Εξι υποψήφιοι στα Τρίκαλα, με τα προγράμματα να αποτελούν “στοίχημα” των εκλογών Reviewed by Momizat on . Διαμορφώθηκε πλέον οριστικά ο κατάλογος των υποψηφίων για τον Δήμο Τρικκαίων. Μετά τη δήλωση στήριξης 20 τρικαλινών στον Δημήτρη Χατζηγάκη, οι υποψήφιοι για τον Διαμορφώθηκε πλέον οριστικά ο κατάλογος των υποψηφίων για τον Δήμο Τρικκαίων. Μετά τη δήλωση στήριξης 20 τρικαλινών στον Δημήτρη Χατζηγάκη, οι υποψήφιοι για τον Rating: 0

Εξι υποψήφιοι στα Τρίκαλα, με τα προγράμματα να αποτελούν “στοίχημα” των εκλογών

Εξι υποψήφιοι στα Τρίκαλα, με τα προγράμματα να αποτελούν “στοίχημα” των εκλογών

Διαμορφώθηκε πλέον οριστικά ο κατάλογος των υποψηφίων για τον Δήμο Τρικκαίων. Μετά τη δήλωση στήριξης 20 τρικαλινών στον Δημήτρη Χατζηγάκη, οι υποψήφιοι για τον θώκο της επόμενης πενταετίας ανήλθαν σε έξι.

Είναι οι Δημήτρης Παπαστεργίου (Επανεκκίνηση Τώρα), Δημήτρης Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή), Χρήστος Λάππας (Τρίκαλα Συμπολιτεία), Γιώργος Καΐκης (Λαϊκή Συσπείρωση), Γιώργος Μητσιούλης (Τρίκκης Πολιτεία), Δημήτρης Χατζηγάκης (Αλλαγή Πορείας). Φέτος, δηλαδή, δεν θα υφίσταται ο συνδυασμός Τρίκαλα – Πόλη Αναφοράς, του Μιχάλη Ταμήλου, που δημιουργήθηκε το 1998 και κατέλαβε επί δύο θητείες την εξουσία.

Πλέον, το κλίμα είναι διαμορφωμένο. Ο Δημ. Παπαστεργίου κινείται εδώ και πολύ καιρό, από τον περασμένο Δεκέμβριο επισήμως, συγκεντρώνοντας ένα νέο σε ηλικία και απόψεις δυναμικό, το οποίο πόρρω απέχει από τις συνήθεις πολιτικές εκφράσεις. Ναι μεν υπάρχουν κάποιοι που συμμετείχαν σε συνδυασμούς παλιότερα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα, όσων έχουν ανακοινωθεί επισήμως και όσων αναμένεται να γνωστοποιηθούν, δεν ενστερνίζεται ποσώς τον παλιό, ξεπερασμένο τρόπο άσκησης της πολιτικής.
Ο νυν Δήμαρχος από την πλευρά του, ουσιαστικά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει… τίποτε. Δημοσίως δηλαδή, αφού σε επίπεδο διαβουλεύσεων, κινείται, τόσο για τη διαμόρφωση του προγράμματος, όσο και για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν απώλειες, είτε λόγω διαφωνιών είτε λόγω κούρασης.

Η παράταξη (και όχι συνδυασμός) «Φυσάει Κόντρα» διαθέτει ισχυρό υπόβαθρο τη μόνη ουσιαστική άσκηση αντιπολίτευσης την τελευταία τριετία, επί πλήθους θεμάτων στον Δήμο. Στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και, παρότι υπήρξαν κάποιες ταλαντεύσεις ως προς τον χαρακτήρα της, ουσιαστικά κατέρχεται με ενισχυμένο σε σχέση με το 2010 δυναμικό, αφού και το κόμμα βρίσκεται άλλη διάσταση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχίζει να κινείται με βάση τη λογική της ανάδειξης των επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς φανφάρες, αλλά με βάση τη πολιτική άποψη που κάθετα τη διαπερνά. Στηρίζεται στο ΚΚΕ, αλλά δεν μένει σε αυτό, όπως αποδείχτηκε από το πολύ καλό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, που αποτελεί και μια από τις καλύτερες επιδόσεις, αναλογικά.

Για τον συνδυασμό του Γ. Μητσιούλη, ξέρουμε πολύ λίγα. Φήμες υπάρχουν, κυκλοφορούν στην Ασκληπιού, αλλά μέχρι να επισημοποιηθεί κάτι, όλα είναι μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Το θέμα είναι οι πολιτικές θέσεις για τον Δήμο, που σε επίπεδο διακήρυξης, στοχεύουν σε μια ακομμάτιστη συμμετοχή.

Ο Δημ. Χατζηγάκης, από την πλευρά του, δεν ανακοίνωσε ο ίδιος την υποψηφιότητά του, αλλά συνεργάτες και πολιτικοί του φίλοι. Θεωρητικώς θα είναι υποψήφιοι οι 20 υποστηρικτές του, αλλά όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, συνεχίζονται οι επαφές. Σε επίπεδο διακήρυξης, αυτή ήταν μικρής έκτασης, αλλά εστίαζε στο «βαθύτερο χρέος».

 

Τα προγράμματα

Κανονικά, θα πρέπει τα προγράμματα των υποψηφίων να είναι ένα από τα κύρια – ίσως το μέγιστο – κριτήρια, με τα οποία θα κληθούμε να ψηφίσουμε σε δύο μήνες. Ε βάση το πρόγραμμα οι συνδυασμοί θα έπρεπε να κινούνται και να αναλαμβάνουν δράση. Αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει. Η «διαπλοκή» κομματικών επιθυμιών και αυτοδιοίκησης, σε άλλες εποχές ήταν τουλάχιστο επιθυμητή, αν όχι αναγκαία. Πλέον, φαντάζει ξέμακρη. Όχι γιατί πολιτική δεν είναι η κάθε πράξη. Αλλά επειδή τα κόμματα, όπως λειτούργησαν στη χώρα μας, εγκαθιστούσαν κομματικές λογικές και στην αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τη έρμαιο των κάθε φορά κυβερνώντων. Σε επίπεδο, δε, ουσίας, υπήρχε μόνο η ασφαλτόστρωση και «έργα υποδομών», που, αν και ξεκίνησαν από το 1ο ΚΠΣ προ 25 ετών, συνεχίζονται ακόμη… Αναπτυξιακές πρακτικές είναι ελάχιστες. Ακόμη κι αν η ανάπτυξη είναι έννοια συζητήσιμη (από ποιον, για ποιον, με ποιους όρους, σε ποια κατεύθυνση), μια σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει.

Τα Τρίκαλα ως πόλη και ο Δήμος συνολικότερα, έχουν ανάγκη ενός σχεδίου που θα μπορέσει να θέσει κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Μέχρι τώρα, όμως, έχουμε δει πρόγραμμα και θέσεις μόνο από την «Επανεκκίνηση Τώρα» και άξονες από τη «Φυσάει Κόντρα», αναμένοντας την εξειδίκευσή τους. Ο χρόνος πιέζει και σε μία βδομάδα καλωσορίζουμε τον Απρίλιο. Πότε θα προλάβουν οι δημότες (80.000 άνθρωποι τουλάχιστον) να μελετήσουν και να αποφασίσουν, τι θα ψηφίσουν; Εκτός αν πιστεύει ο καθένας πια, ότι μόνο οι συνήθειες του παρελθόντος παίζουν ρόλο. Δηλαδή, η γνωριμία με κάποιον και η κλασική συνταγή «ψήφισέ με», «ναι, αλλά θέλω το παιδί μου στον Δήμο». Αν εμμείνουμε σε αυτές τις λογικές, θα έχουμε χάσει, όχι μόνο τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και την ουσία των αλλαγών που συντελέσθηκαν από την έλευση των μνημονίων. Αλλαγές που σάρωσαν τις πατροπαράδοτες πρακτικές και ανέδειξαν την ανάγκη για νέες σχέσεις με την πολιτική, ειδικά στην αυτοδιοίκηση.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας