"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.2 C
Trikala

Επικίνδυνα μονοπάτια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι πραγματικά ευτύχημα το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας περιλαμβάνει έξι διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις .
Η λειτουργία του ανώτερου πολιτικού οργάνου του τόπου μας , ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας απαιτεί πάνω από όλα σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, στις παραδοχές του κανονισμού λειτουργίας και σοβαρότητα στη λήψη των αποφάσεων από όλες τις πλευρές .
Προς αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκε ομόφωνα σχεδόν, πριν τέσσερα χρόνια ένας κανονισμός λειτουργίας που πάνω από όλα κατοχυρώνει το δικαίωμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται, να προτείνουν , να ελέγχουν, να ασκούν κριτική.
Εξάλλου τα δικαιώματα της πλειοψηφίας τα έχει κατοχυρώσει επαρκώς το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα του «Καλλικράτη» που καθιστά τα εκλογικά μειοψηφικά ποσοστά, σε απόλυτη εξουσία ενός Δήμου.
Η Δημοκρατία όμως κρίνεται κυρίως από την άσκηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, αυτά που στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέβλεψε να προασπίσουν ο Πρόεδρος του σώματος και η δημοτική αρχή.
Αρχικά δεν έδωσε το λόγο στους κ.κ. Χατζηγάκη και Μητσιούλη, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, για να τοποθετηθούν στο σημαντικό ζήτημα της κανονιστικής διάταξης του «Μύλου των Ξωτικών», αν και το ζήτησαν επίμονα, αφού η ανάπτυξη της εισήγησης ήταν ελλιπέστατη και τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, παρέμειναν αναπάντητα.
Στη συνέχεια απαγόρευσε να απαντηθεί από την αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Γάλλου–Δαλκαφούκη ερώτημα που έθεσε ο Δημήτρης Παπαθανασίου , ερώτημα προέκυπτε με βάση το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης των οικονομικών υπηρεσιών, προφανώς για να την προφυλάξει από πολιτικές «κακοτοπιές».
Το αποκορύφωμα όμως των ατυχούς εμπνεύσεως χειρισμών, ήταν η άρνηση του προεδρείου να δώσει το λόγο στους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», ώστε να δευτερολογήσουν σχετικά με τα θέματα που είχαν ανακύψει από την τοποθέτηση που είχε μόλις κάνει ο κ. Δήμαρχος και την άρνηση του προεδρείου ώστε να μην απαντηθεί το ερώτημα που είχε τεθεί.
Υπερίσχυσε δυστυχώς και μάλιστα με φραστική ένταση η λογική του «ψηφίζουμε όπως η εισήγηση», χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, μία εισήγηση όμως που τις περισσότερες φορές αποφεύγουν να κάνουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.
Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η καταστρατήγηση βασικών κανόνων λειτουργίας το οργάνου, με την απλή επίκληση ενός ιδιότυπου «πολιτικού τσαμπουκά» που πηγάζει σαφώς από την «υπεροπλία» του συσχετισμού των αριθμών.
Αντί η δημοτική αρχή και η δημοτική πλειοψηφία να εξαντλούν τις σαφώς αντιδημοκρατικές τους μεθοδεύσεις τους, ώστε να «φιμώσουν» τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που τους «χαλάνε» την επικοινωνιακή τους σούπα περί δήθεν «επανεκκίνησης» του Δήμου, ας προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με περισσότερη σοβαρότητα τα προβλήματα του Δήμου, των χωριών και της πόλης, με επάρκεια πολιτικών επιχειρημάτων και αυτοδιοικητικών στοχεύσεων .
Πάνω από όλα όμως ας προσπαθήσει να σεβασθεί του κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου .
Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει οδηγήσει το Δήμο σε επικίνδυνα μονοπάτια αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, αλλά και υποβάθμισης της αποστολής των αιρετών εκπροσώπων, γεγονός που δεν θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης