"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.6 C
Trikala

Επιστολή Αγοραστού για τον Ε65

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την άμεση υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή των αναβαλλόμενων τμημάτων, που αφορούν τον Ε65, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από τους υπουργούς Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. Ο κ. Αγοραστός τονίζει τη σημασία που έχει για τη Θεσσαλία η κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος και εξηγεί τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει η μη ολοκλήρωση των έργων. Αναλυτικά, η επιστολή του έχει ως εξής:

 

«Η Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του Νόμου 4219/2013 και τα σχετικά άρθρα 2 & 5, αποφάσισε την ολοκλήρωση έως το 2016 του Έργου «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος», επιτυγχάνοντας την κάθετη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό, αποδίδοντας στο έργο υπερτοπική και εθνική σημασία. Συγκεκριμένα το έργο αφορά την κατασκευή συνολικά 175 χλμ. επιμερισμένων σε τέσσερα τμήματα εκ των οποίων το ένα είναι υπό κατασκευή και τα τρία είναι χαρακτηρισμένα «αναβαλλόμενα». Συγκεκριμένα:

 

– Α’ Τμήμα Η/Κ ΠΑΘΕ-Α/Κ Ξυνιάδας μήκους 32,27 χλμ. Αναβαλλόμενο

– Β΄ Τμήμα Ξυνιάδας –Α/Κ Τρικάλων μήκους 78,67 χλμ. Υπό κατασκευή

– Γ΄ Τμήμα Α/Κ Τρικάλων-Α/Κ Γρεβενών μήκους 32,47 χλμ. Αναβαλλόμενο

– Δ΄ Τμήμα Α/Κ Γρεβενών –Α/Κ Εγνατίας μήκους 30,61 χλμ. Αναβαλλόμενο

 

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η σχετική απόφαση, που απαιτείται για να κατασκευαστούν τα αναβαλλόμενα τμήματα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4219/2013 και το Προσάρτημα 2 της σχετικής Σύμβασης. Η μη έκδοση της Απόφασης θα έχει σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί ουσιαστικά το Έργο, αφού από ένα ολοκληρωμένο κάθετο άξονα σύνδεσης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό 175 χιλιομέτρων απομειώνεται σε ένα δρόμο 78 χιλιομέτρων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι:

 

1. Η υποβάθμιση του Ε65 σε τοπικό κλάδο και της Θεσσαλίας σε περιφέρεια Β΄ κατηγορίας με όλες τις προφανείς για την ανάπτυξη επιπτώσεις,

2. Η μεγιστοποίηση του κόστους των μετακινήσεων από την Αθήνα (και τη Θεσσαλία) προς τη Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, FYROM και Αλβανία.

3. Η προφανής στρέβλωση του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Η άμεση συνέχιση του έργου με την κατασκευή των αναβαλλόμενων τμημάτων, εκτός του ότι είναι σύννομη, επιτυγχάνει τον συμβατικό στόχο υλοποίησης του έργου έως το 2016 και διασφαλίζει την μη απόλυση 1.500 υφιστάμενων εργαζομένων στο υπό κατασκευή Τμήμα που ολοκληρώνεται εντός του 2014.

 

Μετά τα παραπάνω, ζητούμε να υπογραφεί άμεσα η σχετική Υπουργική Απόφαση, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του αναβαλλόμενου τμήματος Λαμία –Ξυνιάδα μέσω της σύμβασης (δεδομένου ότι ανακοινώθηκε από τον υπουργό κ. Σκρέκα η ένταξη στο ΣΕΣ 300 εκατ. για το έργο αυτό), ενώ η κατασκευή του τελευταίου τμήματος της Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία Οδός, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης