Επιτέλους, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το “μουσείο Τσιτσάνη” Reviewed by Momizat on . Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο πνοής στην πόλη των Τρικάλων, το οποίο ενέταξε σήμερα στ Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο πνοής στην πόλη των Τρικάλων, το οποίο ενέταξε σήμερα στ Rating: 0

Επιτέλους, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το “μουσείο Τσιτσάνη”

Επιτέλους, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το “μουσείο Τσιτσάνη”

Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο πνοής στην πόλη των Τρικάλων, το οποίο ενέταξε σήμερα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός. Το έργο «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» είναι προϋπολογισμού 2.816.109,00 € και η συγχρηματοδότησή του γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μετά από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες με το Υπουργείο Πολιτισμού και την γενική γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη, με τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και τη βούληση τη δική μας ως αιρετή Περιφέρεια, εντάξαμε σήμερα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού. Ένα έργο το οποίο αλλάζει μορφή, της αρχιτεκτονικής οπτικής αλλά και του περιβάλλοντος στο κέντρο των Τρικάλων. Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και αυτή τη στιγμή αποτελεί εστία ήταν μια περιβαλλοντική ρύπανση. Εκεί πρόκειται να δημιουργήσουμε το Μουσείο Τσιτσάνη και για αυτό σήμερα εντάσσουμε αυτό το έργο προϋπολογισμού 2.816.000 ευρώ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για σπουδαίο γεγονός διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικο-συνθέτης και το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο».

Δικαιούχος του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Με συναφθείσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Τρικκαίων και Περιφέρειας Θεσσαλίας, επιμερίζεται η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου. Ειδικότερα, το 1ο Υποέργο υλοποιείται από την 19η ΕΒΑ Τρικκαίων , ενώ το 2ο Υποέργο από τον Δήμο Τρικκαίων.

 

Αναλυτικότερα στοιχεία για το έργο :

Το  κεντρικό  κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων ανάγεται στις αρχές του  20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α.. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσή του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή, στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών, στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

 

 

Το όλο έργο αποτελείται από δύο υποέργα:

 

1) «Προστασία – ανάδειξη στο κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων» προϋπολογισμού 1.000.000,00 €,το οποίο θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την 19η Ε.Β.Α.  και

2) «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» προϋπολογισμού 1.816.109,00 €.  το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Τρικκαίων.

(Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

* Βέβαια, ελπίζουμε να μη “μαλώσουν” Περιφέρεια και Δήμος για την πατρότητα του έργου, που πέρασε από μύριες όσες δυσκολίες και, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει σταθμό για την πόλη

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή