"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Επανασύνδεση ρεύματος- Μεγάλη νίκη του κινήματος!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Dei diamartyria 2

Του Χρήστου Σταμόπουλου: 18 Μάρτη 2015, Τρίκαλα: η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα για τρίτη φορά, αφήνοντάς τους να ξεπαγιάσουν και να βυθιστούν στο σκοτάδι οικογενειακώς! Ήταν οικογένεια με άνεργη μητέρα, σχεδόν άνεργο πατέρα (με ένα μεροκάματο τη βδομάδα) και τρία ανήλικα τέκνα (το μικρότερο μόλις 2 ετών).
Αυτά όμως ήταν ψιλά γράμματα για τον οικονομικό κολοσσό που λέγεται ΔΕΗ. Αυτή το μόνο που έβλεπε ήταν ότι ο πατέρας των ανηλίκων είχε αναγκασθεί δυο φορές στο παρελθόν να επανασυνδέσει «παράνομα» το κομμένο ρεύμα του σπιτιού του. Γι΄ αυτό έπρεπε να τιμωρηθεί!
Το κρούσμα δεν είναι σπάνιο. Ούτε καν απ’ τα ασυνήθιστα. Τέτοια περιστατικά διακοπών ρεύματος, δυστυχώς, συμβαίνουν καθημερινά! Είναι ιστορίες της διπλανής πόρτας. Ιστορίες καθημερινής τρέλας. Ιστορίες που ζούμε εμείς οι ίδιοι ή μπορεί να ζήσει ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή. Βεβαίως και στα Τρίκαλα, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν κομμένο το ρεύμα ή τους το είχαν κόψει για ένα διάστημα την τρέχουσα χρονιά. Κανένας δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της οικογένειας με τα ανήλικα, το ξεχωριστό στοιχείο ήταν η γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα με στόχο τη λύση εδώ και τώρα. Και το πέτυχε!
Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πολίτες δεν συγκεντρώθηκαν στη ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούν απλώς, αλλά για να «επιβάλουν» τη λύση πάση θυσία! Ήταν τόσο μεγάλη η οργή του κόσμου για το απάνθρωπο περιστατικό, που δεν άφηνε δεύτερη σκέψη σε κανέναν. Η ΔΕΗ, παρά τα αρχικά νταηλίκια, με την παρέμβαση και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ανέκρουσε πρύμνα και σύνδεσε μέσα σε μία ώρα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην ταλαιπωρημένη Τρικαλινή οικογένεια.
Η νίκη της Πέμπτης είναι, χωρίς αμφιβολία, μια μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος. Δημιουργεί προηγούμενο. Αποτελεί ένα χρήσιμο κεκτημένο που πρέπει να αξιοποιείται διαρκώς από εδώ και μπρος.
Κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα και διδάγματα απ’ αυτή τη νίκη μας, θα λέγαμε:
→ Η γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση των κινημάτων, με θάρρος και τόλμη, που εξασφαλίζει και τη σχετική μαζικότητα, μπορεί να φέρει τη νίκη. Το Κίνημα κατά των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και των διακοπών ρεύματος και νερού στα Τρίκαλα διαθέτει ήδη αρκετή «τεχνογνωσία» αγώνων και αποτελεσμάτων.
→ Όταν ο ίδιος ο παθών (από τη διακοπή ρεύματος ή νερού ή από τον πλειστηριασμό του σπιτιού του) μιλήσει και στρατευθεί στον αγώνα, οι ελπίδες για τη νίκη πολλαπλασιάζονται. Κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται, να σιωπά και να κρύβει το πρόβλημά του. Το πρόβλημα δεν είναι ατομικό. Το ίδιο πρόβλημα (προβλήματα) έχει η πλειοψηφία πλέον του λαού.
→ Υπάρχουν περιθώρια στη σημερινή αριστερή (με ή χωρίς εισαγωγικά) κυβέρνηση οι κοινωνικοί αγώνες να βρουν ευήκοον ους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ η βουλευτίνα (την ακούσαμε στο ραδιόφωνο) πέταξε γρήγορα μακριά απ’ τα χέρια της την καυτή πατάτα, παραπέμποντας τη λύση στην επικείμενη … στο μέλλον… γενική λύση του προβλήματος, ο βουλευτής είχε το λαϊκό αισθητήριο να παρέμβει και να συμβάλει στην άμεση και αποτελεσματική λύση. Βέβαια, καμιά «αριστερή» κυβέρνηση ή άνωθεν εξουσία εν γένει δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λαϊκή αυτενέργεια και δράση.
→ Στη ΔΕΗ καταγράφηκε για μια ακόμα φορά η παντελής απουσία συμμετοχής στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, τόσο μακριά είναι το κυβερνών κόμμα απ’ τον λαό και τα προβλήματά του;
→ Ίσως η απουσία του ΚΚΕ απ’ τα κινήματα και τις δράσεις του λαού είναι ακόμη πιο βροντώδης.
→ Αίσθηση προκάλεσε, αν και προκλήθηκε ραδιοφωνικά, η σιγή του Δημάρχου Τρικάλων, αν και είναι λαλίστατος και υπερκινητικός για θέματα δευτερευούσης σημασίας.
→ Η ΔΕΗ μίλησε για … «παράνομη» επανασύνδεση του ρεύματος. Δεν είναι παράνομο να έχουν φως τα παιδιά σου τον 21ο αιώνα!
→ Κανείς μόνος! Μιλάμε! Δεν φοβόμαστε! Πυκνώνουμε τις γραμμές του κινήματος Αντίστασης και Αγώνα και περνάμε τον φόβο απέναντι!
Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νίκη μας για την επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος συνέπεσε με την επέτειο για τα 144 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Ήταν η καλύτερη απότιση τιμής από τους Τρικαλινούς στους ηρωικούς κομμουνάρους του Παρισιού, γιατί ο αγώνας των εργαζομένων για καλύτερες μέρες είναι αδιάκοπος, από το παρελθόν μέχρι το μέλλον!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης