Εκοιμήθη ο Ελασσόνος Βασίλειος Reviewed by Momizat on . Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο  ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «ο μακαριστό Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο  ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «ο μακαριστό Rating: 0

Εκοιμήθη ο Ελασσόνος Βασίλειος

Εκοιμήθη ο Ελασσόνος Βασίλειος

Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο  ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στην Νήσο Ιωαννίνων.

Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διατέλεσε Εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995.

Από το έτος 2011 διατέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος, τη Δευτέρα, 19 Μαΐου στις 12.00, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 16-5-2014 με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου και

 

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

 

  1. Να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον Δήμο Ελασσόνας.
  1. Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του άξιου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική – φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.
  1. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.
  1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος.
  1. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

 

 

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας για το θάνατο του μητροπολίτη αναφέρει τα εξής:

“Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την πόλη της Ελασσόνας αλλά και για ολόκληρη την εκκλησία μας. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Βασιλείου, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και προκαλεί ανείπωτη θλίψη σε όλους.

Ο βίος του Μητροπολίτη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τις έννοιες της ταπεινοφροσύνης, της απλότητας, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η Ελασσόνα, επί διακονίας του γνώρισε μέρες πνευματικής ανύψωσης και τεράστιας θρησκευτικής και εκκλησιαστικής αναγνώρισης.

Δυστυχώς φεύγει από κοντά μας πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω αξιομνημόνευτο έργο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελασσονιτών,  εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε ολόκληρο το ποίμνιο της Μητρόπολης Ελασσόνας, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ Ιερώνυμο, στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην οικογένεια του Μακαριστού Μητροπολίτη”.

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΝΑΣ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Με αφορμή το άγγελμα του θανάτου του μητροπολίτου Ελασσόνας Βασιλείου η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οδύνη και θλίψη σκόρπισε σε όλους μας η είδηση της εκδημίας εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος Βασιλείου.

Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης επί δεκαεννέα  συναπτά έτη και στήριξε με αγάπη και κουράγιο τους αδύνατους συμπολίτες του.

Με την πολυσχιδή δράση του,  συνέβαλε του στην ανάπτυξη της Ελασσόνας και του Ολύμπου, καθώς και στην ανάδειξη πλείστων όσων αξιολογότατων θρησκευτικών μνημείων της επαρχίας δίνοντας ξανά ζωή στα θεία αυτά Καθιδρύματα.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Στους οικείους του καταθέτουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

 

 

ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΤΣΛΙΜΙΓΚΑ

Με αφορμή την εκδημία του Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας Νικόλαος Τσιλιμίγκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βαθύτατη οδύνη σ’ όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Λάρισας ειδικότερα στους κατοίκους της Ελασσόνας σκόρπισε ο θάνατος του Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας υπήρξε άξιος ποιμενάρχης για το ποίμνιό του. Ανθρωπος πνευματικός, ακάματος, πάντα στο πλευρό των ανθρώπων επιτέλεσε σημαντικό έργο που σίγουρα θα θυμούνται οι άνθρωποι που εποίμανε. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του.»

 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Σε δήλωση προέβη και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με την «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Συμμεριζόμαστε απολύτως το βαρύ πένθος όλων των κατοίκων της Ελασσόνας για την απώλεια του ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας εποίμανε επί 19 χρόνια την περιφέρειά του κατά τρόπο πνευματικό, ελάμπρυνε με την παρουσία του την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατέλειπε σημαντικότατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Υπήρξε πάντα στήριγμα για το ποίμνιό του, μπροστάρης στα δίκαια αιτήματά του ενώ συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της περιοχής μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην Ιεραρχία, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.»

 

 ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Βαθιά οδύνη σκόρπισε σε όλους μας η είδηση της κοιμήσεως του πνευματικού μας πατέρα Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, του Ιεράρχη που με το ηθικό του ανάστημα, τις πολλές αρετές του και το δυναμικό του χαρακτήρα εποίμανε ως καλός ποιμήν επί 19 έτη τη μητροπολιτική μας περιφέρεια, αφήνοντας ένα πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Απλός και καταδεκτικός ως άνθρωπος, φιλομόναχος δυναμικός και διεκδικητικός ως πνευματικός ηγέτης ενίσχυσε κάθε έργο αγαθό, στήριξε το φιλανθρωπικό έργο των φιλόπτωχων ταμείων, ανέδειξε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της επαρχίας, επάνδρωσε όλες τις μονές και έκανε γνωστό τον νέο Άγιο της επαρχίας μας Αρσένιο.

Για την επαρχία ήταν το πνευματικό στήριγμα.

Για την εκκλησία της Ελλάδος ξεχωριστή μορφή και στολίδι.

Η απώλεια του είναι μεγάλη για όλους μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Ελλάδος, στην τοπική μας εκκλησία και στους οικείους του.

Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Να έχουμε την ευχή του.

 

Αφήστε το σχόλιο σας