Επιστολή Μιχαλάκη για νέα προβλήματα με βοσκοτόπια Reviewed by Momizat on . Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη, για το νέο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης. Η επιστολή Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη, για το νέο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης. Η επιστολή Rating: 0

Επιστολή Μιχαλάκη για νέα προβλήματα με βοσκοτόπια

Επιστολή Μιχαλάκη για νέα προβλήματα με βοσκοτόπια

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη, για το νέο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης. Η επιστολή έχει ως θέμα «Ρυθμίσεις για την επιλεξιμότητα των εκτάσεων οι οποίες δηλώνονται σαν «βοσκοτόποι» από τους κτηνοτρόφους τις περιόδους 2013 – 2014»:

 

Αξιότιμοι κύριοι

Μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με το θέμα της επιλεξιμότητας των εκτάσεων που οι κτηνοτρόφοι βόσκουν τα ζώα τους και δηλώνουν σαν «βοσκοτόπους», και μετά την υπερπροσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε σχεδόν το σύνολο των κτηνοτρόφων να μπορέσει να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα και να εισπράξει την βασική ενίσχυση, σήμερα επικρατεί πάλι μια μεγάλη αναστάτωση στο σύνολο των κτηνοτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι ενόψει της πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης, βλέπουν ότι δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα αναμενόμενα ποσά που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της ανεπάρκειας των επιλέξιμων εκτάσεων.

Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και την στήριξη της κτηνοτροφίας, πολύ σωστά επιτεύχθηκε η αλλαγή του ορισμού των «βοσκοτόπων», η θεσμοθέτηση της σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων για τις εκτάσεις που βόσκονται και των αντίστοιχων έργων και ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των κτηνοτρόφων από το 2015 και έπειτα.

Εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, και μέχρι το 2015 μεσολαβούν οι πληρωμές της εξισωτικής και των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων του 2013 και το σύνολο των ενισχύσεων για το 2014, για τις οποίες δίκαια ανησυχεί το σύνολο των κτηνοτρόφων.

Επειδή όλα τα παραπάνω αφορούν τις οικογένειες των κτηνοτρόφων, και οι ενισχύσεις που αναμένουν να εισπράξουν, αποτελούν το οικογενειακό τους εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και δεν είναι δυνατόν να μπουν στον «πάγο» μέχρι το 2015, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την μεταβατική περίοδο.

Αυτή την περίοδο συζητιέται το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», οπότε ίσως είναι ευκαιρία να εισαχθεί μια τροπολογία που να ρυθμίζει το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εκτατική κτηνοτροφία αποτελεί ραχοκοκαλιά στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας και παραδοσιακή συνιστώσα στον τομέα της μεταποίησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, οπότε πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω στήριξη και όχι συρρίκνωση της.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή