"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 13.10., συγκεντρωθήκαμε μέλη συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων, δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, στεκιών, μετωπικών σχημάτων, ανένταχτοι αγωνιστές κι αγωνίστριες, συνδικαλιστές/στριες, για να συζητήσουμε, να οργανώσουμε, να συντονίσουμε και, πιάνοντας το νήμα των παλαιότερων κινητοποιήσεων, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις από τράπεζες, εφορίες κι ασφαλιστικά ταμεία, στις διακοπές νερού και ρεύματος.
Μετά από 7 χρόνια άγριας μνημονιακής πολιτικής, με αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, τσάκισμα μισθών και συντάξεων, ανελέητη φοροληστεία του λαού, απίστευτη υποβάθμιση στους τομείς υγείας-παιδείας και άλλων κοινωνικών παροχών κι οδηγώντας στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό, οι τράπεζες και κράτος με τις ευλογίες Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.,  προσπαθούν να υφαρπάξουν την κατοικία κι ό,τι απέμεινε από την περιουσία των φτωχοποιημένων νοικοκυριών και των κατεστραμμένων μικροεπιχειρήσεων,  αποκαλώντας ξεδιάντροπα τους οφειλέτες “μπαταχτσήδες” και “στρατηγικούς κακοπληρωτές”.
Κανένας εφησυχασμός για τους πλειστηριασμούς  α΄ κατοικίας
Καμία εμπιστοσύνη, κανένας εφησυχασμός απέναντι στην ανάλγητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, πιστή στις εντολές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, παραδίδει τον δημόσιο πλούτο της χώρας, βουλιάζει καθημερινά στην απόγνωση τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των «μεγάλων και ισχυρών», χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ απέναντι στις διεκδικήσεις μας, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της. Η αναδίπλωση της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς και η “ευαισθησία” της προς της “ευπαθείς ομάδες” (όπως φυσικά και της Ν.Δ. και των άλλων μνημονιακών κομμάτων) είναι καθαρήυποκρισία, γιατί συμβαίνει μπροστά στην γιγάντωση του νικηφόρου κινήματος προστασίας της λαϊκής περιουσίας από εφορία και τράπεζες. Στην ουσία πρόκειται για τακτική υποχώρηση, υπό τον φόβο ότι αυτό το κίνημα με τις νίκες του μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, γενικευμένη ανυπακοή και τελικά ανατροπή της πολιτικής τους. 
Ας μιλήσουμε με στοιχεία
Απέναντι από τα non papers του Μαξίμου και την προπαγάνδα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κάνει το “μαύρο άσπρο”…
-υπάρχει η αμείλικτη πραγματικότητα των δεκάδων λαϊκών σπιτιών 40, 60 και 80 τετραγωνικών που βγαίνουν στους πλειστηριασμούς, όπως χαρακτηριστικά έγινε στη Θεσσαλονίκη,
-υπάρχει το τεχνικό μνημόνιο που συνυπέγραψαν το καλοκαίρι κυβέρνηση και εκπρόσωποι των “θεσμών” για το ποσό των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που επιδιώκει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο μέσω της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις σε λογαριασμούς, πλειστηριασμοί κινητής και ακίνητης περιουσίας κ.ά.);
Τι ακριβώς σημαίνει το ότι από το συνολικό ποσό των 2,65 δισ. € τα 2,05 δισ. € επιδιώκεται να εισπραχθούν από οφειλέτες ποσών μικρού και μεσαίου ύψους και μόνο τα 600 εκατ. € από τους “μεγαλόσχημους”;
υπάρχουν οι 2000 πλειστηριασμοί των τραπεζών και οι 16300 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και οι πολλαπλάσιοι που ετοιμάζονται για το 2017, και οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αφορούν εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους κι όχι “μεγαλοσχήμονες”,
–  η προστασία της πρώτης κατοικίας (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη) υπάρχει μόνο για όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 8180€ και κατοικία με αντικειμενική αξία κάτω από 120000€ ενώ για τριμελή οικογένεια 17.278€ εισόδημα και 180000€ αξία του ακινήτου (το 25% του συνόλου των δανειοληπτών σύμφωνα με την κυβέρνηση).
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να καλύψει την αποφασισμένη από το δικαστήριο δόση, το υπόλοιπο καλύπτεται (για το 2016) από το κράτος (δηλ. από τους φορολογούμενους, για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι χρυσοπληρωμένες και πολλές φορές αγορασμένες απ’ όλους εμάς τράπεζες).
Μερική προστασία(και πάντα υπό την προϋπόθεση ένταξης στο νόμο Κατσέλη) προσφέρεται σε όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 13906 και αντικειμενική αξία της κατοικίας κάτω από τα 180000€ ενώ για τριμελή οικογένεια 29373€ εισόδημα και 240000€ αξία του ακινήτου (το 35% του συνόλου των δανειοληπτών σύμφωνα με την κυβέρνηση).
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η καταβολή μιας τέτοιας δόσης, με την οποία το ποσό που θα εισπράξει η τράπεζα δεν θα είναι μικρότερο από αυτό που θα εισέπραττε αν έβγαζε το σπίτι στο σφυρί (προστασία δηλ. για την τράπεζα και τα κέρδη της και όχι για την κατοικία).
Τέλος για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά της δεύτερης κατηγορίας, για το 40% των δανειοληπτών δηλαδή, δεν υπάρχει καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας. Μ’ άλλα λόγια αν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίο μισθό μεγαλύτερο από τα 586€ του κατώτατου μισθού ή μια τριμελής οικογένεια έχει μηνιαίο εισόδημα περισσότερα από 1440€, θεωρείται ότι όχι μόνο μπορούν να ζήσουν αλλά και ότι μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου. Κάποιος εργαζόμενος δε που έχει μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από τα 1160€ ή μια τριμελής οικογένεια με εισόδημα πάνω από τα 2450€ θεωρούνται «μεγαλόσχημοι» και δεν χρειάζονται καμιά προστασία της κατοικίας τους…
Ας μας πουν ποιος φταίει για το ότι πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν έχει προσφύγει στην προστασία του νόμου Κατσέλη; Γιατί κι αν ακόμη κάποιος άνεργος, ελαστικά ή απλήρωτος εργαζόμενος βρει τα 1000 περίπου ευρώ που απαιτούνται για τις διαδικασίες της προσφυγής, τι γίνεται με την κωλυσιεργία των τραπεζών στην έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών, αλλά και την διόλου τυχαία αδράνεια των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για τη συγκεκριμένη στάση των τραπεζών;
– υπάρχει τελικά και κυρίαρχα, η συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των “θεσμών” που καταστρέφει την κοινωνία, μειώνει κι άλλο μισθούς και συντάξεις, ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο, καταργεί εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ετοιμάζεται να περάσει αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο και δε διστάζει να στέλνει τις δυνάμεις καταστολείς να επιτίθενται σε όποιον αντιστέκεται κι αγωνίζεται.

Η κοινή πρωτοβουλία που πήραμε σήμερα, έχει σκοπό να απευθυνθεί ανοικτά στην κοινωνία, στα σωματεία και τα συνδικάτα των εργαζομένων, στη φτωχομεσαία αγροτιά, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στη νεολαία και στους ανέργους, στις συλλογικότητες και τα κινήματα αλληλεγγύης, στις πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα, στα μετωπικά σχήματα και σε όλον τον κόσμο που στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των “θεσμών”, ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα να διευρυνθεί και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή της αρπαγής της λαϊκής περιουσίας και της ισοπέδωσης της κοινωνίας και στη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, με τη μαζική και μαχητική παρουσία στα Δικαστήρια κατά τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αλλά και σε όλους τους καθημερινούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.
 
Καλούμε κυρίως όλους αυτούς που η κρίση πρώτους έχει χτυπήσει και σήμερα βγαίνει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό ή τους κόβουν ρεύμα, νερό ή αέριο, να συστρατευθούν σ’ αυτό τον αγώνα. Γιατί αυτοί οι ίδιοι που έχουν φτωχοποιήσει την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας, προσπαθούν να μας ενοχοποιήσουν για την κατάσταση που ζούμε… Καιρός ο φόβος κι η “ντροπή” να δώσουν τη θέση τους στη δράση και τον αγώνα για ζωή κι αξιοπρέπεια!
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ/ΝΕΡΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης