"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.6 C
Trikala

Εμμονές Παπαστεργίου με Σαράντη

Σχετικά άρθρα

lafarm

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Πριν ένα και πλέον χρόνο ο Δήμαρχος ανέθεσε την «ανακατασκευή» της Κεντρικής Γέφυρας της πόλης στον Σαράντη. Η εταιρία του (ΤΥΡΑΣ Α.Ε.) έδωσε μερικές πενταροδεκάρες, προφανώς για να έχει και φοροαπαλλαγές, και… ανακατασκεύασε την ιστορική Γέφυρα, στην κατάσταση που τη βλέπουμε σήμερα. Ψυχρή και αλλοιωμένη, χάνοντας την ομορφιά και την ανθρωπιά που διέθετε προηγουμένως. Ίσως αυτά όμως να είναι ψιλά γράμματα για την αισθητική των ανθρώπων του χρήματος και της εξουσίας, Παπαστεργίου και Σαράντη.

Αλλά το θέμα μας εν προκειμένω δεν είναι αυτό. Αλλά το γεγονός που ο Παπαστεργίου είδε την «ανακατασκευή» ως ευκαιρία ν’ αφιερώσει την ίδια τη Γέφυρα στους Αδελφούς Σαράντη και να τους κηρύξει ευεργέτες της πόλης των Τρικάλων! Έτσι, χωρίς να γίνεται καμιά μνεία πουθενά της πλούσιας ιστορίας της Γέφυρας και ούτε καν του ονόματος του εξέχοντος Γάλλου μηχανικού που τον 19ο αιώνα κατασκεύασε τη Γέφυρα, εντοίχισε πάνω στη Γέφυρα επιγραφή της εταιρίας Σαράντη!!

   Η πρόκληση Παπαστεργίου προς όλους εμάς τους Τρικαλινούς ήταν βαρειά. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Παπαστεργίου, χωρίς να γνωρίζουμε αν ενδεχομένως ξοφλούσε και δικά του προσωπικά γραμμάτια στους Σαρανταίους, αλλά πάντως αγνοώντας και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια και τα συναισθήματα όλων μας, φύτεψε το όνομα του γνωστού μεγαλοτυρέμπορου στο πιο κεντρικό και εμβληματικό σημείο της πόλης μας.

Η πρόκληση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έμεινε αναπάντητη. Συμπολίτες μας, που προφανώς θέλησαν να σώσουν την τιμή όλων μας, μπουγέλωσαν με κόκκινη μπογιά την ανίερη επιγραφή Παπαστεργίου.

Ο Δήμαρχος, που πάντως δεν στερείται ευφυϊας, έπιασε αμέσως το μήνυμα και τη μεγάλη οργή των Τρικαλινών, που ήταν έτοιμη να εκραγεί, για την απαράδεκτη, αντιδραστική και εθελόδουλη πράξη για δήμαρχο. Έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανατοποθετήσει την υπέρ Σαράντη επιγραφή, αλλά στο εξής οι επιγραφές στους δημόσιους χώρους θα περιλαμβάνουν πλήρες ιστορικό.

Στην πραγματικότητα ελίχτηκε. Περίμενε να περάσει λίγος καιρός και να καταλαγιάσει ο θυμός και η οργή των συμπολιτών του. Η ιδέα του όμως (ίσως και το ανεξόφλητο γραμμάτιο, αλλά σίγουρα ο αντιδραστικός ιδεολογικός προσανατολισμός του) δεν εγκαταλείφτηκε ποτέ!

Και ξαναχτύπησε πρόσφατα! Με νέο κόλπο-σόφισμα. Τοποθετώντας πινακίδα, όπου μαζί με τις αναφορές στις ιστορικές στιγμές της Γέφυρας,διαφημίζεται και η ΤΥΡΑΣ Α.Ε. του Σαράντη! Κάτι που βέβαια δεν έκανε για κανένα άλλο δημόσιο χώρο ή μνημείο, όπως είχε υποσχεθεί.

                                    

                                                           Αντί επιλόγου

à Είναι φυσικό πως ο ελιγμός Παπαστεργίου και η τοποθέτηση της νέας, πράγματι καλαίσθητης, πινακίδας αποτελεί μια κουτοπόνηρη κίνηση του Δημάρχου για να… μείνει ο Σαράντης στη Γέφυρα (και την Ιστορία)!

à Βλέπουμε ο Παπαστεργίου όχι μόνο να υποτιμά τη νοημοσύνη των Τρικαλινών, αλλά και να συνεχίζει να αγνοεί τα συναισθήματά τους και να εμμένει, επιμένοντας παντί τρόπω Σαράντη, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται!

à Κάποτε οι κυβερνήσεις της δεξιάς, κόντρα στα συναισθήματα του λαού, έστηναν και ξαναέστηναν στο κέντρο της Αθήνας το άγαλμα του ιμπεριαλιστή Τρούμαν,το οποίο όμως οι πολίτες γκρέμιζαν!

à Πιστεύει στ’ αλήθεια ο κ. Παπαστεργίου ότι οι Τρικαλινοί πολίτες δεν θ’ αντιδράσουν στη νέα πρόκληση που υφίστανται από τον Δήμαρχο;

à Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις με απόφασή τους πρέπει να πάρουν πίσω το ανοσιούργημα που συντελείται στην Κεντρική Γέφυρα. Το θέμα είναι μείζον, γιατί αφορά την αξιοπρέπεια της πόλης και των πολιτών της!

Χρήστος Σταμόπουλος 

Μπορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες να τα εξαγοράσουν όλα (ακόμα κι εμάς τους ίδιους);

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραία η ιδέα του Δημάρχου!
  Μακαρι να βρει μιμητες και αλλου!
  Σκεφτείτε σε όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονονομιας να αναφέρεται κι ένας χορηγός…;
  Θα έχουμε κατευθείαν μια άμεση παραδοχη της φοροδιαφυγης τους – των κιβδηλων ευεργετων.
  Τί νομιζατε ;
  Ξυπνησε η φιλανθρωπια και η ανιδιοτελης προσφορά μέσα τους;
  Το κέρδος και την διασφάλιση του σκεφτονται και μόνο!
  Έτσι με προσφορές βιτρινας στοχευουν στην βελτίωση της οικονομικής θέσης τους._

 2. τα επιμελητήρια, τα δάνεια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τα βρωμερά ποτάμια και η κάλυψη με εγκαίνια βιοαερίου και οι δημοτικές συμμετοχές του παρελθόντος δημιουργούν ευεργέτες.
  όλοι την ίδια αντιμετώπιση έχουμε από τον πολιτικοποιημένο ιστό και τις ίδιες βοήθειες μπαααααα

 3. Κι αυτά τα “ευεργετήματα” των μεγαλοαφεντικών δικά μας λεφτά είναι, εμείς τα βγάλαμε με τον ιδρώτα μας στα εργοστάσιά τους. Τι νομίζετε από την τσέπη τους τα βγάλανε οι Σαρανταίοι και οι καθε φιλάνθρωποι Σαρανταίοι. Την εποχή που έκαναν τη “χορηγία” για τη γέφυρα, στο εργοστάσιο που έχουνε στην Ξάνθη( τη “Ροδόπη”) κόβανε τους μισθούς των εργατών και απολύανε κανα 15αριά άτομα για πραδειγματισμό, επειδή δε δεχόταν το πετσόκομμα. Στο εργοστάσιό τους στα Τρίκαλα το κάνανε λίγο νωρίτερα αυτό κι επίσης αλλάζανε συμβάσεις σε οδηγούς και διανομείς, αναγκαζοντάς τους να δουλεύουν με μπλοκάκια κι άλλα διάφορα ” ωραία “. Έτσι βγαίνουν τα λεφτά και περισσεύουν και για φιλανθρωπίες. Από το ξεζούμισμα των εργατών. Μόνο που στην Ξάνθη πήραν απάντηση, γιατί οι εργάτες στο εκεί εργοστάσιο έχουν σωματείο αγωνιστικό και ασυμβίβαστο, αντεδρασαν δυναμικά και αναγκάστηκαν τ αφεντικά να πάρουν πίσω απολύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης