Εκπλήξεις στις φετινές βάσεις – Πώς θα κινηθούν Reviewed by Momizat on . Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλής ζήτησης τμήματα, άνοδος στα μεσαίας ζήτησης και σε συγκεκριμένα περιφερειακά από φοιτητές που θα επιδιώξουν μετεγγραφή σε αντίσ Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλής ζήτησης τμήματα, άνοδος στα μεσαίας ζήτησης και σε συγκεκριμένα περιφερειακά από φοιτητές που θα επιδιώξουν μετεγγραφή σε αντίσ Rating: 0

Εκπλήξεις στις φετινές βάσεις – Πώς θα κινηθούν

Εκπλήξεις στις φετινές βάσεις – Πώς θα κινηθούν

Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλής ζήτησης τμήματα, άνοδος στα μεσαίας ζήτησης και σε συγκεκριμένα περιφερειακά από φοιτητές που θα επιδιώξουν μετεγγραφή σε αντίστοιχα κεντρικά καταγράφεται σε δύο ρεπορτάζ, του Τύπου την Τρίτη, αν και τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου.

Ρεπορτάζ των Νέων κάνει λόγο για άνοδο στις σχολές μεσαίας ζήτησης, ενώ ρεπορτάζ του Έθνους αναφέρει πως χαμηλώνει ο πήχης για εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές.


Το ρεπορτάζ του Έθνους αναφέρει πως στο 1ο πεδίο θα υπάρξει συγκράτηση των βάσεων στα υψηλής ζήτησης τμήματα όπως στις Νομικές και στις σχολές Ψυχολογίας και οριακή άνοδος στις σχολές μεσαίων βαθμολογιών, όπως Κοινωνιολογίας και Φιλολογίας.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις, στα περισσότερα μαθήματα των υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση, φαίνεται πως σημειώνεται μερική ανατροπή των δεδομένων, αφού οι βαθμολογίες σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία καταγράφονται χειρότερες σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο και 4ο πεδίο αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικά τμήματα και φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας όπως Μαθηματικά και Φυσική.

Εκτιμάται ότι μικρή υποχώρηση θα υπάρξει σε σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε μια σειρά τμημάτων των ΤΕΙ. Στις φυσικομαθηματικές σχολές, η πτώση των βάσεων δεν φαίνεται να είναι μεγάλη και το εύρος της θα εξαρτηθεί από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά.

Όσον αφορά το 3ο πεδίο, καθοδική θα είναι η τάση στα περιζήτητα τμήματα όπως Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό, καθώς και σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων (Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι επιδόσεις στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το πεδίο, δηλαδή Βιολογία και Χημεία, είναι χειρότερες από τις περυσινές, γεγονός που πιέζει τις βάσεις προς τα κάτω.

Στο 5ο πεδίο μπορεί να εμφανίζονται καλύτερες οι επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), ωστόσο φαίνεται ότι οι βάσεις θα χαμηλώσουν καθώς φέτος τις θέσεις διεκδικούν λιγότεροι υποψήφιοι και μειώνεται ο ανταγωνισμός.

Ως εκ τούτου, λιγότερα μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που στοχεύουν σε τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η πτώση πάντως δεν θα είναι μεγάλη.

Τα Νέα, αναφέρουν πως προκύπτει άνοδος των βάσεων σε σχολές μεσαίας ζήτησης και παραμονή σε υψηλά επίπεδα των βαθμολογιών στις περιζήτητες σχολές, με εξαίρεση ορισμένες βάσεις σχολών στο 1ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, όπου σημειώνεται πτώση.

Σημειώνεται πως στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν ανοδικές τάσεις των βάσεων κλιμακούμενες ανά σχολή, με “συνωστισμό” στις μεσαίες. Εκτιμάται άνοδος από 250 – 1.000 μόρια.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο σημειώνει πως δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές στις Ιατρικές Σχολές που βρίσκονται παραδοσιακά στο υψηλότερο σημείο, ενώ στις μεσαίες οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες. 

Στο σημείο που συμφωνούν όλες οι πληροφορίες είναι πως σε αρκετές περιφερειακές σχολές θα προκύψει άνοδος βάσεων λόγω των μετεγγραφών, αφού πολλοί υποψήφιοι θα δηλώσουν μια περιφερειακή σχολή που έχει αντίστοιχή της σε κεντρικό Ίδρυμα, ώστε να εισαχθούν εκεί με λιγότερα μόρια και να πάρουν τη μετεγγραφή που δικαιούνται.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή