Επίσκεψη Αχ. Κανταρτζή στη μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ Reviewed by Momizat on . Καμιά μονάδα υγείας και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει από τις ανάγκες του λαού   Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Καμιά μονάδα υγείας και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει από τις ανάγκες του λαού   Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Rating: 0

Επίσκεψη Αχ. Κανταρτζή στη μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ

Επίσκεψη Αχ. Κανταρτζή στη μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ

Καμιά μονάδα υγείας και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει από τις ανάγκες του λαού

 

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ & Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, πραγματοποίησε ,  επίσκεψη-περιοδεία στα πολυιατρεία  του  ΕΟΠΥΥ  στα Τρίκαλα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ  συναντήθηκε με το διευθυντή της μονάδας κ. Μουργελά και στη συνέχεια με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε εκτενής  ενημέρωση στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τη σημαντική συμβολή της  μονάδας στην  υγεία του λαού της περιοχής μας παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει με ελλείψεις προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων, λόγω της ασκούμενης πολιτικής. Εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων για τις επιπτώσεις από  τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τόσο στους ίδιους αλλά κυρίως στη ζωή των ασφαλισμένων.

Οι συγκεκριμένες συναντήσεις αποτελούν  συνέχεια  της επαφής  του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, αφού κατά τον τελευταίο χρόνο αντιπροσωπείες του Κόμματος έχουν επισκεφτεί 3 φορές την  υγειονομική μονάδα των Τρικάλων, έχουν αναδείξει τα ζητήματά της στους Τρικαλινούς εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και στους φορείς τους,  αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με ανάλογες παρεμβάσεις( ερωτήσεις και συζήτηση στη Βουλή).

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι καμιά μονάδα υγείας δεν περισσεύει από τις ανάγκες του λαού και της περιοχής μας, το αντίθετο μάλιστα.

Μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε:

« Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα οργάνωση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δεν πρόκειται να βελτιώσει, αντίθετα θα επιδεινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής τους στα λαϊκά στρώματα.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ) σε έναν φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια αποτελεί ένα ακόμα βήμα, προκειμένου να ελέγξει και να ενισχύσει τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια. Επιδιώκει να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησής τους με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την “κινητικότητα – διαθεσιμότητα” και με τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, που οδηγεί στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία. Η αποδυνάμωση των μονάδων ΠΦΥ φαίνεται και από την πρόταση για μετακίνηση 2.246 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ενοποίηση αυτή των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως και σήμερα, μέρος ενός συνονθυλεύματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, των δήμων και των ΜΚΟ. Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός “βασικού πακέτου” υπηρεσιών ΠΦΥ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες ΠΦΥ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα ΠΦΥ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την ελαχιστοποίηση του “κόστους” για την Υγεία του λαού, για το κράτος και το κεφάλαιο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξαρτήτως μνημονίου και δημόσιων χρεών.

Στη σημερινή άθλια κατάσταση δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία “δικτύων ασφαλείας” για τους εξαθλιωμένους.

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι  έχουν συμφέρον και δικαίωμα να τα απορρίψουν.

Σε αυτά τα σχέδια να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα γενικά και ειδικά δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα της δημόσιας επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Όλες αυτές οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης»

ΤΡΙΚΑΛΑ  15/10/2013

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή