ΕΝΦΙΑ: Γόμφοι και Μ. Καλύβια έγιναν… Εκάλη Reviewed by Momizat on . Δεν έχουν τέλος τα ευτράπελα του ΕΝΦΙΑ, με τις αντικειμενικές αξίες σε 25 νομούς της χώρας να είναι... "φουσκωμένες" έως και 1.700%, με αποτέλεσμα ορεινές και ά Δεν έχουν τέλος τα ευτράπελα του ΕΝΦΙΑ, με τις αντικειμενικές αξίες σε 25 νομούς της χώρας να είναι... "φουσκωμένες" έως και 1.700%, με αποτέλεσμα ορεινές και ά Rating: 0

ΕΝΦΙΑ: Γόμφοι και Μ. Καλύβια έγιναν… Εκάλη

ΕΝΦΙΑ: Γόμφοι και Μ. Καλύβια έγιναν… Εκάλη

Δεν έχουν τέλος τα ευτράπελα του ΕΝΦΙΑ, με τις αντικειμενικές αξίες σε 25 νομούς της χώρας να είναι… “φουσκωμένες” έως και 1.700%, με αποτέλεσμα ορεινές και άγονες περιοχές να έχουν μετατραπεί σε… φιλέτα!
Με έναν δικό της… “μαγικό” τρόπο, η εφορία κατάφερε να μετατρέψει εκτάσεις σε βραχώδεις περιοχές και λόγγους σε ακίνητα-φιλέτα σε ακριβά προάστια της Αττικής αυξάνοντας την αξία τους μέχρι και 1.700% σε σχέση με την πραγματική και χρεώνοντας στους ιδιοκτήτες εξωφρενικά ποσά για τον ΕΝΦΙΑ, γράφει σήμερα Το Έθνος.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιεύει η εφημερίδα είναι χαρακτηριστικά του αλαλούμ που επικρατεί, αφού φορολογούμενοι σε χωριά, οικισμούς και κωμοπόλεις 25 νομών να έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη… κροίσοι, με ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ!
Στην Κρήτη, φορολογούμενοι… ξύπνησαν με παραθαλάσσια σπίτια που δεν είχαν ποτέ ενώ άλλοι “έχασαν” σπίτια που είχαν δηλώσει στο Ε9! Φορολογούμενος στις Αρχάνες είδε στο εκκαθαριστικό του πως έχει σπίτι και μάλιστα παραθαλάσσιο 120 τ.μ., ενώ άλλος, στις Γούβες Ηρακλείου έψαχνε, αλλά δεν έβρισκε το σπίτι, για το οποίο είχε πληρώσει και χαράτσι!

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που αναφέρει η εφημερίδα:

– Για οικόπεδο ένα στρέμμα στους Γόμφους Τρικάλων, υπολογίστηκε αντικειμενική αξία 72 ευρώ το τ.μ, όταν η τιμή που είχε καθοριστεί για τον ΦΑΠ του 2013 στην ίδια περιοχή ήταν 4 ευρώ το τ.μ. (αύξηση 1.700%).

– Στο μεταλλικό του Κιλκίς, στάβλος 150 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με βάση τον ΕΝΦΙΑ έχει αντικειμενική αξία 228.000 ευρώ ενώ μονοκατοικία 75 τ.μ σε οικόπεδο 950 τ.μ έχει αντικειμενική αξία 148.000 ευρώ καθώς υπολογίστηκε με βάση τη Δ’ ζώνη του Κιλκίς.

– Στην ορεινή Άνω Βροντού των Σερρών, σε υψόμετρο 1060 μέτρων παλιό σπίτι, κατασκευής 1956, ετοιμόρροπο, έχει αντικειμενική αξία 320.000 ευρώ και το ποσό του ΕΝΦΙΑ είναι 1.570 ευρώ.

– Κομμάτι γης 930 τ.μ. σε μια βραχώδη έκταση στο ορεινό χωριό Πολυνέρι, πάνω από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, υπολογίστηκε όχι έχει αντικειμενική αξία 38.000 ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης του ζητά 5.000 ευρώ αλλά δεν βρίσκει αγοραστή

– Χωράφι 4 στρεμμάτων έξω από την πόλη των Σερρών αποτιμήθηκε από την Εφορία στα 380.000 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ στα 980 ευρώ

– Η αξία αγροτεμαχίου μέσα στον οικισμό του δήμου Αγνάντων στον νομό Άρτας υπολογίστηκε με 71 ευρώ το τ.μ. όταν η τιμή στην ίδια περιοχή με βάση την απόφαση για την ΦΑΠ του 2013 είχε καθοριστεί στα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Έτσι, 3,5 στρέμματα υπολογίστηκαν με βάση των ΕΝΦΙΑ στα 250.000 ευρώ ενώ η πραγματική τους αξία είναι 14.000 ευρώ

– Στον οικισμό Αργυρά του δήμου Πάτρας οικόπεδο 8 στρεμμάτων έχει φορολογητέα αξία 800.000 ευρώ ενώ με βάση τις περσινές τιμές στην ίδια περιοχή δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ

– Στο δήμο Πύργου, οικόπεδο 7 στρεμμάτων εκτός σχεδίου εκτιμήθηκε 1.323.000 εκατ. ευρώ δηλαδή 189 ευρώ το τετραγωνικό όταν το 2013 η τιμή ήταν 19€/τ.μ. και συνεπώς η συνολική του αξία 133.000 ευρώ

– Έκταση 7 στρεμμάτων στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων με βάση τον ΕΝΦΙΑ έχει αντικειμενική τιμή 815.568 ευρώ, δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερη από την αξία των 98.670 ευρώ σύμφωνα με τον ΦΑΠ του 2013 στα Καλυβάκια

– Στον Μαρκό Καρδίτσας υπολογίστηκαν αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων στις 20.000 ευρώ το στρέμμα όταν η αγοραία τιμή τους είναι κάτω από 2.000€

– Για αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στην Ασπροβάλτα, σχετικά κοντά στη θάλασσα, χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ 8.500€ ενώ αγροικία 55 τ.μ. στην Ασσηρο, σε οικόπεδο ενός στρέμματος έχει αντικειμενική αξία 75.000€

 

“Τρέχουν” να διορθώσουν τα… αδιόρθωτα!
Μετά το αλαλούμ και τα ευτράπελα του ενιαίου φόρου ακινήτου που υποτίθεται ότι θα ερχόταν να… ανακουφίσει τους φορολογούμενους, το υπουργείο Οικονομικών “τρέχει” τώρα να συμμαζέψει το χάος!
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διόρθωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς όπου οι αξίες των ακινήτων πολλαπλασιάστηκαν σε χρόνο dt!
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, θα γίνουν πολλές εικονικές εκκαθαρίσεις μέχρι να έρθει η στιγμή που να αναρτηθούν στο Taxisnet τα τελικά εκκαθαριστικά που θα διορθώσουν τα προηγούμενα λάθη.
Το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα έχουν “ανέβει” στο Taxisnet μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και τότε θα “ανοίξει” ξανά και η εφαρμογή για όσους θέλουν να διορθώσουν τα Ε9 τους.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να δηλώσουν κάποιο ακίνητο και το κάνουν το Σεπτέμβριο, θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

 

( Η φωτό απεικονίζει τους Γόμφους)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή