Ενας φοιτητής που κάτι μας θυμίζει, αύριο στην Κιν/κη Λέσχη Reviewed by Momizat on . Ο Roque είναι ένας νεαρός που καταφτάνει στο Μπουένος Αιρες για να σπουδάσει. Όπως κάθε πρωτοετής φοιτητής ο Roque εκτός από τα μαθήματα, θέλει να γευτεί την ερ Ο Roque είναι ένας νεαρός που καταφτάνει στο Μπουένος Αιρες για να σπουδάσει. Όπως κάθε πρωτοετής φοιτητής ο Roque εκτός από τα μαθήματα, θέλει να γευτεί την ερ Rating: 0

Ενας φοιτητής που κάτι μας θυμίζει, αύριο στην Κιν/κη Λέσχη

Ενας φοιτητής που κάτι μας θυμίζει, αύριο στην Κιν/κη Λέσχη

Ο Roque είναι ένας νεαρός που καταφτάνει στο Μπουένος Αιρες για να σπουδάσει. Όπως κάθε πρωτοετής φοιτητής ο Roque εκτός από τα μαθήματα, θέλει να γευτεί την εργένικη ενήλικη ζωή. Να ερωτευτεί και να διασκεδάσει. Όλα αυτά αλλάζουν όμως μετά τη γνωριμία του με την όμορφη βοηθό καθηγητή Paula. Για να είναι κοντά της και να έχει περισσότερες πιθανότητες να τη γοητεύσει ο Roque εντάσσεται σε μια πολιτική νεολαία και γίνεται πολύ γρήγορα το δεξί χέρι του μέντορα της αριστερής πολιτικής οργάνωσης.

f4

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί το κεντρικό πρόσωπο σε κάθε του κίνηση, γίνεται χρήση της κάμερας στον ώμο ενώ δεν παραλείπονται ποικίλα μεσαία κοντινά πλάνα των διάφορων φοιτητών που απαρτίζουν το περιβάλλον του Ρόκε. Οι διάλογοι είναι ατέρμονοι και απαιτούν μια ιδιαίτερη προσοχή από το θεατή για να μπορέσει να παρακολουθήσει τους ρητορικούς αγώνες που λαμβάνουν χώρα με τις ιδεολογικές τους αποχρώσεις. Σε μερικά σημεία διαφαίνεται η εργασία ενός νεαρού, πρωτο-μυημένου στα μυστικά της σκηνοθεσίας κινηματογραφιστή.

Ωστόσο, ο Σαντιάγο Μίτρε καταφέρνει να αποδώσει αποτελεσματικά το ρυθμό ενός φιλμικού κειμένου που μιλά για έναν περιπλανώμενο φοιτητή ο οποίος αναζητά μία ταυτότητα, ένα ιδανικό και ένα καλύτερο μέλλον ενώ έρχεται αντιμέτωπος με απανωτές πολιτικές κρίσεις. Η απώλεια της αθωότητας συντελείται βαθμιαία στον αφελή και υποτακτικό Ρόκε, ενώ βγαίνει πλούσιος από τα μαθήματα ζωής που του έδωσε η παραπάνω εμπειρία του. Κάτω από αυτήν την οπτική γωνία, ο τίτλος της ταινίας «Ο Φοιτητής» δεν αναφέρεται στις πανεπιστημιακές σπουδές αλλά στη Μάθηση, με την ευρεία έννοια του όρου.

Με χαμηλό μπάτζετ και ένα αξιόλογο κάστινγκ (η ερμηνεία του Εστεμπάν Λαμότε διακρίνεται), ο σκηνοθέτης ασκεί μια δεινή κριτική στον τρόπο άσκησης της πολιτικής και στην εξουσία.

Παίζουν: Εστεμπάν Λαμότε, Ρομίνα Πάουλα, Ρικάρντο Φέλιξ, Βαλέρια Κορέα. Η ταινία προβάλλεται από τον Μικρόκοσμο.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Γνωρίζοντας ότι η Αργεντινή έχει κάποια κοινά στοιχεία με την Ελλάδα σε επίπεδο κοινωνικο-πολιτικής εξέλιξης (βλ. Ν. Π. Μουζέλης «Κοινοβουλευτισμός και εκβιομηχάνιση στην ημι-περιφέρεια Ελλάδα, Βαλκάνια, Λατινική Αμερική») και στον οικονομικό τομέα, θα λέγαμε ότι η ταινία «Ο Φοιτητής» μας αφορά ακόμη περισσότερο. Οι πελατειακές σχέσεις, για παράδειγμα, μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων χαρακτηρίζουν την Ελλάδα από την εποχή της δημιουργίας του νέου-ελληνικού κράτους μετά την Τουρκοκρατία. Ο σκηνοθέτης με την ιστορία του «Φοιτητή» αναπαριστά εύγλωττα την εκποίηση του κράτους και των αξιών για καθαρά συμφεροντολογικούς σκοπούς, εκποίηση που παρατηρείται σε μη αναπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Αργεντινή.

f3

Η πολυβραβευμένη (πρώτη) ταινία του Αργεντινού Σαντιάγο Μίτρε ανατέμει την ανάδειξη και την εξέλιξη αυτού που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «πολιτικόν άνδρα». Το ταλέντο της «οργανωτικής πειθούς» και μία ιδέα επιθετικής γοητείας είναι ικανά από μόνα τους να σε ανεβάσουν στην ιεραρχία της πολιτικής σκηνής. Ή μήπως όχι; Μήπως χρειάζονται και οι ιδέες, η πολιτική και γενικότερη καλλιέργεια, ένα είδος οράματος για έναν δικαιότερο κόσμο;

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο «Φοιτητής» έχει αποσπάσει 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ με προεξάρχοντα τα ακόλουθα :

  • Φεστιβάλ Λοκάρνο : Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής,
  • BAFICI Μπουένος Άιρες : Καλύτερη ταινία, καλύτερη φωτογραφία, βραβείο της ένωσης κριτικών κιν/φου
  • Φεστιβάλ  Καρταχένα (Κολομβία) : καλύτερη ταινία
  • Καλυτερη πρώτη ταινία, καλύτερος πρώτος ανδρικός ρόλος, καλύτερος πρώτος γυναικέιος ρόλος, καλύτερο σενάριο από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Αργεντινής.
  • Φεστιβάλ Χιχόν (Ισπανία) : Καλύτερη ταινία, καλύτερο σενάριο, βραβείο νεότητας.
  • Φεστιβάλ Λίμα (Περού) Βραβείο διεθνούς ένωσης κριτικών κιν/φου.

f1

Το τρέιλερ θα το δείτε εδώ

Info

Τίτλος: Ο φοιτητής EL ESTUDIANTE / THE STUDENT

Είδος: Κοινωνική

Εικόνα: Έγχρωμη

Διάρκεια: 110′

 

Σκηνοθεσία: Santiago Mitre
Σενάριο: Santiago Mitre

Πρωταγωνιστούν: Εστεμπάν Λαμότε, Ρομίνα Πάουλα, Ρικάρντο Φέλιξ, Βαλέρια ΚορέαΜουσική: Los Natas

Χώρα προέλευσης: Αργεντινή
Γλώσσα: Ισπανικά

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, αίθουσα δημοτικού κινηματογράφου, μύλος Ματσόπουλου.

Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή