ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΪΜΑΡΗ: ΔΙΔΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ (Μέρος Δ’) Reviewed by Momizat on . Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ» Blog: papasimos.wordpress.com Twitter: @PapasimosG   Η τραγική κατάληξη της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρη Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ» Blog: papasimos.wordpress.com Twitter: @PapasimosG   Η τραγική κατάληξη της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρη Rating: 0

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΪΜΑΡΗ: ΔΙΔΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ (Μέρος Δ’)

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΪΜΑΡΗ:  ΔΙΔΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ (Μέρος Δ’)

Του Γεωργίου Παπασίμου, Δικηγόρου, Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ»

Blog: papasimos.wordpress.com

Twitter: @PapasimosG

 

Η τραγική κατάληξη της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» στην Γερμανία (1918 – 1933), ήταν, τελικώς, αντιστρόφως ανάλογη με το ελπιδοφόρο ξεκίνημά της. Από την επαναστατική έκρηξη και δυναμική του Γερμανικού προλεταριάτου τον Νοέμβριο του 1918, κατέληξε στην άνοδο και επικράτηση του ναζισμού, που «έσπειρε τον όλεθρο» στην Ευρώπη.

Έτσι, έχει μεγάλη σημασία για το παρόν, η σωστή αποτίμηση, η ιστορική αξιοποίηση αυτής της ξεχωριστής περιόδου και οι διδαχές, που προκύπτουν.

Πρώτη διδαχή, η άνοδος στην εξουσία του Χίτλερ και του ναζιστικού κόμματος στην Γερμανία το 1933, με νόμιμο τρόπο, αφού, με βάση το άρθρο 48 του Συντάγματος της Βαϊμάρης, ο, τότε, γηραιός αιρετός Πρόεδρος της Γερμανίας Χίντεμπουργκ, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των εκπροσώπων του Γερμανικού κεφαλαίου και με τη συναίνεση των αστικών κομμάτων της Γερμανίας, διόρισε ως Καγκελάριο τον Χίτλερ, ο οποίος ουδόλως έκρυβε τα ρατσιστικά, αντισημιτικά και βίαια κηρύγματά του, στην βάση της ιδεολογίας του «αρχέγονου μεγαλείου του Ράιχ» και της «Αρείας φυλής». Ήταν ο ίδιος ο Χίντεμπουργκ, που λίγους μήνες πριν, είχε αναφερθεί υποτιμητικά για τον Χίτλερ, όταν στο αίτημα του Καγκελαρίου Φον Πάπεν να τον διορίσει στην θέση του, του είχε απαντήσει, ότι: «αυτός ο λοχίας της Βοημίας το μέγιστο που αξίζει, είναι να διορισθεί ως Υπουργός των Ταχυδρομείων» !!!

Δεύτερη διδαχή, οι μεγάλες ευθύνες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του Κομμουνιστικού κόμματος της Γερμανίας, που, ενώ ήταν εντελώς διαφορετικές και αντιθετικές, εν σχέσει με την ήττα της επανάστασης, συνέκλιναν, ως προς την πολιτική τους στάση, ενόψει της, τότε, ανόδου του ναζισμού. Το, μεν, Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αφού έπαιξε τραγικό έως «προδοτικό» ρόλο στην περίοδο 1918 – 1923, απέναντι στις επαναστατημένες μάζες, προβάλλοντας ως κεντρικό σημείο της πολιτικής του δράσης την υπεράσπιση του αστικού Συντάγματος της Βαϊμάρης, στην συνέχεια διέπραξε σοβαρά πολιτικά σφάλματα υπέρ των φιλελεύθερων και δεξιών κομμάτων της Γερμανίας, που παρέδωσαν την εξουσία στον Χίτλερ. Το, δε, Κομμουνιστικό κόμμα, από την άλλη πλευρά, αφού απώλεσε την μεγάλη ευκαιρία στην περίοδο 1918 – 1923, να αποτελέσει το καθοδηγητικό όργανό των επαναστατημένων μαζών για την εγκαθίδρυση της επανάστασης, στην συνέχεια, μετά την άνοδο και κυριαρχία του Στάλιν στην Ρωσία από το 1924 έως το 1933, συνέβαλε, με την φρασεολογία της Τρίτης Διεθνούς του τύπου «Σοσιαλφασίστες», στην απάλυνση του απεχθούς προσώπου του ναζισμού σε μεγάλα τμήματα του απογοητευμένου Γερμανικού προλεταριάτου και στην τελική εξαπάτησή τους.

Τρίτη διδαχή αποτελεί το γεγονός, ότι η άνοδος του φασισμού οφείλεται κυρίως στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, που οδηγούν βίαια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην οικονομική εξαθλίωση. Συνεπώς, η αντιμετώπιση αυτού δεν μπορεί να γίνει μόνο με την επίκληση συνθημάτων περί «Δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά μόνο με ουσιαστική παρέμβαση και εξάλειψη των κοινωνικών αιτίων, που αποτελούν το «λίπασμα» στα φασιστικά φαινόμενα. Γιατί, όταν, λόγω σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων, οδηγούνται μαζικά τα μεσαία και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα σε βίαιη «προλεταριοποίηση», όπου, μάλιστα, λόγω αυτών των συνθηκών, κυριαρχεί το λούμπεν στοιχείο, τότε, οι «δράκοι» της ναζιστικής και φασιστικής «καρικατούρας», λαμβάνουν πιο προσηνή και οικεία «προσωπεία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα της μνημονιακής κρίσης, όπου εμφανίζεται σημαντική επιρροή της «Χρυσής Αυγής» σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, και ιδιαίτερα στην «κυμαινόμενη μάζα», που έδιδε τις μεγάλες αυτοδυναμίες εναλλάξ στα κόμματα του δικομματισμού στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή