"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

ΕΚΤ: Εξάμηνη παράταση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σημαντική μείωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καθώς υποχωρεί η φημολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ (Grexit).

Επιπροσθέτως η Ε.Ε έδωσε εξάμηνη παράταση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες καθώς αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων.

Πρόκειται για τα περίφημα ομόλογα του”πυλώνα 2″ τα οποία έληγαν το Μάρτιο, μέσω των οποίων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Alpha Πειραιώς και Eurobank) έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένη εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Έτσι η απόδοση του 3ετούς ομολόγου (η οποία είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο τις τελευταίες ημέρες) υποχώρησε κατά 10% – και συγκεκριμένα στο 9,99% – επιστρέφοντας στα επίπεδα που κυμαίνονταν στις 29 Δεκεμβρίου.

Επίσης, κάτω από το φράγμα του 9%, και συγκεκριμένα στο 8,99%, υποχώρησε και η απόδοση του10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,42%) να περιορίζεται στο 8,57%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης