Επιμένει για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία ο Γ. Κυρίτσης Reviewed by Momizat on . Στην επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Ελβετίας με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη φορολόγηση κατ Στην επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Ελβετίας με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη φορολόγηση κατ Rating: 0

Επιμένει για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία ο Γ. Κυρίτσης

Επιμένει για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία ο Γ. Κυρίτσης

Στην επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Ελβετίας με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες προχώρησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε στην ερώτησή του ότι μια τέτοια συμφωνία είναι αναγκαία τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και για την εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης προς τους πολίτες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των καταθέσεων στα 60 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στη δήλωση που φέρεται να έκανε η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, περί μη βούλησης της ελβετικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας. Ως εκ τούτου, ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών ποια είναι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναλυτικά, το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Κυρίτση έχει ως εξής:


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων»

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2013

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, προκειμένου να συνάψει διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Παρόμοιες συμφωνίες έχει ήδη υπογράψει η Ελβετία με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Αυστρία.

Η σύναψη και η υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει σημαντικά ποσά. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το ποσό φτάνει στα 60 δισ. ευρώ.

Πέραν του δημοσιονομικού οφέλους, η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες, σε μια περίοδο που η όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης και η επιβολή δυσβάστακτων μέτρων έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης μετέβη στην Ελβετία για να συναντηθεί με τον εκεί ομόλογό του. Επίσης, στις 4 Φεβρουαρίου επρόκειτο να έρθει στην Ελλάδα η ελβετίδα Υπουργός Οικονομικών, κ. Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Ωστόσο, σύμφωνα με οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα του εξωτερικού, η κυρία Σλουμπφ φέρεται ότι δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ότι η χώρα της δεν προτίθεται να συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις μαύρου χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ελβετίας για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Γ. Κυρίτσης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή