Εντεκα μονοπάτια, έντεκα όμορφες διαδρομές στον Κόζιακα Reviewed by Momizat on . Ο Σύλλογος των Επαγγελματιών Ορεινού Όγκου Ν. Τρικάλων “Ξένιος Ζευς” χρηματοδότησε την διάνοιξη του δικτύου μονοπατιών του Κόζιακα . Το δίκτυο των μονοπατιών απ Ο Σύλλογος των Επαγγελματιών Ορεινού Όγκου Ν. Τρικάλων “Ξένιος Ζευς” χρηματοδότησε την διάνοιξη του δικτύου μονοπατιών του Κόζιακα . Το δίκτυο των μονοπατιών απ Rating: 0

Εντεκα μονοπάτια, έντεκα όμορφες διαδρομές στον Κόζιακα

Εντεκα μονοπάτια, έντεκα όμορφες διαδρομές στον Κόζιακα

Ο Σύλλογος των Επαγγελματιών Ορεινού Όγκου Ν. Τρικάλων “Ξένιος Ζευς” χρηματοδότησε την διάνοιξη του δικτύου μονοπατιών του Κόζιακα . Το δίκτυο των μονοπατιών αποτελείται από 11 επιμέρους μονοπάτια τα οποία συναντώνται και δημιουργούν ένα πλέγμα, προσφέροντας πολλές εναλλακτικές διαδρομές στους πεζοπόρους και τους τουρίστες της περιοχής. Το συνολικό μήκος των μονοπατιών του δικτύου ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα, και η αφετηρία τους είναι η πλατεία της Ελάτης. Τα μονοπάτια του δικτύου ήταν αυτά που πριν μερικές δεκάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι και οι βοσκοί για να ανεβούν στο βουνό με τα ζώα τους. Λόγω της μείωσης της κτηνοτροφίας, αυτά χάθηκαν μέσα στην πυκνή βλάστηση το βουνού. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που έκανε την διάνοιξη χρονοβόρα και δύσκολη. Το κάθε μονοπάτι καθαρίστηκε από κλαδιά και πέτρες ενώ έγιναν εργασίες βελτίωσης σε πολλά σημεία τους. Επίσης, τα μεγάλα πεσμένα έλατα που εμπόδιζαν την διέλευση κόπηκαν και ο χρόνος πρόσβασης μειώθηκε.

Τα έντεκα μονοπάτια που ανοίχτηκαν σηματοδοτήθηκαν με μεταλλικά πινακιδάκια διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων το κάθε ένα, για να είναι διακριτά μεταξύ τους. Συνολικά τοποθετήθηκαν πάνω από 800 πινακιδάκια και 30 πινακίδες που περιγράφουν τις κατευθύνσεις στα κομβικά σημεία. Στην πλατεία της Ελάτης τοποθετήθηκε πινακίδα με το χάρτη των μονοπατιών ενώ βγαίνοντας από τον οικισμό (πάνω από την Ελάτη) τοποθετήθηκε μεγάλη πινακίδα με τις κατευθύνσεις των μονοπατιών. Για τα κύρια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν πινακιδάκια σχήματος τετράγωνο ενώ για τα δευτερεύοντα σχήματος τρίγωνο. Τα επιμέρους μονοπάτια που καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν είναι τα ακόλουθα

1. Ελάτη – Πάνω Λιβάδια – Τσουκνιδούλα – Κώστα (Τετράγωνο Πορτοκαλί) :  Δυσκολίας Μέτρια

2. Ελάτη – Κάτω Λιβάδια – Πάνω Λιβάδια (Τρίγωνο Κίτρινο) : Δυσκολίας Εύκολο

3. Ελατη – Πουλιμέν – Βάρα – Καναλάκια – Κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ :  (Τετράγωνο Κίτρινο) Δυσκολίας Μέτρια

4. Γούβα – Τσουκνιδούλα – Θύρα – Μνήμα Παπαδιάς (Τετράγωνο Μπλέ) :  Δυσκολίας Δύσκολο

5. Καναλια – Μνήμα Παπαδιάς – Κώστα – Σπηλιά Μπέη (Τετράγωνο Κόκκινο) τμήμα του μονοπατιού που διασχίζει τον Κόζιακα :  Δυσκολίας Μέτρια

6. Μνήμα Παπαδιάς – Κορυφή Τσιόκι 1526μ (Τρίγωνο Μπλέ) :  Δυσκολίας Μέτρια

7. Ελάτη – Υδραγωγείο – Αγία Τριάδα (Τρίγωνο Κόκκινο) :  Δυσκολίας Εύκολο

8. Καναβια (Ελάτη) – Υδραγωγείο (Τετράγωνο Κίτρινο/Πράσινο) :  Δυσκολίας Εύκολο

9. Κανάβια (Ελάτη) – Αγία Τριάδα (Τρίγωνο Κίτρινο) :  Δυσκολίας Εύκολο

10. Υδραγωγείο – Αγωγός – Αγία Τριάδα (Τρίγωνο Μπλέ) : Δυσκολίας Εύκολο

11. Βάρα – Βρύση Αρβανίτες (ενώνεται με το μονοπάτι Χιονοδρομικό-Καταφύγιο) (Τρίγωνο Μπλέ) : Δυσκολίας Εύκολο

Σκοπός των μονοπατιών είναι να προσελκύουν ορειβάτες, πεζοπόρους, λάτρεις του ορεινού τρεξίματος καθώς και επισκέπτες της περιοχής. Τα περισσότερα μονοπάτια έγιναν με γνώμονα τον τουρισμό και είναι εύκολα να τα περπατήσει κανείς καθώς δεν απαιτούν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Παράλληλα δίνετε η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις ορειβασίας να ακολουθήσουν ένα βατό μονοπάτι και να δουν από κοντά το πανέμορφο ελατόδασος και να απολαύσουν την φύση.

Είναι κάτι που έλειπε από την περιοχή και που μπορεί να δώσει εναλλακτικές δραστηριότητες στο επισκέπτες, παρατείνοντας τη διαμονή τους. Το πλήθος των διαδρομών αλλά και το μήκος τους είναι μεγάλο και μπορεί να προσελκύσει συλλόγους ορειβασίας και πεζοπορίας από όλη την Ελλάδα για να τα περπατήσουν. Η καλή ποιότητα των μονοπατιών δίνει τη δυνατότητα να οργανωθούν ακόμα και αγώνες ορεινού τρεξίματος. Το τρόπος της σήμανση έγινε με βάση τις προδιαγραφές της Ομοσπονδίας Ορειβασίας αλλά και με βάση τον τρόπο που σηματοδοτούνται τα μονοπάτια στις Άλπεις. Έτσι, το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν αντίστοιχο και καλύτερο ακόμα και από αυτό των Ευρωπαϊκών μονοπατιών. Το κόστος της κατασκευή τους ήταν μηδαμινό σε σχέση με το μέγεθος και το τελικό αποτέλεσμα και δεν ξεπέρασε τα  δυο χιλιάδες ευρώ, σε αντίθεση με μονοπάτια που ανοίχτηκαν παλιότερα από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και κόστισαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μήκους μικρότερα των πέντε χιλιομέτρων και τα οποία έμειναν χαμένα χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά.

Στα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου για την ανάδειξη των μονοπατιών είναι η δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη με τα μονοπάτια και με την περιγραφή των διαδρομών του δικτύου. Ο χάρτης / οδηγός  θα μπορεί να διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες ώστε να τους ενημερώνει για τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή, και να μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν τη διαδρομή. Επίσης ο έντυπος χάρτης θα μπορεί να σταλεί σε ορειβατικούς συλλόγους και τουριστικά γραφεία για ενημέρωση, ώστε να προσθέτουν την περιοχή του Κόζιακα στα προγράμματα των δράσεών τους.

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ.Νικόλαο Κρούπη για την οργάνωση της πρωτοβουλίας,για την προσωπική εργασία καθώς και για τον σχεδιασμό του χάρτη. Επίσης τους εθελοντές ορειβάτες και φίλους που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας .

ΤΟ Δ.Σ.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή