωσης. Και ο βασικός λόγος είναι η πλήρης απουσία στήριξης της εγχώριας παραγωγής από την πολιτεία. Ενδεικτικά, υπάρχουν μαζικές ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ζώων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και διάκριση στην ποιότητα του κρέατος. Επίσης, το εισαγόμενο κρέας εισάγεται επί πιστώσει. Και όχι μόνο αυτό. Τα εγχώρια παχυνόμενα ζώα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ ο αντίστοιχος συντελεστής για τα εισαγόμενα παχυνόμενα ζώα είναι μηδενικός.
Το Ποτάμι προτείνει, σαν πρώτο βήμα για την αναθέρμανση της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, κάτι εξαιρετικά απλό: τη διάθεση των βοσκότοπων στους κτηνοτρόφους, αντί για την παράδοσή τους για διαχείριση στους Δήμους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ποτάμι θα μιλήσουν επίσης, για άλλα προϊόντα, και οι:
Νικήτας Πρίντζος, Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ
Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
Σοφοκλής Παναγιώτου, Πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM
Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών Χίου
Νικόλαος Πατσιούρας, Πρόεδρος συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης
Αθανάσιος Βασιλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης φυλής Holstein
Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου
Παράλληλα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Καχριμάνης, πολιτικός υπεύθυνος του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του Κινήματος για την προστασία και την προώθηση των εθνικών μας προϊόντων.
Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η γεωπόνος- επιστήμονας τροφίμων Ντίνα Σπυροπούλου, γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ, θα παρέμβει και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.