Ενα ακόμη βήμα για ενοποίηση τριών χώρων για τον πολιτισμό Reviewed by Momizat on . Όπως είναι γνωστό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο Δήμος Τρικκαίων είχε υποβάλλει πρόταση για απόκτηση των αποθηκών της ΕΑΣΤ στον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι μια πα Όπως είναι γνωστό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο Δήμος Τρικκαίων είχε υποβάλλει πρόταση για απόκτηση των αποθηκών της ΕΑΣΤ στον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι μια πα Rating: 0

Ενα ακόμη βήμα για ενοποίηση τριών χώρων για τον πολιτισμό

Ενα ακόμη βήμα για ενοποίηση τριών χώρων για τον πολιτισμό

Όπως είναι γνωστό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο Δήμος Τρικκαίων είχε υποβάλλει πρόταση για απόκτηση των αποθηκών της ΕΑΣΤ στον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι μια παμπάλαια υπόθεση, που είχε εγκαταλειφθεί, αφού δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Οι συζητήσεις που γίνονταν και παλιότερα, αφορούσαν στην αξιοποίηση του χώρου, για την οποία ήδη υπάρχει μελέτη από σπουδαστές του τέως τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων (δείτε εδώ). Πλέον, οι αποθήκες πέρασαν στα χέρια του Δήμου. Όπως ανακοινώθηκε, «Ο Δήμος Τρικκαίων απέκτησε το Διατηρητέο Κτίριο «Αποθήκη ΕΑΣ Τρικάλων» που βρίσκεται στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Τρικάλων. Πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε στο διάστημα 1881 – 1886 και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής συνδεδεμένο με ιστορικές μνήμες». Ολο το σχέδιο, όμως, περιλαμβάνει ενοποίηση του χώρου από την ΚΟΜΔΕ μέχρι τον μύλο Ματσόπουλου (δείτε εδώ και εδώ)

Αυτό το κτήριο:

  • λόγω των αρχιτεκτονικών του στοιχείων αλλά και της ιστορικότητάς του, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά Διατηρητέο Μνημείο, σύμφωνα με την αριθμ. ΥΠΠΟ / ΔΙΛΑΠ / Γ / 1568 / 32556 / 22-4-1997 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Στο πλαίσιο της αρ. πρωτ. 884/2013 Πρόσκλησης του «Πράσινου Ταμείου» για την υποβολή προτάσεων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα : «Απόκτηση και Διαμόρφωση ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις – 2013» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του Προγράμματος, ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλε πρόταση, σύμφωνα με την αριθμ. 142/2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απευθείας αγορά και απόκτηση του εν λόγω Διατηρητέου Κτιρίου.
  • Η πρόταση αυτή, έγινε δεκτή από το «Πράσινο Ταμείο» και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα η χρηματοδότηση ύψους 84.334,28 ευρώ €, για την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το συγκεκριμένο κτίριο θα χρησιμοποιηθεί μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας».

Απομένουν,  η πολιτική βούληση και η εξεύρεση χρημάτων.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή