Εξοργισμένος Γ. Κυρίτσης ζητά λύσεις και απαντήσεις για την παιδιατρική στο Νοσοκομείο Τρικάλων Reviewed by Momizat on .   Τον περασμένο Μάρτιο με προηγούμενη ερώτηση μου (6898/ 12 Μαρτίου 2014) είχα τονίσει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης της παιδιατρικής κλινικής στον νομ   Τον περασμένο Μάρτιο με προηγούμενη ερώτηση μου (6898/ 12 Μαρτίου 2014) είχα τονίσει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης της παιδιατρικής κλινικής στον νομ Rating: 0

Εξοργισμένος Γ. Κυρίτσης ζητά λύσεις και απαντήσεις για την παιδιατρική στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Εξοργισμένος Γ. Κυρίτσης ζητά λύσεις και απαντήσεις για την παιδιατρική στο Νοσοκομείο Τρικάλων

 

Τον περασμένο Μάρτιο με προηγούμενη ερώτηση μου (6898/ 12 Μαρτίου 2014) είχα τονίσει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης της παιδιατρικής κλινικής στον νομό Τρικάλων ήταν εξαιρετικά σοβαρό και έπρεπε να υπάρξει άμεση αντιμετώπισή του από το Υπουργείο Υγείας. Η ερώτηση που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο δεν απαντήθηκε από τον τότε υπουργό, κ. Γεωργιάδη, και το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά έχει πλέον οξυνθεί!

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – ΚΥ Τρικάλων καταγγέλλει ότι για να πραγματοποιηθούν οι υπερωρίες στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Καρδίτσας προβλήθηκε η λύση κάλυψής τους με παιδιάτρους από το Γ.Ν. Τρικάλων και μάλιστα με παράτυπες μεθόδους. Με την Αναφορά που κατέθεσα σήμερα προς τον υπουργό Υγείας του επισημαίνω (ελπίζω να είναι ενήμερος…) το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που έχει πλέον μεγιστοποιηθεί και αναμένω την απάντησή του.

Επειδή η υγεία των παιδιών μας δεν επιδέχεται πρόχειρων λύσεων και επειδή το ζήτημα της στελέχωσης των συγκεκριμένων κενών στα δύο νοσοκομεία είναι πολύ σοβαρό για να μένει αναπάντητο από το Υπουργείο Υγείας, καλώ τον κ. Βορίδη να λύσει άμεσα το θέμα και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις των παιδιάτρων και στα δύο νοσοκομεία!

Το νοσοκομείο Τρικάλων έχει επιφορτιστεί με την περίθαλψη όλων των περιστατικών, ελλείψει παιδιάτρων στις υπόλοιπες δομές υγείας του νομού μας, χωρίς να μπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς εξαιτίας και των οργανικών κενών που ήδη υφίστανται – πόσω μάλλον να βοηθά για την κάλυψη των κενών και άλλου νοσοκομείου..

Η «λύση» (!) που διαφαίνεται να προκρίνουν – να λειτουργεί δηλαδή η παιδιατρική του Γ.Ν. Τρικάλων και Καρδίτσας εναλλάξ – δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς είναι πέραν της λογικής. Η πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και η πολιτεία οφείλει να μεριμνά ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθω σε αυτό το ζήτημα. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά το υπουργείο θα απαντήσει και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που του ασκείται χωρίς να προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα «κάτω από το χαλάκι»…

 

 

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς τον υπουργό Υγείας, κ. Βορίδη

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γεώργιος Κυρίτσης, καταθέτει ως αναφορά την επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου-ΚΥ Τρικάλων με αίτημα την λύση του προβλήματος στελέχωσης στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, το Γ.Ν. Καρδίτσας διαθέτει μόνο έναν (1) παιδίατρο και επομένως δημιουργούνται προβλήματα κάλυψης των εφημεριών της εν λόγω κλινικής. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων ήταν η προσπάθεια κάλυψής τους με σπασμωδικές κινήσεις, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – ΚΥ Τρικάλων, και ειδικότερα με παιδίατρους από το Γ.Ν. Τρικάλων που όμως έχει και αυτό σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – ΚΥ Τρικάλων ακολουθήθηκαν παράτυπες μέθοδοι κάλυψης των κενών, ενώ οι παιδίατροι οδηγούνται στην εξάντληση μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

 

 

Ο καταθέτων βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

29 Ιουλίου 2014

 

 

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

(μπορείτε να τη διαβάσετε και εδώ)

 

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Η έλλειψη παιδιάτρων στον νομό Τρικάλων.

Το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των δομών υγείας στον νομό Τρικάλων έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω και της έλλειψης παιδιάτρων. Τον περασμένο Δεκέμβριο συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο διευθύντριες της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων, χωρίς όμως να επιτρέπεται από το υπουργείο η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων. Εξαιτίας των αναγκών που δημιουργήθηκαν και για να μπορέσει να λειτουργήσει το εν λόγω τμήμα, μετακινήθηκε ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας του Δήμου Φαρκαδόνας στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων. Επιπλέον, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας δεν διαθέτει παιδίατρο μετά την αποχώρηση της τελευταίας ιατρού λόγω συνταξιοδότησης. Παρόλο που το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα κενά, δεν έχει προχωρήσει στην πλήρωσή τους. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο νοσοκομείο Τρικάλων για την δωρεάν εξέταση και περίθαλψη των παιδιών τους, αφού στις περιφερειακές δομές υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος.

Στο νοσοκομείο Τρικάλων οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις παιδιάτρων είναι πέντε, ενώ αυτή την στιγμή διαθέτει μόνο τρεις (1 θέση επιμελητή α’ και 1 θέση επιμελητή β’ και τον παιδίατρο που μετακινήθηκε από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας). Το νοσοκομείο Τρικάλων έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει την παιδιατρική κλινική σύμφωνα με τις ανάγκες του θα πρέπει να γίνει η κάλυψη μίας επικουρικής θέσης παιδιάτρου στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου καθώς και μίας θέσης επιμελητή β’ ειδικότητας παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας. Ειδικότερα, για την τελευταία θέση έχει ήδη ολοκληρωθεί η κρίση από το αρμόδιο Συμβούλιο και εκκρεμεί ο διορισμός.

Πλέον, εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας το νοσοκομείο έχει αναλάβει όλα τα περιστατικά του νομού Τρικάλων καθιστώντας την κάλυψη όλων των εφημεριών εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένης και της ανεπαρκούς στελέχωσης της παιδιατρικής κλινικής του.

Επειδή, η πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και η πολιτεία πρέπει να μεριμνά ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Επειδή, το νοσοκομείο Τρικάλων έχει επιφορτιστεί με την περίθαλψη όλων των περιστατικών στον νομό, χωρίς να μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς εξαιτίας των οργανικών κενών στις ειδικότητες παιδιάτρων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Έχετε δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καλύψετε όλα τα οργανικά κενά που υφίστανται στην παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο Τρικάλων;
  • Πρόκειται να καλύψετε άμεσα τις θέσεις παιδιάτρων στο Κέντρο Υγείας της Καλαμπάκας και της Φαρκαδόνας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

11 Μαρτίου 2014

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή