"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Ελίνα Κεμανίδη στο Rock Overdose:”Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που στηρίζει τη Smoke The Fuzz!”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

H Smoke The Fuzz είναι μια ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής, συναυλιών, booking, promoting με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2013 και ‘τροφοδοτείται’ από αγνή αγάπη και πάθος για τη μουσική, από οποιοδήποτε μουσικό υπόβαθρο, κυρίως από το underground.

Το Rock Overdose και ο Φάνης Βιλαέτης είχαν μια εγκάρδια συνομιλία με την Ελίνα Κεμανίδη, ιθύνοντα νου της εταιρίας.

Ας δούμε τι μας είπε….

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Ελίνα. Καλώς ήρθες στο Rock Overdose.

Ελίνα: Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον, είναι μεγάλη μου χαρά.

 

Rock Overdose: Πόσο καιρό υπάρχει η εταιρεία Smoke The Fuzz;

Ελίνα: Περίπου 3 χρόνια, από το Μάιο του 2013. Το πρώτο live ήταν οι Lonely Kamel, μία υπέροχη και διδακτική εμπειρία.

 

Rock Overdose: Φαντάζομαι στις μέρες μας το θέμα διοργάνωση συναυλιών είναι δύσκολη υπόθεση έτσι;

Ελίνα: Για τους υπόλοιπους δεν ξέρω, για ‘μένα σίγουρα είναι ! (γέλια…) Ειδικά στη χώρα μας και υπό τις παρούσες οικονομικές – και όχι μόνο – συνθήκες, η διοργάνωση συναυλιών είναι, χωρίς αμφιβολία, μία πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία, γεμάτη ρίσκα και εμπόδια σε όλα τα επίπεδα. Απαιτεί άπειρο χρόνο, ατελείωτη και ακούραστη δουλειά, τεράστια υπομονή, αλλά κυρίως τεράστια αγάπη και αφοσίωση – ίσως και μία μικρή διαστροφή, ειδικά αυτή η «σκηνή» (γέλια…).

 Ίσως το γεγονός ότι είμαι ένα μόνο άτομο, ότι δεν έχω την οικονομική άνεση που θα μου επέτρεπε να το κάνω εκ του ασφαλούς, αλλά και το ότι είμαι άρρωστα τελειομανής, ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια που σε άλλους μπορεί να φαίνεται από ασήμαντη έως αστεία, το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο, αλλά συνάμα σίγουρα και πιο ενδιαφέρον. Όταν η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, η ηθική ικανοποίηση που σου προσφέρει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι πολλαπλάσια.

Γι’ αυτό δεν παραπονιέμαι. Υπάρχουν στιγμές που απελπίζομαι και «γκρινιάζω», αλλά το τέλος της μέρας πάντα με βρίσκει με ένα τεράστιο χαμόγελο και άπειρη ευγνωμοσύνη για όλο αυτό που μου συμβαίνει. Αρκεί μία δυνατή στιγμή σε μία συναυλία ή μία όμορφη κουβέντα από τις μπάντες μου ή από τους ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθειά μου, για να με κάνει να ξεχάσω στη στιγμή όλο το άγχος, την κούραση, οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη δυσκολία, τα πάντα.

smoke the fuzz μεσα 5

Rock Overdose: Ελίνα, θέλω να μας μιλήσεις λίγο για τα festivals που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους 3 μήνες του φθινοπώρου (17 Σεπτεμβρίου Fall Of Doom edition, 22 Οκτωβρίου Howler Edition και 5-6 Νοεμβρίου Post-Mortem Edition) σχετικά με τις μπάντες που θα παίξουν.

Ελίνα: Είναι ένα τρελό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Κάτι που ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει και που δεν ξέρω καν αν θα τα καταφέρω ποτέ. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και ένα παράτολμο στοίχημά μου, το οποίο ήδη έχει κερδηθεί, χάρη στην αγάπη και την έμπρακτη στήριξη του κόσμου για άλλη μια φορά. Δεν έχω λόγια να περιγράψω το πόσο ευγνώμων είμαι γι’ αυτό.

Το φεστιβάλ αποτελείται από 3 editions : το Fall of Doom edition, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στο Gagarin205, είναι αφιερωμένο στον doom/sludge ήχο και περιλαμβάνει τους : Yob, Bongzilla, Dopethrone, Sons of Otis, Black Cobra, SUMA και Love Sex Machine, το Howler edition, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Οκτώβρη στο Gagarin205, είναι αφιερωμένο στον stoner/psych/space/blues rock ήχο, και περιλαμβάνει τους : All Them Witches, Earthless, Causa Sui, Electric Moon, Siena Root και Yuri Gagarin και το Post-mortem edition, το οποίο θα λάβει χώρα το διήμερο (Σάββατο και Κυριακή) 5 και 6 Νοέμβρη στην Ιερά Οδό, είναι αφιερωμένο στον progressive/post rock/metal ήχο και περιλαμβάνει τους Russian Circles, Helen Money, Cult of Luna και Julie Christmas.

Οι μπάντες και των τριών editions επιλέχθηκαν μία προς μία, καθαρά με βάση τις επιθυμίες και τα απωθημένα του Ελληνικού κοινού, αλλά και τα δικά μου. Το lineup της κάθε ημέρας είναι παγκοσμίως μοναδικό, δεν ακολουθεί κανένα tour ούτε αποτελεί αντιγραφή κάποιου προϋπάρχοντος φεστιβάλ του εξωτερικού. Πολλές (αν όχι οι περισσότερες) από τις μπάντες, μάλιστα, είναι αποκλειστικά one-offs, ακόμα και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να σε εμπιστεύονται τόσο μεγάλες μπάντες για μία παγκοσμίως αποκλειστική τους εμφάνιση !

Περιττό να μιλήσω για την καλλιτεχνική αξία των 17 τεράστιων αυτών συγκροτημάτων. Εξάλλου, το πόσο σημαντικές είναι όλες αυτές οι μπάντες, αλλά και το γεγονός ότι το βεληνεκές αυτού του φεστιβάλ είναι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά (και όχι μόνο) δεδομένα σε αυτή τη σκηνή, είναι πράγματα που απέδειξε ο κόσμος με τις κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις αντιδράσεις του, άμα τη ανακοινώσει. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι πως το πρώτο Smoke the Fuzz Fest είναι πάνω απ’ όλα μια ανταμοιβή. Μια ανταμοιβή πρώτα προς το Ελληνικό κοινό, ένα από τα πιο θερμά, «ψαγμένα», πιστά και υποστηρικτικά κοινά παγκοσμίως και ένα κοινό που αγκάλιασε την προσπάθεια της Smoke the Fuzz κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα, με την απαράμιλλη αγάπη του και τη συγκινητική του ανταπόκριση. Αλλά μια ανταμοιβή, μια τεράστια δικαίωση και για ‘μένα, κάτι που νιώθω ως «παράσημο, ως «μετάλλιο» σε έναν προσωπικό αγώνα δρόμου που ξεκίνησα 3 χρόνια πριν. Έναν αγώνα σχεδόν εκτός λογικής και φαινομενικά καταδικασμένο, γεμάτο ρίσκα και κινήσεις που κάποτε χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως τρελές και ουτοπικές, γεμάτο με διαρκείς υπερβάσεις, ατελείωτα ξενύχτια, ακούραστη δουλειά κυριολεκτικά νυχθημερόν, αλλά και γεμάτο μεράκι, αφοσίωση, σεβασμό και την αγνή αγάπη ενός οπαδού αυτής της σκηνής.

Η Smoke the Fuzz γράφει τη δική της ιστορία χάρη σε όλον αυτό τον κόσμο που τη στηρίζει από την πρώτη μέρα και το μεγαλύτερό μου όνειρο πήρε μορφή και έγινε πραγματικότητα χάρη στον καθέναν από αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω ξεχωριστά. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν, είναι και θα είναι η Smoke the Fuzz, γι’ αυτούς γίνονται όλα και το αξίζουν και με το παραπάνω.

 

Rock Overdose: Πού θα γίνει η προπώληση των εισιτηρίων σχετικά με τις συναυλίες;

Ελίνα: Εισιτήρια για όλα τα editions προπωλούνται τόσο μέσω viva.gr (online, τηλεφωνικά και στα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία : Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης), όσο και σε έξτρα φυσικά σημεία : Rhythm Records, Metal Era και Sound Effect Records.

smoke the fuzz μεσα 4

Rock Overdose: θα υπάρξουν άλλες συναυλίες που θα διοργανωθούν μέσω της Smoke The Fuzz στο μέλλον;

Ελίνα: Φυσικά ! Όπως είπα και παραπάνω, το μεγαλύτερο εγχείρημα, ρίσκο και πιο παράτολμο στοίχημα της Smoke the Fuzz ως τώρα ήταν το Smoke the Fuzz Fest, το οποίο έχει κερδηθεί ήδη και με το παραπάνω ! Όχι μόνο θα συνεχιστούν οι συναυλίες (μάλιστα είναι ήδη κλεισμένες κάποιες που θα ανακοινωθούν σύντομα!), αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, είμαστε σε καλό δρόμο και στο να εδραιωθεί το Smoke the Fuzz Fest κάθε χρόνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων ! Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξωπραγματική ! Τεράστια τιμή. Τεράστια.

 

Rock Overdose: Για ποιο event που διοργάνωσες αισθάνεσαι ιδιαίτερα υπερήφανη;

Ελίνα: Όσο κλισέ κι αν ίσως φανεί, για όλα και για το καθένα ξεχωριστά. Κάθε ένα είχε τις δικές του υπερβάσεις, τα δικά του ρίσκα, τη δική του υπεράνθρωπη προσπάθεια. Κανένα δεν έγινε διεκπεραιωτικά, κανένα δεν έγινε εκ του ασφαλούς. Κάθε ένα ήταν κάτι που χτίστηκε κυριολεκτικά από το μηδέν, ένα στοίχημα που κερδήθηκε και μια εμπειρία που αγαπήθηκε και έμεινε χαραγμένη στη μνήμη και στις καρδιές του κόσμου. Γι’ αυτό και κάθε ένα έχει τη δική του ιδιαίτερη, ξεχωριστή και τεράστια αξία, αλλά και είναι γεμάτο με τις δικές του ξεχωριστές μαγικές στιγμές και αναμνήσεις και ντυμένο με ξεχωριστά συναισθήματα. Και κάθε ένα με δίδαξε και από κάτι σημαντικό. Και όλα μαζί έφτασαν τη Smoke the Fuzz εδώ που είναι.

 

Rock Overdose: Ποιο είναι το πιο «τρελό» live που θα ήθελες πολύ να διοργανώσεις;

Ελίνα: Το έχω διοργανώσει ήδη !! (γέλια….)

 

Rock Overdose: Πες μας τη γνώμη σου για την Ελληνική σκηνή και ποιες μπάντες ξεχωρίζεις.

Ελίνα: Θεωρώ πως η Ελληνική σκηνή είχε πάντα εξαιρετικό υλικό σε μπάντες και μουσικές και πως τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει, εξελίσσεται και μεγαλώνει διαρκώς ! Είναι γεμάτη ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους, κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενη και περήφανη ! Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από αντίστοιχες μπάντες του εξωτερικού (ίσως μάλιστα το αντίστροφο κάποιες φορές) ! Έχω προσωπικές σχέσεις με αρκετές από τις Ελληνικές μπάντες αυτής της σκηνής (χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση αυτό να σημαίνει ότι είμαι θετικά προκατειλημμένη απέναντί τους ή αρνητικά προκατειλημμένη απέναντι στις υπόλοιπες), γι’ αυτό δε θα ήθελα να ονοματίσω αυτές που ξεχωρίζω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως οι συνεργασίες της Smoke the Fuzz με Ελληνικές μπάντες είναι ενδεικτικές των επιλογών μου και των… «αδυναμιών» μου..!! (γέλια…)

smoke the fuzz μεσα 3

Rock Overdose: Ποιά η γνώμη σου για τις προσκλήσεις στις συναυλίες και πόσο δύσκολο είναι να αρνηθείς την πρόσκληση σε κάποιο περιοδικό και όχι μόνο;

Ελίνα: Για ‘μένα προσωπικά καθόλου δύσκολο, το έχω κάνει ουκ ολίγες φορές ! (γέλια…) Δε νομίζω ότι είμαι πολύ καλή στο “PR”, προτιμώ να είμαι ειλικρινής και αυθεντική και να λέω πάντα τη γνώμη μου, έστω κι αν αυτή δυσαρεστήσει κάποιους. Οπότε ναι, έχω αρνηθεί αρκετές φορές πρόσκληση σε περιοδικά (και όχι μόνο), και μάλιστα κάποια έτυχε να ανήκουν στην κατηγορία αυτών που θεωρούνται «μεγάλα» και «εδραιωμένα».

Για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ πως κάθε δουλειά έχει το δικό της ρόλο και λόγο ύπαρξης. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει καμία διάθεση «λογοκρισίας» ή «αποκλεισμού» ή απαγόρευσης σε οποιονδήποτε να εκφράσει τη γνώμη του για μια συναυλία. Αυτό όμως που μετράει πάνω απ’ όλα για ‘μένα είναι η πρόθεση και ο τρόπος, αλλά και το μέτρο.

Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και στη δουλειά των ανταποκριτών συναυλιών, για παράδειγμα, υπάρχουν αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτοί που δεν την κάνουν καλά. Μία κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, ακόμη κι όταν είναι αρνητική, αρκεί να είναι εμπεριστατωμένη και να γίνεται με καλή πρόθεση και για τους σωστούς λόγους. Υπάρχουν «ανταποκριτές» που το κάνουν επιφανειακά, πρόχειρα και διεκπεραιωτικά, μόνο γιατί θέλουν τη δωρεάν είσοδο, όπως και «ανταποκριτές» πικρόχολοι, προκατειλημμένοι (για χίλιους δυο λόγους) και αποφασισμένοι εκ των προτέρων για αρνητική κριτική. Επίσης, υπάρχουν, για παράδειγμα, περιοδικά (και όχι μόνο) που ζητούν συνεργασία μόνο για τις προσκλησεις, χωρίς να κάνουν τίποτα για την προώθηση του εκάστοτε event και χωρίς να δικαιολογούν την ύπαρξη και το ρόλο τους σε κανένα επίπεδο και με κανέναν τρόπο. Αυτές οι κατηγορίες και περιπτώσεις δε με αφορούν και δε δίστασα ποτέ να τους αρνηθώ προσκλήσεις ή συνεργασία. Από την άλλη, φυσικά, για να μην είμαστε άδικοι, υπάρχουν και εξαιρετικοί άνθρωποι και επαγγελματίες, με φοβερό ζήλο, εργατικότητα και μουσικές γνώσεις, αλλά και περιοδικά (και όχι μόνο) που κάνουν εξαιρετική δουλειά και που είναι χαρά και τιμή να συνεργάζεσαι μαζί τους.

Η Smoke the Fuzz έχει επενδύσει σε τέτοιες μόνιμες συνεργασίες. Οι επιλογές μου ως τώρα δε με έχουν απογοητεύσει. Μέσα στα χρόνια νομίζω πως έχω αρχίσει να μαθαίνω πώς να κάνω τις σωστές. Το πιο σημαντικό για ‘μένα είναι ο αλληλοσεβασμός. Μια συνεργασία είναι μία σχέση διαδραστική, μία σχέση αμοιβαιότητας και αλληλεπίδρασης, μία σχέση που, κατά την άποψή μου, στηρίζεται σε δύο πυλώνες : του επαγγελματισμού και της ευσυνειδησίας/ηθικής. Η ισορροπία αυτών των δύο σημαίνει μία άψογη συνεργασία.

smoke the fuzz μεσα 1

Rock Overdose:  Τι είναι αυτό που σε εκνευρίζει περισσότερο πάνω στη δουλειά σου;

Ελίνα: Νιώθω πολύ τυχερή και άπειρα ευγνώμων, τόσο γιατί ο κόσμος ανταποκρίθηκε και αγκάλιασε από την πρώτη κιόλας μέρα τη δουλειά και την προσπάθειά μου με τεράστια αγάπη και ενθουσιασμό, όσο και γιατί επένδυσα από την πρώτη μέρα σε μόνιμες συνεργασίες που κρατάνε μέχρι και σήμερα και λειτουργούν σχεδόν μαγικά. Δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε αυτονόητο αυτό. Κάνει τη δουλειά μου πολύ ευκολότερη και τις στιγμές που εκνευρίζομαι ελάχιστες και σπάνιες. Ναι, συμβαίνει κι αυτό πού και πού και συνήθως συμβαίνει όταν συναντώ ανευθυνότητα, τεμπελιά, μικροπρέπεια, κακεντρέχεια ή αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αδικία και η αναξιοκρατία είναι δύο από τα πράγματα που δε μπορώ να ανεχτώ. Αλλά, όπως είπα, πολύ σπάνια έρχομαι αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις και, σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως μέσα στα χρόνια έχω μάθει να τις διαχειρίζομαι καλύτερα και πιο ψύχραιμα.

smoke the fuzz μεσα 2

Rock Overdose: Πες μας αν θες και ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο ξένο συγκρότημα.

Ελίνα: Yob is love. Yob is life. Δεν είναι συγκρότημα. Είναι ιδέα. Είναι υπερβατική έννοια. Είναι φιλοσοφία. Είναι τρόπος ζωής.

 

Rock Overdose: Ελίνα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο, η τελευταία κουβέντα πρίν το τέλος της συνέντευξης ανήκει σε σένα.

Ελίνα: Εγώ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη φιλοξενία. Σημαίνει πολλά για ‘μένα το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το τι έχω να πω, για τη δουλειά μου, για τη Smoke the Fuzz. Είναι κάτι που με τιμά αφάνταστα, που με συγκινεί βαθιά και που δεν περίμενα ποτέ.

Τεράστιο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο εκεί έξω που στηρίζει την προσπάθειά μου, που έφτασε τη Smoke the Fuzz ως εδώ, που έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα. Τεράστιο ευχαριστώ σε όλες αυτές τις τεράστιες μπάντες που με εμπιστεύονται. Τεράστιο ευχαριστώ για τα απίστευτα λόγια που ακούω κάθε μέρα, για τις μαγικές στιγμές που έχουμε μοιραστεί και για όλες εκείνες που θα έρθουν. Η Smoke the Fuzz είναι το δικό μας σύμπαν, είναι όλος αυτός ο κόσμος που τη δημιούργησε, την αγκάλιασε και τη στηρίζει κάθε μέρα και με κάθε τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο λόγος που γίνονται όλα. Τεράστιο ευχαριστώ.

 

 

Για το Rock Overdose,
Φάνης Βιλαέτης – Ζήσης Πετκανάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης