ΕΝΦΙΑ με τον μήνα Reviewed by Momizat on . Σε… ενοίκιο μετατρέπεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δόσεις κάθε μήνα Σε… ενοίκιο μετατρέπεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δόσεις κάθε μήνα Rating: 0

ΕΝΦΙΑ με τον μήνα

ΕΝΦΙΑ με τον μήνα

Σε… ενοίκιο μετατρέπεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δόσεις κάθε μήνα 34 ευρώ κατά μέσο όρο ή 2,093 δισ. ευρώ συνολικά. Σε περισσότερες δόσεις εξετάζεται να απλωθεί και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος, γεγονός που επιμερίζει το φορολογικό βάρος για τα νοικοκυριά, από την άλλη όμως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των μηνιαίων δαπανών, αφού στα πάγια έξοδα για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το δάνειο, το ενοίκιο του σπιτιού και τα φροντιστήρια των παιδιών μπαίνει σφήνα και η Εφορία.

Οπως αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα έχει κλειδώσει η απόφαση της κυβέρνησης η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι η αποπληρωμή του συνολικού ποσού του φόρου θα γίνει σε 10 ή 11 μηνιαίες δόσεις σε περίπτωση που εφαρμοστεί το ισχύον μοντέλο για την καταβολή της τελευταίας δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου. Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά «ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από τον Μάρτιο».

Η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του φόρου θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, καθώς περιορίζει το μηνιαίο ταμειακό βάρος. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου με ΕΝΦΙΑ ύψους 1.000 ευρώ φέτος πληρώνει το μήνα 166,6 ευρώ ενώ το 2022 θα καταβάλλει 100 ευρώ αν οι δόσεις είναι 10 ή 90,9 ευρώ για 11 δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας αντικειμενικές τιμές, αλλά το οικονομικό επιτελείο υπόσχεται ότι με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές θα εξουδετερώσει το επιπλέον φορολογικό βάρος για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και μάλιστα για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας ο φόρος θα μειωθεί σε σχέση με φέτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τον Μάρτιο οι πληρωμές είναι να έχει οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ, εγχείρημα καθόλου εύκολο με την αρμόδια επιτροπή να τρέχει διάφορα μοντέλα προκειμένου να βρει τη συνταγή για τον κόφτη των επιβαρύνσεων από τις αντικειμενικές τιμές. Λόγω της πολυπλοκότητας της άσκησης, το σχετικό νομοσχέδιο παραπέμπεται για τον Ιανουάριο όταν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάθεσή του στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση στις ζώνες που ήταν εκτός του αντικειμενικού συστήματος της αξίας των ακινήτων, σημειώνοντας ότι έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές στις υφιστάμενες ζώνες και τώρα ελέγχεται εάν οι νέοι συντελεστές φέρνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κλίμακα του νέου ΕΝΦΙΑ θα έχει περισσότερους συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του, ενώ σε αυτή θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα, ο οποίος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωσή τους τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σχόλια (6)

 • Jim Riflevinegar

  Τελικά μας τα πήρανε τα σπίτια μας, αυτοί οι …παλιοκουμμουνιστές.( με ου)
  Έτσι δεν είναι κ.POLITIS;

  Απάντηση
  • POLITIS

   Property Tax υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, και είναι σωστό να υπάρχει, μια και η ιδιοκτησία είναι περιουσία.
   Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε τόσα χρόνια και δανειζόμασταν για κατανάλωση, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας αντί να δημιουργούμε ανάπτυξη και να καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, δείχνει την κατάντια των πολιτικών της μεταπολίτευσης…

   Απάντηση
   • Jim Riflevinegar

    Περιουσία υπενθυμίζω ότι ορίζεται το σύνολο των δικαιωμάτων και .. υποχρεώσεων ενός ατόμου. Άρα πρέπει να φορολογήσουμε και το σαλόνι μου, την …ψησταριά μου, το ψυγείο μου, το χρηματοκιβώτιο μου, το δάνειο μου;(ακίνητα λόγω βάρους όλα). Στους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, περιλαμβάνετε και τους: Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, ή εξαιρούνται αυτοί, διότι δανείστηκαν μόνον οι, Ανδρέας Παπανδρέου και Σημίτης;
    Ο Έλλην δεν γνωρίζει κανένα …πρόπερτι ταξ( ρωτήστε στην Ασκληπιού εάν δεν πιστεύετε). Ως γνήσιος δεξιός, έπρεπε να σέβεστε την πρώτη τουλάχιστον, οικία. Στα ”άλλα”, πατήστε τους όλους.

    Απάντηση
    • POLITIS

     Τα υλικά έχουν ΦΠΑ, τα ακίνητα αποδίδουν οπότε χρειάζεται και τακτική φορολόγηση, όπως οι καταθέσεις κτλ. Αφού δεν έχεις ιδέα από οικονομικά, τι μιλάς?

     Όλοι οι πολιτικοί ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΛΑΟΣ, και τώρα τους πληρώνει φυσικά, έχουν ευθύνη.

     Δεξιός δεν είμαι, μακριά από μένα η λαϊκή δεξιά που κατέστρεψε την χώρα, μαζί με τους αριστερούς και τους σοσιαλιστές. Ο φιλελευθερισμός είναι το σύστημα που έχει αποδειχθεί καλύτερο.

     Απάντηση
 • Jim Riflevinegar

  Φιλελεύθεροι στην χώρα μας δήλωσαν (και υπέγραψαν) μόνον δύο. Ο Μητσοτάκης ο Α΄και ο Β΄. Σε αυτούς πιστεύεις, ή αυτοί σε πληρώνουν; Για το δεύτερο να σε δικαιολογήσω, η δουλειά δεν είναι ντροπή…Να δεις που θα πάει σε λίγο ο Κούλης μόλις τα σκ@τώσει. Εκεί που πήγε και ο (Ελλάς-Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς). Αλήθεια πόσο κάφρος μπορείς να είσαι εάν φωνάζεις ένα τέτοιο σύνθημα; Δεν σε είδαμε τόσο καιρό που αρθρογραφείς να …προσβάλλεις την …λαϊκή Δεξιά(όρος κατάλληλος για …α-νόητους, μου θυμίζει τους …λούστρους στο δημοψήφισμα του ’74, ήσαν όλοι …Βασιλικοί).
  Υ.Γ. Όταν το ΄74-΄78 ”φτύναμε αίμα” στην ΑΣΟΕΕ να ”περάσουμε” την Θανοπούλου, ούτε που το φανταζόμασταν, ότι θα μας κάνεις ”μάθημα” εσύ. Σε ”χαρίζω” τον μισό αιώνα στο επιχειρείν. Καλή σου …νύκτα, μεγάλωσα πια, την πίπτω νωρίς…

  Απάντηση
 • POLITIS

  Δεν υπάρχουν κόμματα φιλελευθέρων στην Ελλάδα, εκφράζονται μέσα σε άλλα, μια και η Ελλάδα έχει πολυσυλλεκτικά μεγάλα κόμματα, λόγω ενισχυμένης αναλογικής.
  Φυσικά και δε με πληρώνει κανείς, όπως τα κομματόσκυλα που κατέστρεψαν την Ελλάδα μεταπολιτευτικά.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή