Εκκληση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για το αίμα Reviewed by Momizat on . Για μείωση της προσφοράς αίματος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, προειδοποιώντας για επάρκεια των διαθέσιμων αποθεμάτων προϊόντ Για μείωση της προσφοράς αίματος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, προειδοποιώντας για επάρκεια των διαθέσιμων αποθεμάτων προϊόντ Rating: 0

Εκκληση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για το αίμα

Εκκληση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για το αίμα

Για μείωση της προσφοράς αίματος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, προειδοποιώντας για επάρκεια των διαθέσιμων αποθεμάτων προϊόντων αίματος που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Μάλιστα, ζητούν τον υποχρεωτικό μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου έτσι ώστε να μην υπάρξουν μεγάλοι αποκλεισμοί αιμοδοτών.
Συγκεκριμένα, απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον άμεσο σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που συνήθως παρατηρείται η χαμηλότερη εθελοντική προσφορά αίματος λόγω των θερινών διακοπών.
«Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αίματος πριν αυτές προκύψουν είναι απαραίτητη η κινητοποίηση της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την στράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών, γιατί η επάρκεια αίματος είναι υπόθεση όλων μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η ομοσπονδία των ασθενών που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, για την επίτευξη της επάρκειας και αυτάρκειας της χώρας μας σε αίμα καθώς και στις επιπτώσεις της έλλειψης αίματος στους θαλασσαιμικούς.
Επισημαίνοντας τις περικοπές δαπανών στην Υγεία, την ελλιπή στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την έλλειψη ενιαίας πολιτικής στον τομέα της αιμοδοσίας, οι ασθενείς εκφράζουν φόβους ότι η μειωμένη εθελοντική προσφορά αίματος, δύναται να δημιουργήσει βλάβη στην υγεία τους, τους δημιουργεί ανασφάλεια και ανατρέπει τον προγραμματισμό της καθημερινότητά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.
«Είμαστε στο σημείο που δεν επιτρέπονται αισιόδοξες και θεωρητικές απόψεις για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Απαιτείται σχεδιασμός και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους επόμενους δύο μήνες όπου και αναμένονται να υπάρξουν ελλείψεις λόγω των καλοκαιρινών αδειών και του επικείμενου ιού του Δυτικού Νείλου όπου πρώτα θα θίξουν τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή