"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

29.1 C
Trikala

Ενδοοικογενειακή βία: Νέα αυστηρά μέτρα – Κανόνας η προφυλάκιση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προχώρησε σε ανακοίνωση δεκατριών διατάξεωνπου τροποποιούν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, μεσούσης της υπόθεσης Λύτρα.

Επί της ουσίας αυστηροποιούνται όλα τα πλαίσια που αφορούν σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με την προφυλάκιση να μετατρέπεται σε κανόνα -και όχι εξαίρεση- ενώ πλέον δεν θα χορηγείται αναστολή κατά την επιβολή ποινής.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όσοι βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας θα παρακολουθούνται στο εξής με «βραχιολάκι».

Όπως είπε, η επιβολή προσωρινής κράτησης για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, θα τηρείται κατά κανόνα, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, εξαγγέλθηκαν τα εξής μέτρα:

  • η προσωρινή κράτηση μετατρέπεται σε κανόνα, σε κακουργηματικής φύσης αδικήματα και μόνο κατ’ εξαίρεση θα επιβάλλονται περιοριστικοί όροι. Αντιστοίχως, προφυλάκιση θα χωρεί και σε πλημμελήματα.
  • δεν θα χορηγείται αναστολή σε καταδικασμένους για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας κατά την επιβολή ποινής, ενώ η ποινή τους δεν θα μπορεί να μετατραπεί,
  • οι υποθέσεις μετά το πέρας της ανάκρισης θα παραπέμπονται κατευθείαν σε δίκη, χωρίς πρώτα να περνάει από την κρίση δικαστικού συμβουλίου
  • για τα αυτόφωρα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση θα παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
  • προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
  • δίνεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων πριν καν ασκηθεί ποινική δίωξη. Η παραβίαση τους θα ισοδυναμεί με ποινή φυλάκισης για τον δράση
  • κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  • δίνεται το δικαίωμα στον εισαγγελέα να ελέγξει αυτεπαγγέλτως το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών
  • επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης