“Επικίνδυνο το νέο κτήριο για 5ο – 28ο νηπιαγωγεία” Reviewed by Momizat on . Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μεταστέγαση των 5ου και 28ου Νηπιαγωγείων, εκφράζουν με επιστολή τους και συλλογή υπογραφών οι γονείς και κηδεμόνες των παραπ Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μεταστέγαση των 5ου και 28ου Νηπιαγωγείων, εκφράζουν με επιστολή τους και συλλογή υπογραφών οι γονείς και κηδεμόνες των παραπ Rating: 0

“Επικίνδυνο το νέο κτήριο για 5ο – 28ο νηπιαγωγεία”

“Επικίνδυνο το νέο κτήριο για 5ο – 28ο νηπιαγωγεία”

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μεταστέγαση των 5ου και 28ου Νηπιαγωγείων, εκφράζουν με επιστολή τους και συλλογή υπογραφών οι γονείς και κηδεμόνες των παραπάνω σχολείων. Όχι μόνο επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το κτήριο στο οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα σχολεία, αλλά έχουν και έτοιμη λύση. Οπως λένε, ο ΙΝ Παναγίας Επίσκεψης παραχωρεί οικόπεδο για ανέγερση διδακτηρίου. Κάτι που ίσως να μη γνώριζαν στον Δήμο. Αλλά αυτή η εξέλιξη είναι σαφώς θετική, αν και μακροπρόθεσμη, αφού χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για την ανέγερσή του. Πάντως, οικόπεδο υπάρχει. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση και για το παρόν. Η επιστολή, που απεστάλη στις 20 Σεπτεμβρίου στον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, τον Δ/ντη Α΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων και με κοινοποίηση στον αντιπεριφεριάρχη, αναφέρει:

Θέμα: Αναγκαιότητα ανέγερσης νέου διδακτηρίου για τη στέγαση του 5ου και 28ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων και κίνδυνοι από τη επικείμενη μεταστέγαση τους σε χώρο εμπορικού καταστήματος (απόφαση Δ.Σ Τρικκαίων 345/27-8-2013)

 

κ.κ Δήμαρχε, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διευθυντή Α΄/θμιας Εκπ/σης

Ως γονείς και κηδεμόνες των μαθητών αλλά και ως κάτοικοι της ιστορικής συνοικίας του Βαρουσίου οφείλουμε καταρχάς να σας επισημάνουμε κάποια σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν από την επικείμενη μεταστέγαση του 5ου και 28ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων σε χώρο εμπορικού καταστήματος και αφορούν τη σωματική ασφάλεια και την υγεία των νηπίων.

1) Το ακίνητο όπου, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους γονείς και κηδεμόνες για την ανεύρεση κατάλληλου ακινήτου, αποφασίσατε να συστεγάσετε το 5ο και το 28ο Νηπιαγωγείο δεν έχει ανοιγόμενες πόρτες ή παράθυρα αλλά τεράστιες βιτρίνες που δεν ανοίγουν, διότι έχει διαμορφωθεί για εμπορικό κατάστημα και όχι για να στεγάσει νηπιαγωγείο. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των νηπίων τόσο εξαιτίας της έλλειψης αερισμού του χώρου όπου θα συνωστίζονται 35-40 νήπια όσο και για την ασφάλεια τους σε περίπτωση θραύσης των τεράστιων υαλοπινάκων – βιτρινών.

2) Το ακίνητο αυτό βρίσκεται σε δρόμο με αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, γεγονός πολύ επικίνδυνο για την ασφαλή μετακίνηση των νηπίων προς και από το νηπιαγωγείο.

3) Το προαύλιο, όπου θα προαυλίζονται στα διαλείμματα οι μικροί μαθητές είναι πολύ μικρό και δεν επαρκεί. Σημειωτέον ότι η επάρκεια του αύλειου χώρου έχει οριστεί από τον κανονισμό του Ο.Σ.Κ σε 2 τμ ανά μαθητή. Άραγε τι είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ερεθίσματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο χωρίς μάλιστα ίχνος πρασίνου; Τουλάχιστον στο ακίνητο όπου στεγάζονται επί δεκαετία τα δύο Νηπιαγωγεία δεν υπάρχει ούτε κίνδυνος λόγω κυκλοφορίας αυτοκινήτων ούτε ασφυκτικός προαύλειος χώρος, αφού τα παιδιά προαυλίζονται στην Πλατεία της Παναγίας Επίσκεψης.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Πλατεία της Παναγίας Επίσκεψης αποτελεί την καρδιά της συνοικίας αλλά και το επίκεντρο της σχολικής εκπαίδευσης στην ιστορική περιοχή Βαρουσίου επί πάνω από έναν αιώνα, καθώς από τα τέλη ήδη του 19ου αιώνα εδώ λειτούργησε το 2ο Ελληνικό Σχολείο Τρικάλων (το αντίστοιχο σημερινό Γυμνάσιο) αλλά και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων που συνεχίζει να λειτουργεί με δεκάδες μαθητές και από το οποίο έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες μετέπειτα επιστήμονες και επιφανείς προσωπικότητες της πόλης μας.

Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

  Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα για την ανέγερση ενός σύγχρονου διδακτηρίου που θα στεγάσει το 5ο και 28ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων και θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές περιλαμβάνοντας  αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία διοίκησης, χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία-κουζίνα, χώρους υγιεινής και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

  Η κατασκευή ενός τέτοιου σύγχρονου διδακτηρίου θα δώσει οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των 2 σχολείων που επι 40 και πλέον χρόνια μέχρι σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές για τη λειτουργία του σχολείου. Ταυτόχρονα ένα τέτοιο έργο θα αναβάθμιζε την κτιριακή υποδομή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης αλλά και την ποιότητα ζωής στο Δήμο Τρικκαίων γενικότερα.

  Όσον αφορά την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου, αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι η ενορία Παναγίας Επίσκεψης παραχωρεί οικόπεδο για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου στο κέντρο της συνοικίας και πολύ κοντά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον δε όμορη του οικοπέδου αυτού είναι δημοτική έκταση που παραμένει επί 50 χρόνια αναξιοποίητη και έχει μετατραπεί σε ζούγκλα από τα αγριόχορτα, αφού ενώ είχε χαρακτηριστεί ως χώρος για την διάνοιξη αδιέξοδου δρόμου παραμένει εγκαταλελειμμένη. Εκείνο που χρειάζεται είναι αυτός ο χώρος να χαρακτηριστεί πλέον ως χώρος σχολείου για τη στέγαση του 5ου και 28ου Νηπιαγωγείου, ώστε επιτέλους να αξιοποιηθεί.

Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ήρθε η ώρα να αποδείξετε με έργα το ενδιαφέρον σας για την ιστορικότερη συνοικία της πόλης η οποία έχει εγκαταλειφθεί από χρόνια στην τύχη της και οι δρόμοι της είναι γεμάτοι λακκούβες και μπαλώματα αλλά και αρκετά ετοιμόρροπα κτίρια. Μια αυτοψία στο προαύλιο και στους δρόμους γύρω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο θα είναι αρκετή για να σας πείσει. Ας γίνει λοιπόν η ανέγερση ενός δημόσιου έργου πνοής για την περιοχή όπως του 5ου και 28ου Νηπιαγωγείου η απαρχή για την εκ νέου ανάδειξη της συνοικίας στο ωραιότερο στολίδι της πόλης μας.

 

Οι γονείς και κηδεμόνες:

Ακολουθούν υπογραφές

 

Σχόλια (2)

Αφήστε το σχόλιο σας