"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Επιμελητήριο Τρικάλων: Έκτακτη επιχορήγηση για πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Επιμελητήριο Τρικάλων στο πλαίσιο της έγκυρης πληροφόρησης των επιχειρήσεων – μελών του, ενημερώνει για την προκήρυξη «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού». Αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των μέτρων για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Η Δράση παρέχει στοχευμένη δημόσια στήριξη για τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Οι ωφελούμενοι της Δράσης είναι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, των ακόλουθων κλάδων (βάσει συγκεκριμένων ΚΑΔ της αναλυτικής Πρόσκλησης):

– Παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων,

– Τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,

– Δραστηριότητες παροχής ποτών/διασκέδασης/ψυχαγωγίας,

– Γυμναστηρίων και σχολών χορού.

Ο Προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ (46 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 4 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις) για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει μέρος του απαιτούμενου Κεφαλαίου Κίνησης των επιχειρήσεων. Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 8% του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει έναρξη εργασιών το 2019, το 2020 ή το 2021. 

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).   

Μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι οι επιχειρήσεις:

–  να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2021, 

– να έχουν μέχρι 31.12.2021 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή ως κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ή εντός του 2021, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας, είτε της επιχείρησης, είτε του υποκαταστήματος.

– να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2020 ποσοστού 50% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2020 (συνολικός κύκλος εργασιών 2020 δια 365 Χ αριθμός ημερών λειτουργίας έτους 2019). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο. Η προϋπόθεση αυτή τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2020 ή εντός του 2021, καθώς και στην περίπτωση επιχειρήσεων που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr από την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και ώρα 12:00 έως την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 και ώρα 15:00.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης που υποβάλλεται, αξιολογείται από τον ΕΦΕΠΑΕ με τήρηση σειράς προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. 

Η αναλυτική Πρόσκληση έχει αναρτηθεί στο portal του Επιμελητηρίου Τρικάλων www.trikala-chamber.gr 

Πληροφόρηση: Επιμελητήριο Τρικάλων

Σδρένια Σοφία – Οικονομολόγος & Επιχ/κή Σύμβουλος

Τηλ. 2431027493 – e-mail: sdrenia[at]trikala-chamber.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης