Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη
Η Ελένη Ποζιού γεννήθηκε και ζει στα Τρίκαλα. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Δημιουργική Γραφή από το Ε.Α.Π σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολουθεί δε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται ενεργά με το Θέατρο.
ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Είστε ποιήτρια. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Ελένη.
ΕΛΕΝΗ ΠΟΖΙΟΥ: Η Ελένη είναι ανήσυχο πνεύμα, συνεχώς ανοίγει δρόμους σε νέες κατευθύνσεις. Αρκετές φορές έχει χάσει τον προσανατολισμό της, αλλά η ζωή είναι διασταυρούμενοι δρόμοι, οπότε και ο αποπροσανατολισμός έχει τη γοητεία του.
Μ.Γ.: Πότε αρχίσατε ν΄ ανακαλύπτετε την ποιητική σας φλέβα;
Ε.Π.: Αρκετά μικρή νομίζω. Πρώτα άρχισα να γράφω ποίηση και μετά εκθέσεις. Θυμάμαι ότι μου ήταν πολύ βαρετό να περιγράψω μια εκδρομή στο βουνό. Δεν έχω εκτιμήσει ποτέ την περιγραφή. Η περιγραφή έχει νόημα μόνο ως μέρος της αφήγησης. Ποιήματα με ελεύθερο στίχο έγραψα μετά τα τριάντα. Εκεί αρχίζει να αλλάζει ο τρόπος που αντικρύζεις και ερμηνεύεις τον κόσμο. Σίγουρα η ανάληψη νέων ρόλων, όπως η μητρότητα, και η συνειδητοποίηση της πολυπλοκότητας των ρόλων για μια γυναίκα επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης.
Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ποιητική σας συλλογή με τίτλο «Στην τσέπη σου κρύβεται ένας γίγαντας». Ποιον συμβολισμό κρύβει ο τίτλος;
Ε.Π.: Ο γίγαντας είναι ένα πλάσμα της φαντασίας μας, το οποίο μπορεί να λάβει πραγματικές διαστάσεις στην περίπτωση που του το επιτρέψουμε. Ο δικός μου γίγαντας είναι καλοκάγαθος. Αν τον θρέψουμε κατάλληλα, ίσως, κάποια στιγμή καταφέρει να σπάσει τη στέγη, να ξεπεράσει τα όρια του δικού μας κόσμου, που τον καταδικάσαμε να ζει. Αυτά τα πλάσματα πρέπει οι άνθρωποι να τα αφήνουμε ελεύθερα να πλανώνται στη φαντασία μας. Μόνο τότε θα γίνουμε αθώα αληθινοί.
Μ.Γ.: Τι είδους ποίηση αφορά;
Ε.Π.: Κέντρο του ποιητικού σύμπαντος του γίγαντα είναι η γυναίκα ως κόρη, μητέρα, ερωμένη, κακοποιημένη, παρατηρήτρια μιας ζωής που δεν επιλέγει πάντα. Από τα δικά της σπλάχνα ξεκινά η δημιουργία.
Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα επικρατούν στις σελίδες του;
Ε.Π.: Προσπαθώ να χωρέσω μέσα στα ποιήματα όσα συναισθήματα χωρούν μέσα στους ανθρώπους. Απεχθάνομαι τη μιζέρια. Τα συναισθήματα είναι σπουδαίο να τα προσφέρουμε απλόχερα.
Μ.Γ.: Τι είναι για εσάς η ποίηση και πως την ορίζετε;
Ε.Π.: Η ποίηση είναι ο υπερβατικός τρόπος που έχουμε ανάγκη, προκειμένου να επιβιώσουμε μέσα στην πεζότητα της καθημερινότητας. Κάθε στιγμή που διαβάζουμε μέσα στη μέρα ένα ποίημα, η στιγμή μεγαλώνει, αποκτώντας υπόσταση και οντότητα. Οι λέξεις βρίσκονται πάντα σε αναμονή, σε μια δυναμική ακινησία, αναμένοντας τον ποιητή να τις αναδείξει, προσδίδοντας σε αυτές μια άλλη προέκταση.
Μ.Γ.: Από πού αντλείτε την έμπνευση;
Ε.Π.: Από το καθημερινό και από το ξένο. Οι αντίθετοι πόλοι με γοητεύουν. Συνήθως σε ποίηση μετουσιώνεται αυτό που αδυνατώ να καταλάβω. Αυτό που υπάρχει γύρω μου και αδυνατώ να ερμηνεύσω.
Μ.Γ.: Η ποίηση έχει αφετηρία το συναίσθημα ή τη λογική;
Ε.Π.: Η αφορμή είναι το συναίσθημα. Η λογική της ποίησης το αναδεικνύει, απαλλάσσοντάς το από τα περιττά.
Μ.Γ.: Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που σας ενθάρρυνε στα πρώτα σας ποιητικά βήματα;
Ε.Π.: Νομίζω ότι ενίσχυσε τη γραφή μου το μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής, δίνοντάς μου γνώσεις και αυτοπεποίθηση.
Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που δεν αντέχετε ως άνθρωπος ή/και ως ποιήτρια;
Ε.Π.: Την έλλειψη αλήθειας, από όπου και αν προέρχεται. Επικρατεί πλέον η εικόνα έναντι του είναι και αυτό με το πέρασμα του χρόνου αποτυπώνεται γύρω μας. Λείπει συχνά η αλήθεια από την τέχνη και από τη ζωή. Άλλωστε, κυριαρχεί η λογική της στιγμής μέσω του Instagram και της αυτοεικόνας. Αυτή η πίστη στη στιγμή μας κάνει επιδερμικούς. Οδηγούμαστε σε ένα κυνήγι στιγμών, χάνοντας τη χαρά του βιώματος και της αλήθειας που κουβαλά ο καθένας.
Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε ως άνθρωπο ή ως ποιήτρια και ποιο είναι αυτό;
Ε.Π.: Διαβάζω αρκετά λογοτεχνία. Κάθε βιβλίο που διαβάζουμε καταγράφεται μέσα μας όπως ένα ταξίδι. Ίσως, λίγο περισσότερο να έχω επηρεαστεί από τη γραφή της Βιρτζίνιας Γουλφ.
Μ.Γ.: Οι κριτικές παίζουν ή δεν παίζουν ρόλο στην πορεία ενός βιβλίου και γιατί;
Ε.Π.: Οι κριτικές δεν επηρεάζουν πολύ την κοινή γνώμη. Γνωρίζουμε ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός και μοναδική η κριτική του. Έχω διαβάσει εξαιρετικά βιβλία που δε δέχτηκαν καλές κριτικές και έχω δει, αντίστοιχα, πολύ κακές παραστάσεις που οι κριτικοί τις απογείωσαν. Όταν θέλω να αγοράσω ένα βιβλίο, θα το κάνω ακόμη και αν έχει δεχτεί κακή κριτική. Η τέχνη καταγράφεται μέσα μας ως βίωμα και ο τρόπος που βιώνουμε κάθε πράγμα διαφέρει.
Μ.Γ.: Ποίηση γράφετε πιο εύκολα στη χαρά ή στον πόνο;
Ε.Π.: Είμαι φίλη και με τα δυο. Όλα τα ανθρώπινα και τα γήινα μπορούν να γίνουν ποίηση. Υπερβατικός είναι ο τρόπος που τα προσεγγίζουμε.
Μ.Γ.: Με τη μοναξιά είστε φίλη;
Ε.Π.: Όλοι οι άνθρωποι αγαπούμε τη μοναξιά. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος που την ορίζουμε.
Μ.Γ.: Τι ρόλο παίζει η νοσταλγία στη ζωή σας;
Ε.Π.: Η νοσταλγία με δένει με το παρελθόν με μια κλωστή. Στην άλλη άκρη βρίσκονται όλες οι θετικές αναμνήσεις, μυρωδιές και βιώματα που έζησα και επιθυμώ να ξαναβιώσω. Ίσως, το φίλτρο έχει θολώσει μέσα στον χρόνο. Πολλά επανέρχονται με θετικό πρόσημο και ας ήταν αρνητικά. Επομένως, είμαστε πλασμένοι για να ξεχνούμε.
Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι οι Έλληνες διαβάζουν ποίηση κι αν όχι που οφείλεται;
Ε.Π.: Νομίζω ότι αρκετοί Έλληνες γράφουν και διαβάζουν ποίηση. Ο σύγχρονος αναγνώστης έχει εξοικειωθεί με την ποίηση. Έχει ενδιαφέρον να το εξετάσουμε σε σχέση με την εποχή. Είναι μεγάλη η εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να βρει σημεία αναφοράς και ψυχικής ανάτασης. Αναμένουμε να δούμε με χαρά τον τρόπο που θα εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια η ποίηση ως είδος.
Μ.Γ.: Με ποια λόγια θα τους παροτρύνατε ν΄ ασχοληθούν με την ποίηση;
Ε.Π.: Την ποίηση την διαβάζεις, την ακούς και την γράφεις. Όλα γύρω μας είναι εν δυνάμει ποιητικά, αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα.
Μ.Γ.: Ποιος είναι ο επόμενος συγγραφικός στόχος σας;
Ε.Π.: Γυρνούν πολλοί συγγραφικοί στόχοι τιτιβίζοντας στο μυαλό μου, αλλά θα δείξει ο χρόνος ποιος θα είναι ο επόμενος.
*Η ποιητική συλλογή «Στην τσέπη σου κρύβεται ένας γίγαντας» της Ελένης Ποζιού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις συρτάρι.
now24.gr