"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Επίκαιρη Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την Αναθεώρηση του Συντάγματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την  ενδεχόμενη αναθεώρησή τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προέκριναν μία σειρά θεμάτων, όπως είναι:

  • Η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα περιλαμβάνει και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

  • Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

  • Η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

  • Η οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας.

  • Η πλήρης διάκριση των εξουσιών.

  • Η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  • Η καθιέρωση των δημοψηφισμάτων και μιας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

  • Ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΜΕ, με επανεξέταση σειράς διατάξεων με στόχο τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία των Νέων Μέσων (newmedia).

  • Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η ομιλία του Φ. Κουβέλη

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του είπε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό και πολιτικό. Και για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνεται και στα δύο αυτά ζητήματα. Και στο θεσμικό και στο πολιτικό.

Έθεσε το ζήτημα της άμεσης ή έμμεσης παραβίασης διατάξεων του Συντάγματος από τις κυβερνήσεις και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πολλές διατάξεις του Συντάγματος δεν εφαρμόστηκαν.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του Συντάγματος για την Έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και αναρωτήθηκε: «Δεν υπάρχει κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Βρίσκεται σε απόλυτη Συνταγματική τάξη η αθρόα έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Προφανώς, όχι. Και η επίκληση του όποιου λόγου σπουδαιότητας δεν μπορεί να δικαιολογήσει για να μη πω την παράβαση της Συνταγματικής διάταξης αλλά να πω την υπέρχρηση έως και την κατάχρηση».

Ανέφερε στη συνέχεια σειρά ζητημάτων που πρέπει να τεθούν, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως:

  • Το εκλογικό σύστημα: «Δεν μπορεί το εκλογικό σύστημα να προσαρμόζεται στις ανάγκες ιδιαίτερα της κυβερνώσας παράταξης αλλά πρέπει μ’ έναν σταθερό, μ’ ένα πάγιο τρόπο να εκφράζει τους πολιτικοκοινωνικούς συσχετισμούς και γι’ αυτό και η επιμονή μας στην απλή και ανόθευτη αναλογική με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».

  • Η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης: «Γιατί να μην κρίνεται το όποιο μέλος της κυβέρνησης από τον φυσικό του δικαστή, χωρίς όλες αυτές τις ρυθμίσεις που ουσιαστικά δημιουργούν εμπόδια, εγείρουν προσκόμματα και προσχήματα με αποτέλεσμα να έχουμε και την ατιμωρησία».

  • Η τόνωση των κοινωνικών ελέγχων της ασκούμενης πολιτικής.

  • Τα Κοινωνικά δικαιώματα, η συλλογική αυτονομία.

Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και είπε ότι η Βουλή ως το κατεξοχήν όργανο της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας δεν λειτουργεί έτσι, γι’ αυτό και πρέπει να αποκτήσει στοιχεία κυβερνώσας Βουλής.

Διαφώνησε με την προώθηση ρυθμίσεων στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης όπως π.χ. για τη Συνταγματοποίηση της οικονομίας, για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, εξηγώντας: «δεν προσέρχομαι στην όποια αντιδικία και στον όποιο αντίλογο αναφορικά με την ιδιωτική οικονομία και το δημόσια τομέα αλλά δεν μπορεί να συνταγματοποιείται το οικονομικό σύστημα πωλώ δε μάλλον δεν μπορούν να συνταγματοποιούνται οι ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία της οικονομίας».

Όπως είπε ο Φ. Κουβέλης, «η Συνταγματική αναθεώρηση για να δικαιολογείται πρέπει να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Και ο χαρακτήρας δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά η τόνωση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Ζητήματα που έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο βασικό μέτοχος, που δεν πρέπει να θεωρείται παρεμπίπτον και δευτερεύον ζήτημα. Η υπόθεση του βασικού μετόχου που αφορά στη συγκέντρωση και στη συγκεντροποίηση των ΜΜΕ είναι μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Στις ομιλίες τους, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκαν σε διάφορες όψεις της αναθεώρησης και, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:

Γιάννης Πανούσης (Βουλευτής Α’ Αθηνών):

«Το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης του Πολιτεύματος. Για να καταστεί και η ψυχή του πολιτεύματος πρέπει να περιβληθεί με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και να γίνεται σεβαστό από όλους. Μια συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα ακραίας αντιπαλότητας, απαξιωτικών χαρακτηρισμών, μικροκομματικών υπολογισμών και ανελαστικών θέσεων όχι μόνο δεν θ’ αποτυπώνει με αξιοπιστία την πολιτική πραγματικότητα αλλά και θα διευρύνει ακόμα περισσότερο την κοινωνική καχυποψία (ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι, ότι τίποτα δεν θα εφαρμοστεί, ότι οι ισχυροί είναι υπεράνω νόμων και Συντάγματος).

Κι αφού στοχεύουμε στην ενίσχυση της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμφωνήσουμε με ποιο τρόπο θα τη θωρακίσουμε θεσμικά καλύτερα δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στους πολίτες ότι όλα αυτά δεν είναι «γράμμα κενό».

Κατά τη γνώμη μου «η εξουσία πρέπει να ελέγχεται από τις άλλες εξουσίες» (πλην βεβαίως του τελικού κριτή που είναι ο λαός). Με την έννοια αυτή πρέπει να βρεθεί σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, της Βουλής και της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης».

Ασημίνα Ξηροτύρη (Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης)

«Το δεύτερο μέρος του Συντάγματος αφορά στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και σειρά άρθρων κάνει αναφορά στα θέματα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, του δικαιώματος στην εργασία και της διασφάλισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Επίσης του κοινωνικού κράτους δικαίου που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

»Όταν αναφερόμαστε στο δικαίωμα της εργασίας και την προστασία από το κράτος όπως και των κατευθύνσεων για τις συλλογικές συμβάσεις με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να υπηρετεί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους με ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων».

Θωμάς Ψύρρας (Βουλευτής Λάρισας)

Ο βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει την παγίωση του συστήματος της απλής αναλογικής, με άμεση κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών. Ενώ για το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Να μειωθεί κατά 25% η κρατική χρηματοδότηση, με δυνατότητα αυτό το ποσοστό να καλυφθεί από ιδιώτες που θα το δηλώσουν στην Επιτροπή Ελέγχου.

  • Να συνδεθεί η κρατική χρηματοδότηση με το ύψος του δημοσίου ελλείμματος.

  • Να αλλάξουν τα ποσοστά κατανομής της χρηματοδότησης.

  • Να ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, ώστε να είναι ανεξάρτητη, γιατί η υφιστάμενη ταύτιση ελέγχοντος και ελεγχομένου είναι φαύλη και εξόχως ανήθικη.

  • Να απαγορευθεί ο τραπεζικός δανεισμός για τα κόμματα.

  • Να καταργηθεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που έχουν τα κόμματα και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών.

Μαρία Γιαννακάκη (βουλευτής Β’ Πειραιά)

Αναφέρθηκε στο ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, εξηγώντας ότι ο κάθε βουλευτής – όταν δεν είναι μέλος της κυβέρνησης – θα μπορεί να αφιερωθεί στο νομοθετικό του έργο αλλά και στον έλεγχο της κυβέρνησης. Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την εκλογή των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα, είτε από την ολομέλεια των δικαστηρίων. Περιέγραψε τέλος την αναγκαιότητα διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα συναλληλίας

Δημήτρης Αναγνωστάκης (βουλευτής Εύβοιας)

Μίλησε για την ανάγκη καθιέρωσης δημοψηφισμάτων και της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στόχος είναι, όπως είπε, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών μέσω της καθιέρωσης των δημοψηφισμάτων.

Πρέπει, επιτέλους», τόνισε, «όπως ειπώθηκε από τον Γενικό Εισηγητή, τον Γιάννη τον Πανούση, αυτό που σήμερα οριοθετούμε ως κοινωνία των πολιτών να έχει άμεση δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, και όπως πολύ εύστοχα έχει παρατηρήσει και ο αξιότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ο Γιώργος ο Σωτηρέλης, επιβάλλεται να φύγουμε από τη διστακτικότητα και να πάμε σε ένα λελογισμένο εμβολιασμό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος υπό όλες τις αναγκαίες βεβαίως εγγυήσεις με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας”. 

Και κατέληξε λέγοντας: “η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών δημιουργεί τη δυνατότητα να υπάρχουν αποφάσεις της νομοθετικής, αλλά και της εκτελεστικής εξουσίας, προς το συμφέρον του ίδιου του λαού”. 

Νίκη Φούντα (βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας)

Περιέγραψε το πλέγμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του καθεστώτος ελέγχου τους. Όπως είπε, η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πολιτική βούληση. Δεν χρειαζόμαστε εκ νέου μάχες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αναφερόμενη σε όσα έγιναν στο παρελθόν με αφορμή το ζήτημα του βασικού μετόχου.

Πρότεινε την επέκταση προστατευτικών διατάξεων του Τύπου και στα ηλεκτρονικά μέσα. Με κατοχύρωση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αλλά και των εργαζομένων στις Ιστοσελίδες, που δεν μπορούν γίνουν μέλη των Ενώσεων λόγω της μη καταβολής του αγγελιόσημου από τους ιδιοκτήτες.

Όπως είπε, με την επέλαση των νέων τεχνολογιώνθα πρέπει να διευρυνθεί ο όρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Αν όχι με αναθεώρηση, αλλά με τον σχετικό εκτελεστικό νόμο, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις ιστοσελίδες, διαδικτυακά ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή πλατφόρμες επικοινωνίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διατύπωση θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς το Σύνταγμα δεν μπορεί να αναθεωρείται κάθε φορά που η τεχνολογία βγαίνει μπροστά από την εκάστοτε νομοθεσία. 

Νίκος Τσούκαλης (βουλευτής Αχαΐας)

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε ότι αν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των 50 βουλευτών θα είχε κινηθεί η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διαπίστωσε αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και εξέφρασε την απορία του γιατί αυτοί που είχαν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών δεν κίνησαν τη διαδικασία.

Ο Ν. Τσούκαλης περιέγραψε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει η αναθεώρηση άμεσα με σοβαρό τρόπο και χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Το κρίσιμο, είπε, δεν είναι η αρτιότητα του Συντάγματος, αλλά το πρόβλημα είναι ο τρόπος εφαρμογής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης