Εναρξη νέου κύκλου μαθημάτων μπριτζ στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Νέος κύκλος μαθημάτων Μπριτζ, ενός δημοφιλούς σε παγκόσμιο επίπεδο παιχνιδιού, ξεκινά σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα από την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Νέος κύκλος μαθημάτων Μπριτζ, ενός δημοφιλούς σε παγκόσμιο επίπεδο παιχνιδιού, ξεκινά σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα από την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Rating: 0

Εναρξη νέου κύκλου μαθημάτων μπριτζ στα Τρίκαλα

Εναρξη νέου κύκλου μαθημάτων μπριτζ στα Τρίκαλα

Νέος κύκλος μαθημάτων Μπριτζ, ενός δημοφιλούς σε παγκόσμιο επίπεδο παιχνιδιού, ξεκινά σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα από την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ και με τις οδηγίες του κ. Γιώργου Δημητρακόπουλου. Τα μαθήματα που θα γίνονται στο «Πανελλήνιο» κάθε Τρίτη θα ξεκινήσουν στις 7 το απόγευμα και ήδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους συμπολίτες που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τα μυστικά του αθλήματος που αποκαλείται και «Σκάκι της Τράπουλας» λόγω της σχέσης του με τις πνευματικές ικανότητες του αθλητή.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εκμάθησης τον οποίο παρακολούθησαν Τρικαλινοί και συγκροτήθηκε αγωνιστικός όμιλος που έχει ενταχθεί στο σύλλογος «Η Άμιλλα». Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων δόθηκε και ο πρώτος αγώνας μεταξύ όλων των μαθητών της Ομοσπονδίας με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους Τρικαλινούς.

 

ΜΠΡΙΤΖ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

   Από τα πολλά πνευματικά αθλήματα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος για την ψυχαγωγία του, ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στον κόσμο. Οι Άγγλοι είναι ξετρελαμένοι με το κρίκετ, οι Γάλλοι λατρεύουν την ποδηλασία, οι Ρώσοι επιδίδονται στο σκάκι, ενώ το μπειζμπολ είναι το εθνικό σπορ των Αμερικανών. Όλες όμως οι εθνικότητες παίζουν ΜΠΡΙΤΖ. Αυτό στο οποίο απέτυχαν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρ κι ο Ναπολέων, το πέτυχε ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ : να εξαφανίσει τα σύνορα και να καθιερώσει μια κοινή γλώσσα που να μιλιέται απ’ όλους τους παίκτες. ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ ψυχαγωγεί Άραβες και Ευρωπαίους, Αυστραλούς κι Ινδούς, Βουδιστές και Χριστιανούς, τραπεζίτες και ταξιτζήδες, τον Bill Gates και τον ανώνυμο μιας φτωχικής συνοικίας σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι το ίδιο διαδεδομένο και στη χώρα μας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι παιχνίδι της ελίτ, ότι παίζεται δηλαδή από το καλύτερο ( κοινωνικά, οικονομικά ή πνευματικά ) τμήμα του κοινωνικού συνόλου. Όμως, αυτό είναι μια μεγάλη παρεξήγηση, αφού παίζεται απ’ όλο τον κόσμο, σε όλον τον πλανήτη, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις, άνδρες και γυναίκες, νεαρούς και ηλικιωμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, οποιασδήποτε κοινωνικής επιφάνειας. Στον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας, για παράδειγμα, συμμετέχουν γιατροί και υπάλληλοι, στρατιωτικοί και μεροκαματιάρηδες, εκπαιδευτικοί και αγρότες, μηχανικοί και συνταξιούχοι. Σημειωτέον ότι η συμμετοχή στο παιχνίδι, που γίνεται μια φορά την εβδομάδα, στοιχίζει τρία (3) Ευρω!

Κάποιοι καταφέρονται εναντίον του μπριτζ γιατί παίζεται με τράπουλα. Ωστόσο, το αγωνιστικό μπριτζ δεν έχει καμία σχέση με τον τζόγο. Η τράπουλα είναι το εργαλείο, όπως το μπαλάκι του τένις για τον τενίστα, η σφαίρα για τον σφαιροβόλο, το πιόνια για τον σκακιστή. Με τους αριθμούς και τα χρώματα των φύλλων της τράπουλας, γίνονται διάφοροι συνδυασμοί από κάθε ζεύγος, που συναγωνίζεται τα υπόλοιπα , για να επιτύχει καλύτερο σκορ. Θα μπορούσε, μάλιστα, κάποιος να πει πως το μπριτζ είναι το «σκάκι της τράπουλας». Αν δεν ήταν έτσι, θα το αναγνώριζε η πολιτεία με το νόμο 75/75, μαζί με το σκάκι ως τα μόνα πνευματικά αθλήματα, με την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τις ομοσπονδίες τους ;

Άλλοι έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι. Μα και τάβλι να θέλεις να μάθεις ή μπιρίμπα, δεν είναι εύκολο!

Μάλιστα, ύστερα από ελάχιστα μαθήματα μπριτζ, έχει την δυνατότητα να παίξει ο καθένας άνετα με τους φίλους του και την παρέα του και να λαμβάνει μέρος σε αγώνες με αθλητές του επιπέδου του, και με το τέλος των μαθημάτων θα έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μην τον υποτιμά ο αντίπαλος. Το δύσκολο είναι να θέλει να γίνει κάποιος πρωταθλητής στην κατηγορία του, κάτι που, βεβαίως, ισχύει για όλα τα αθλήματα. Τι διαφορετικό, άλλωστε, εκτός από δύσκολο θα μπορούσε να είναι ένα ανεξάντλητο παιχνίδι που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των παικτών, όσες δεκαετίες κι αν περάσουν ;

Ορισμένοι, πάλι, υπερθεματίζουν σε κατηγορίες εναντίον του μπριτζ, αν πρόκειται να διδαχθεί σε νέους (για εθισμό στη χαρτοπαιξία, για χάσιμο χρόνου, για ακινησία κ.λ.π.). Ίσα ίσα, η εκμάθηση και η ενασχόληση των νέων (μαθητών και φοιτητών) με το μπριτζ, πέρα από τη διασκέδαση που προσφέρει, συμβάλλει στη γενική διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το αγωνιστικό μπριτζ απομακρύνει από κακές ενασχολήσεις και ταυτόχρονα καλλιεργεί το πνεύμα, κοινωνικοποιεί και συνάμα ενισχύει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, αναπτύσσει τη συγκριτική ικανότητα και βοηθά στην εκμάθηση της αποδοχής των κανόνων, υποκινεί τη λογική οργάνωση της μελέτης, αυξάνει τον αυτοσεβασμό και τον ετεροσεβασμό. Επιπλέον, η νομοθεσία δίνει στους αθλητές – μπριτζερ όλες τις διευκολύνσεις που παρέχει και στους αθλητές των άλλων αθλημάτων, όπως υποχρεωτικές άδειες των υπαλλήλων και των στρατευμένων για συμμετοχή σε επίσημους αγώνες (Εθνικούς, Πανευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους). Σε διακεκριμένους αθλητές, ακόμη, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής, χωρίς εξετάσεις, σε Α.ΕΙ. και Τ.Ε.Ι. ή παρέχονται μόρια σε άλλους με μικρότερες διακρίσεις.

Μερικοί, τέλος, έχουν την άποψη ότι οι παίκτες του μπριτζ είναι ¨κολλημένοι¨ με το παιχνίδι και ξοδεύουν πολλές ώρες γι’ αυτό. Είναι αλήθεια. Όσοι ασχολούνται με το μπριτζ, πέρα από το παιχνίδι σε τουρνουά ή αλλού (διαδίκτυο, παρέες στο σπίτι), μελετούν σχετικά βιβλία και περιοδικά, κατεβάζουν από το διαδίκτυο πληροφορίες για συμβάσεις και στρατηγικές του παιχνιδιού, δημοσιεύουν τις δικές τους ή απαντούν στα προβλήματα που θέτουν οι άλλοι παίκτες, συζητούν με τον συμπαίκτη τους στο τηλέφωνο για θέματα διαιτησίας, αγοραστικά, εκτελεστικά ή αμυντικά προβλήματα που προέκυψαν πάνω στο τραπέζι και, όπως σε κάθε παιχνίδι, αξιολογούν μετά τη λήξη του τις κινήσεις τους και δίνουν συμβουλές ο ένας στον άλλο. Και όλα αυτά γιατί ;

  • ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ είναι ένα πνευματικό παιχνίδι – άθλημα, που ως πρωταρχικό στόχο έχει την ψυχαγωγία, με την ετυμολογική σημασία της λέξης. Διασκεδάζει, συναρπάζει και την ίδια στιγμή ακονίζει το μυαλό.
  • ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ είναι άθλημα πολύπλευρο, που εξασκεί τον αθλητή στην αυτοσυγκέντρωση, είναι κατεξοχήν κοινωνικό και προσφέρει ανάπαυλα από την εργασία και διαφυγή από την καθημερινότητα, αποτελεί το μέσον για δημιουργία νέων γνωριμιών και νέων φίλων και αφορμή για εκδρομές.
  • ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ είναι το αντίδοτο στη μοναξιά και την απομόνωση, είναι ένας ολόκληρος κόσμος και δίνει σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν διακρίσεις και έπαθλα.
  • ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ είναι ένα παιχνίδι ζωής !

 

Περισσότερες πληροφορίες στον ισότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ : http://www.hellasbridge.org

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή