Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους της  ΕΑΣ Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους της «Ένωσης - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ) κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους της «Ένωσης - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ) κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ Rating: 0

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους της  ΕΑΣ Τρικάλων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους της  ΕΑΣ Τρικάλων

Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους της «Ένωσης – Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ) κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018. 

Αναλυτικά αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι της “Ένωσης – Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων” (ΕΑΣΤ), είτε εργάζονται στις παραγωγικές μονάδες ΤΡΙΚΚΗ και ΟΞΟΠΟΙΪΑ “ΜΕΤΕΩΡΑ”, είτε στις ζωοτροφές AGROVIZ, στο εκκοκκιστήριο, είτε στις υπηρεσίες (γραφεία – πωλήσεις) έχουν τα προηγούμενα χρόνια υποστεί απολύσεις και μειώσεις μισθών από το πάγωμα  τριετιών, από το κόψιμο επιδομάτων, από τη  μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ατομικές και από τη μη πληρωμή υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία. Συχνά δε η διοίκηση καθυστερεί  την καταβολή των δεδουλευμένων έως και 4 μήνες. 

Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της ΕΑΣΤ επέβαλε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών στη παραγωγική της μονάδα γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ.

Τώρα, η διοίκηση της ΕΑΣΤ αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το οποίο διευρύνθηκε με τα νέα  μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τα κέρδη  4,6 εκατ. ευρώ που εμφανίζει, έρχεται να απαιτήσει παραπέρα μειώσεις μισθών των εργαζομένων στις υπηρεσίες, στο εκκοκιστήριο, στην ΟΞΟΠΟΙΙΑ “ΜΕΤΕΩΡΑ” και στις ζωοτροφές AGROVIZ.

Η  πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου που στηρίζει τις επιλογές της εργοδοσίας, προχώρησε μαζί με την εργοδοσία σε εκβιασμούς στους εργαζόμενους ότι αν δεν συμφωνήσουν, θα μετατραπούν οι συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Με τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία υπέκλεψε την ψήφο των εργαζομένων και υπέγραψαν επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με μείωση ακόμη παραπέρα των μισθών των εργαζομένων. Για παράδειγμα εργαζόμενος που με την ατομική σύμβαση, που είχε επιβληθεί πριν 3 χρόνια, έπαιρνε 850 ευρώ τώρα θα φτάνει περίπου στα 600 ευρώ. Επίσης, εργαζόμενος που είχε αρνηθεί την ατομική σύμβαση πριν 3 χρόνια και αμείβονταν με την παλιά κλαδική σύμβαση, με 25 χρόνια υπηρεσία στην παραγωγή, με βαριά και ανθυγιεινή εργασία και έπαιρνε λίγο πάνω από 1.000 ευρώ, τώρα θα παίρνει περίπου 630 ευρώ. Ακόμη και τους 7 εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση έργου στις φορτοεκφορτώσεις στην AGROVIZ  τους απαιτεί μείωση από 10 ευρώ τον τόνο σε 3 ευρώ τον τόνο.

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ τους κοινοποίησε μέσω εξώδικου τις απαιτήσεις της, ενώ ταυτόχρονα τους απειλεί ότι αν υπογράψουν δεν θα πληρωθούν τους παραπάνω από 10 μήνες που τους οφείλει.

Η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας και την εργασιακή ζούγκλα  που συνεχίζει να διαμορφώνεται.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

  1. Προτίθεται να ακυρώσει  τη  μείωση των μισθών που υπεγράφη με την επιχειρησιακή σύμβαση;
  2. Προτίθεται να επαναφέρει  με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, να επαναφέρει τις ΣΣΕ  την υποχρεωτικότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης;».

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  29/01/2018                            

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή