"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Ενθουσιασμός από προτομή που βρέθηκε στη διάρκεια εργασιών του Δήμου Αθηναίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπροστά σε ένα σημαντικό εύρημα βρίσκεται ο δήμος Αθηναίων, με τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν να αναδεικνύουν τη σημασία της ανακάλυψης.

Η είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από από την Αρχαιολογική Εφορεία της Αθήνας. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν πρόκειται για κάποια κεφαλή από ερμαϊκή στήλη οι οποίες δέσποζαν στην Αττική, στις προσόψεις των σπιτιών αρχικά την περίοδο των Πεισιστρατιδών στα μέσα του 6ου π. Χ και αργότερα κατά την ρωμαϊκή περίοδο.

Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ψηλές ορθογώνιες στήλες, στην κορυφή των οποίων δέσποζε προτομή απο διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα της Αρχαίας Ελλάδας και υιοθετήθηκαν, κατά κόρον από τον Πεισιστρατίδη Ίππαρχο.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, κατά την Αρχαιότητα δεν ήταν τόσο τετραγωνισμένες αλλά είχαν τη μορφή πέτρας-οι λεγόμενοι Ερμαίοι λόφοι-πάνω στις οποίους τοποθετούσαν συμβολικές μορφές.

Αργότερα εξελίχθηκαν και κατά τη ρωμαικη περίοδο υιοθετήθηκαν κατά κόρον: στη Δήλο, για παράδειγμα, δεσπόζουν ερμαίες στήλες με τη μορφή Φαλλού-κληρονομία των Ελλήνων από τους Πελασγούς. Τις στήλες τοποθετούσαν εκεί για καλή τύχη και για δύναμη, για προστασία της περιουσίας και γι αυτό ως επί το πλείστον αποδίδονταν στον θεό Ερμή.

Στα ρωμαικά χρόνια δεν έφερναν τη μορφή του Ερμή αλλά διάφορων κορυφαίων στρατηγών ή είχαν λειτουργική χρήση-δηλαδή χρησίμευαν για να βρει κανείς τη σωστή οδό ή δρόμο. Γι αυτό και βρίσκονταν σε αφθονία-ειδικά στο κέντρο της Αθήνας έχουν βρεθεί πολλά τέτοια ευρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεσπόζουν στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Μπενάκη και αλλού.

Περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, αναμένονται από την αρχαιολογική υπηρεσία.

dimarxos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης