Επικοινωνιακοί μπελάδες για τη δημοτική αρχή από την κοπή του πλάτανου Reviewed by Momizat on . Διαστάσεις πήρε η αχαρακτήριστη ενέργεια υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν στην κοπή του ιστορικού πλάτανου στην πλατεία Συνοικισ Διαστάσεις πήρε η αχαρακτήριστη ενέργεια υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν στην κοπή του ιστορικού πλάτανου στην πλατεία Συνοικισ Rating: 0

Επικοινωνιακοί μπελάδες για τη δημοτική αρχή από την κοπή του πλάτανου

Επικοινωνιακοί μπελάδες για τη δημοτική αρχή από την κοπή του πλάτανου

Διαστάσεις πήρε η αχαρακτήριστη ενέργεια υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν στην κοπή του ιστορικού πλάτανου στην πλατεία Συνοικισμού. Κείμενο στο protagon.gr επιτίθεται ευθέως στις υπηρεσίες, αναφέρει λεπτομέρειες για τον εργολάβο και υιοθετεί την άποψη, ότι ο πλάτανος κόπηκε επειδή κρύβει τη θέα. Αγνωστο, φυσικά, αν αυτός είναι ο ακριβής λόγος.

Πάντως το δημοσίευμα, που παραπέμπει στο δημοσίευμα της trikkipress.gr, δείχνει και τον δρόμο για αποφυγή παρόμοιων πρακτικών από το «απολίτιστο» Ιράν, όπου οι πολυκατοικίες χτίζονται γύρω από τα δέντρα και δεν κόβονται αυτά. Αλλά και από την Αγγλία, όπου η νομοθεσία για την κοπή τους είναι εξαιρετικά σκληρή. Κι όπως γράφαμε στο κείμενο «Και επειδή έχουμε μάθει να βάζουμε το κέρδος μπροστά από τη φύση (που, στα λόγια, είναι πολύ καλή) υπάρχει κι άλλη ιδέα: να φύγει όλη η πολυκατοικία από εκεί, και να ξαναφυτευθούν πλατάνια».

Ακολουθεί το κείμενο του Τάκη Καραγιάννη στο protagon.gr

 Βλαχοδήμαρχοι: Ιράν ή Ελλάδα;

platΜεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες κοστολογούν τα δωμάτιά τους με τετραψήφιο ποσό τη βραδιά, ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για να μεταφυτέψουν ελιές δίπλα στα πολυτελή κτίριά τους. Στο Πόρτο Χέλι όλα αυτά. Συγκεκριμένα, εταιρεία leader στον χώρο της επένδυσε για να καλλωπίσει τον περιβάλλοντα χώρο της με περισσότερα από πεντακόσια από τα αιωνόβια δέντρα. Την ίδια ώρα, στα Τρίκαλα, ο Δήμος έδωσε άδεια και κόπηκε ο παλαιότερος πλάτανος της πόλης. Τοπικά Μέσα αναφέρουν πως φυτεύτηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν και αποτέλεσε σύμβολο για την προσφυγική κοινότητα της πόλης. Αιτία; Τα κλαδιά του εμπόδιζαν τους κατοίκους διπλανής πολυκατοικίας. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες εδώ. Παρόμοιες κινήσεις είχε κάνει και ο Νικήτας Κακλαμάνης στο κέντρο της πόλης, όταν ήταν δήμαρχος. Υποθέτω συμβαίνουν και σε άλλα μέρη της χώρας τέτοια περιστατικά.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για το ορθόν ή όχι της απόφασης. Είναι προσβολή προς την ίδια τη λογική. Δεν έχει καν σημασία εάν ο εργολάβος της πολυκατοικίας ήταν δημοτικό στέλεχος στην παράταξη του Ταμήλου (πρώην δήμαρχος, νυν βουλευτής). Δεν κόβεις ένα δέντρο γιατί ενοχλεί τον ένοικο, δεν ξηλώνεις αιωνόβιους πνεύμονες για κανέναν λόγο∙ δεν μπορείς καν να αποτιμήσεις το μέγεθος της ζημιάς. Ο πλάτανος υπήρχε εκεί, η πολυκατοικία κατασκευάστηκε αργότερα. Συνεπώς, και η πολεοδομία και ο μηχανικός και η διεύθυνση πρασίνου του δήμου και οποιοσδήποτε εμπλέκεται εκτός από τις Αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν και στις επόμενες γενιές.

Στην Αγγλία, υπάρχει η tree preservation order. Κάντε έναν κόπο και διαβάστε εδώ τι είναι, δίνοντας μεγάλη βάση στις λέξεις που χρησιμοποιούνται και στη διαδικασία που απαιτείται για να κόψεις ένα δέντρο, ακόμη και στην αυλή σου. Κι εάν σας φαίνονται πολύ ψυχροί και πολιτισμένοι οι Άγγλοι, δείτε εδώ τι έκαναν στο Ιράν. Σε προάστιο της Τεχεράνης, αναπτύσσεται οικισμός χωρίς να κόβονται δέντρα. Οι πολυκατοικίες αναπτύσσονται γύρω τους, παίρνουν ασυνήθιστο σχήμα για να μην ξεριζωθούν οι πνεύμονες οξυγόνου. Αλλά τι λέμε τώρα, στο Ιράν είναι απολίτιστοι. Κι έχουν βλαχοδήμαρχους. Τι; Όχι;

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή