"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Εν αναμονή αποτελεσμάτων για τα νεκρά πουλιά της λίμνης Κάρλας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των νεκρών πτηνών και ψαριών που συλλέχτηκαν προ ημερών από την λίμνη Κάρλα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες θανάτου τους. Ευχή όλων να μην πρόκειται για την γρίπη των πτηνών ή τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά να προήλθε από τοξικά μικροβακτήρια.

Αυτό προέκυψε από την χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε, παρουσία όλων των αρμοδίων φορέων, με τον Κώστα Αγοραστό να επισημαίνει «την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας και όχι την δυσφήμιση της λίμνης», αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον όσων προσέγγισαν προ ημερών το περιβαλλοντικό αυτό ζήτημα με σκοπιμότητες, αγνοώντας ότι αφορά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, το οποίο τελεί υπό στενή παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως η συνεργασία μεταξύ των φορέων, όπως διεφάνη στη χθεσινή σύσκεψη δεν είναι δεδομένη, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρ. Μπιλήνη να επικρίνει τις υπηρεσίες που συνέλλεξαν τα νεκρά πτηνά και τα απέστειλαν προς εξέταση σε διάφορα εργαστήρια, δίχως να περιμένουν το Κτηνιατρικό Εργαστήριο, το οποίο θα αποκλείσει καταρχήν την περίπτωση της γρίπης των πτηνών. «Κάποιοι με την συμπεριφορά τους δημιούργησαν θέμα δημόσιας υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το θέμα είναι με διάφορες ειδικότητες, αλλά όχι κτηνίατροι. Είναι σαν να πεθαίνει κάποιος άνθρωπος και αντί για τον ιατροδικαστή να παρεμβαίνει ένας πολιτικός μηχανικός».

Στον κ. Μπιλήνη απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κορμάς, με ειδικότητα την οικολογία και τους υδρόβιους μικροοργανισμούς, ο οποίος υποστήριξε ότι «περισυλλέγησαν 10 νεκρά πτηνά, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του υπουργείου με τα ύποπτα πουλιά για την γρίπη των πτηνών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ενδεχόμενο ο θάνατος να οφείλεται σε ενδεχόμενο τοξίνωσης από τοξικά μικροβακτήρια».

Πάντως όταν ο κ. Κορμάς ανέφερε ότι «κι άλλη φορά περισυλλέγησαν από το Τμήμα του νεκρά πουλιά», η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου τον διέκοψε, λέγοντας ότι «τότε είχε γίνει με την άδεια του Φορέα».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης