"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Ελληνοτουρκικό ραντεβού στη σκιά της Ιερουσαλήμ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα 24ωρο πριν την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιχειρεί με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu να εκτονώσει την ένταση αλλά και να διαβεβαιώσει την Άγκυρα πως εάν αυτή το επιθυμεί και το επιδιώξει, θα μπορεί να βρίσκεται εντός παιχνιδιού και να συμμετέχει στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση θα περιστραφεί γύρω από τα κρισιμότερα σημεία που προκαλούν αδιέξοδο στη διαμόρφωση πλαισίου επίλυσης του ΚυπριακούΗ συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, δηλαδή μία ημέρα μετά την ιστορική, όπως προδιαγράφεται, τριμερή σύνοδο Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στην Ιερουσαλήμ με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Το ραντεβού αυτό έρχεται να σφραγίσει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία στρατηγικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας που προκύπτουν την τελευταία περίοδο στην ανατολική  Μεσόγειο, όχι μόνον λόγω του εμπολέμου στη Συρία αλλά κυρίως εξαιτίας των ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Υπό τη σκιά λοιπόν αυτής της συνόδου της Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Μαρτίου η συνάντηση της Αττάλειας όπου οι Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Τσαβούσογλου θα συζητήσουν επί δύο βασικών ζητημάτων.

Το Κυπριακό και τη βασική παράμετρο που είναι οι εγγυήσεις και άρα το ζήτημα ασφαλείας σε ένα νέο καθεστώς στο νησί, αλλά και τις κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στο Anadolu προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Η εφημερίδα Hurriyet που φιλοξενεί τη συνέντευξη τιτλοφορεί χαρακτηριστικά: «Ποιος μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την περιοχή;».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα που έχουν ανακύψει επισημαίνει κατά την τουρκική εφημερίδα και το Anadolu: «Όσον αφορά στα ενεργειακά βεβαίως και βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η χώρα αυτή διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής. Ποιος μπορεί να την αποκλείσει από την περιοχή; Ουδείς ισχυρίζεται κάτι τέτοιο».

Όσον αφορά δε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet και το πρακτορείο Anadolu σημειώνει: «Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές την καταψήφισαν. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική ένταξης της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ του τουρκικού λαού, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Την Τουρκία τη θέλουμε ως γείτονα της Ευρώπης και όχι ως εχθρό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου η συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου της Πέμπτης θα περιστραφεί γύρω από τα κρισιμότερα σημεία που προκαλούν αδιέξοδο στη διαμόρφωση πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή το ζήτημα των εγγυήσεων καθώς και το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί η τουρκική ρητορική αλλά και οι στρατιωτικές – πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης