"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Βήμα βήμα η διαδικασία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ , για 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πλέον οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν και να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς του Taxis στην ψηφιακή πύλη  MyAADE της ΑΑΔΕ.

Ο φόρος αποκαλύπτεται σήμερα σε περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να τον εξοφλήσουν σε 10 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών «άνοιξε» τον δρόμο για αποπληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα καθόρισε τον τρόπο που θα εξοφλούν οι πολίτες τον φόρο στο μέλλον. Επιπλέον, η τροπολογία αποκαλύπτει και τα ποσοστά των μειώσεων στον φόρο. 

Τι ακριβώς προβλέπει λοιπόν η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή;

  • από το 2022 και στο εξής «η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός».  Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή α΄δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της α’ δόσεως θα γίνεται «μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά)
  • «Η τελευταία δόση καταβάλλεται έως την τελευταία  εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους». Δηλαδή αν τα εκκαθαριστικά δε βγουν έως 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις  μειώνονται αυτομάτως σε εννέα.

Επιπλέον  ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ.

Μέχρι πού φτάνει το «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ

Η ίδια τροπολογία αποκαλύπτει και τις τελικές μειώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α.  φυσικών προσώπων, που χορηγείται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Και συγκεκριμένα:

  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ: έκπτωση 30%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ: έκπτωση 25%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ: έκπτωση 20%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ: έκπτωση 15%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ: έκπτωση 10%.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για την εφαρμογή της παρούσας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Βήμα – βήμα πώς θα μάθετε τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσετε

Πώς θα εκδώσετε όμως τα εκκαθαριστικά για να μάθετε τι φόρο θα πληρώσετε; Ιδού, η διαδικασία:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.

Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Ποιοι θα έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Υπάρχουν όμως και οι ήδη καθορισμένες εκπτώσεις αλλά και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης